o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Lenka Eremiášová
Peter Abrahám
Milan Piatrik
Peter Machajdík
František Kollárik
Margita Harangozó-Tölgyessyová
Peter Šebej


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Karol Zachar / divadlo, film, TV

Karol Zachar

Karol Zachar
vlastným menom Karol Legény, herec, divadelný režisér, scénický a kostýmový výtvarník, pedagóg, národný umelec, otec herca Jána Zachara

* 12.01.1918 Svätý Anton
17.12.2003 Bratislava
motto

„Aj bez slova vieme, či nás niekto ľúbi, alebo či nás nenávidí.“

vzdelanie

Vzdelanie
1936-38: ČVUT v Prahe
1938-40: Filozofická fakulta UK v Bratislave
1942: odbor herectvo na Štátnom Konzervatóriu v Bratislave

životopis

Karol L. Zachar mal iba štyri roky, keď mu zomrela mama. Otec sa druhýkrát oženil, no rodičia dali všetky štyri deti do sirotinca. Meno Zachar si dal práve po mame. Pod vplyvom rodičov sa pôvodne chcel stať výtvarníkom a toto povolanie odišiel študovať do Prahy, no láska k herectvu bola silnejšia. Štúdium výtvarníctva zanechal a v roku 1938 sa stáva členom SND. Neskôr v tom istom divadle pôsobí ako režisér.
Herecky debutoval vo filme Varúj...! režiséra Martina Friča. Stvár­ňoval postavy rôznych dedinských typov, figliarskych starcov či múdrych dedov s neopakovateľným hlasovým zafarbením. Na prelome 40.a 50. rokov účinkoval aj v niekoľkých českých filmoch.
Vystupoval v rozhlase, televízii aj vo filme. Výtvarné nadanie uplatnil ako výtvarný poradca, návrhár kostýmov a maskér. Umelecké maskérstvo prednášal na konzervatóriu a na VŠMU. Jadrom jeho pedagogickej práce však bola herecká tvorba. Vychoval viacero hereckých generácií a formoval ich nielen umelecky, ale aj ľudsky. Známy je aj ako karikaturista (jeho karikatúry hercov vyšli i knižne) a folklorista. V 70. rokoch prekladal z francúzštiny, preložil napríklad Moliérovho Georgea Dandina.
Medzi najznámejšie a najúspešnejšie diela patrí muzikál Na skle maľované, ktorý má na konte viac ako päťsto repríz a domáha sa ho už tretia divácka generácia.

Pôsobenie
1939: Činohra SND (od roku 1965 aj režisér)
1942-56: pedagóg na Štátnom konzervatóriu
1950-83: pedagóg na VŠMU (1959 – docent, 1969 – profesor)

Významné ocenenia
1949: Národná cena za herecký výkon vo filme Vlčie diery
1966: titul zaslúžilý umelec
1978: národný umelec
1989: Cena za mužský herecký výkon vo filme Začiatok sezóny, 26. FČSF, Brno
1989: Cena za najlepší mužský herecký výkon vo filme Začiatok sezóny, 15. MFF poľnohospodárskych a ekologických filmov Santarem, Portugalsko

tvorba

Herecká filmografia
1947: Varúj...!
1948: Bílá tma (čitateľ), Čertova stena (účtovník Durný), Vlčie diery (drotár Jožko)
1949: Čertova stena
1950: Karhanova parta (chorý dedo z Piešťan), Kozie mlieko (Beňadik Frniak), Priehrada (Karol)
1952: Nástup (Palme)
1953: Rodná zem (Drozdík)
1956: Ztracená stopa (bača)
1957: Zemianska česť (Ondrej Levický)
1958: Dáždnik svätého Petra (sv. Peter)
1962: Trasorítka
1962-63: Jánošík I-II (dedo)
1964: Balada o Vojtovej Maríne
1966: Tango pre medveďa (Beno)
1967: Rok na dedine (Tutura)
1971: Kocúrkovo
1975: Pacho, hybský zbojník (starec)
1977: Rača, láska moja (Anton)
1978: Nie! (gazda Cesnak)
1979: Hordubal, Višňový sad
1980: Otec ma zderie tak či tak (strýc Zahruška)
1981: Plavčík a Vratko (Vratko)
1986: Alžbetin dvor
1987: Začiatok sezóny (Karol Vicen)
1988: Letiace tiene

Spev
1954: Ještě svatba nebyla (Javorník, Javorník; Hej, ovečky; Na tej hore, na tej)

Odborný poradca
Varúj! (1947) – výtvarný poradca
Rodná zem (1953) – umelecký poradca
Zemianska česť (1957) – historicko-umelecký a kostýmový poradca
Dáždnik svätého Petra (1958) - historicko-výtvarný poradca

Režisér
1962: Trasorítka
1967: Rok na dedine
1969: Rozmarín
1971: Kocúrkovo
1974: Škriatok
1980: Čarovná čaša, Na skle maľované
1985: Kamenný chodníček

Knižná tvorba
1956: Slovenskí divadelníci v kresbách K. L. Zachara.

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.civil.gov.sk, www.filmsk.sk, České filmové nebe (www.cfn.cz), www.csfd.cz., foto: www.sfd.sfu.sk, Spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 18.12.2014

  Narodeniny/výročie  
  18.12.  Juraj Sinay
  18.12.  Ferdinand Ďurčanský
  18.12.  Monika Haasová
  18.12.  Samuel Zoch
  18.12.  Eva Ferková
  19.12.  Milan Belica
  19.12.  Zuzana Kocúriková
  19.12.  Štefan Kavecký
  19.12.  Ján Kormanec
  19.12.  Michal Arpáš
  19.12.  Karol Elbert
  20.12.  Jozef Kresánek
  20.12.  Adolf Jurášek

  Dnes má meniny
  Sláva/Slávka

  Zajtra má meniny
  Judita



    za december 2014

  Pavol Janík (1135)
  Oľga Janíková (1128)
  Oľga Chodáková (1115)
  Ivan Chodák (1112)
  Ivan Chodák (1110)
  Ľudovít Štúr (472)
  Pavol Ország Hviezdoslav (458)
  Milan Rúfus (450)
  Peter Pellegrini (426)
  Jozef Gregor Tajovský (351)
  Martin Kukučín (341)
  Janko Kráľ (335)
  Samo Chalupka (295)
  Marika Gombitová (291)
  Anastasiya Kuzmina (277)
  Jozef Cíger Hronský (270)
  Ján Smrek (254)


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2290

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku




 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS