o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Anton Bezák
Margita Klobušická
Ivan Ďuriš
Ján Cuper
Andrea Turčanová
Ľudovít Fuchs
Michal Albert


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Jozef Dóczy / divadlo, film, TV

Jozef Dóczy

Jozef Dóczy
herec

* 19.11.1929 Nitra
21.01.2013
životopis

Slovenský herec a komik Jozef Dóczy je rodákom z Nitry, kde dlhodobo pôsobí ako člen súboru Divadla Andreja Bagara. Pôvodným povolaním bol divadelný a filmový herec obchodník, tomuto povolaniu sa však prestal venovať v roku 1955, kedy nastúpil do umeleckého súboru vtedajšieho Krajového divadla v Nitre.

Populárny komik sa na divadelnom javisku prvý krát predstavil ako člen ochotníckeho krúžku tovarišov. Potom si jeho talent a nezameniteľný herecký prejav všimli aj režiséri profesionálnych divadiel, angažmán vo svojom súbore mu ponúkol Andrej Bagar. Počas takmer polstoročia vytvoril v Nitre viac ako 150 postáv. Naposledy (v apríli roku 2008) sa predstavil v premiére hry Modrá ruža. V operete Pavla Braxatorisa a Gejzu Dusíka stvárnil postavu chemika Lenoira. Diváci ho mali možnosť vidieť aj ako Pavla Sergejeviča v hre Ľudmily Razumovskej Námestie, ale tiež ako Klauna z hry Svätenie jari (I. Stravinskij, P. Zagar) a v mnohých iných úlohách.

Józef Dóczy účinkoval vo viacerých filmoch, televíznych programoch a inscenáciách, okrem iných v populárnom Svákovi Raganovi alebo vo filmovej verzii Adama Šangalu.

Slovenský herec je držiteľom ocenenia Zaslúžilý umelec i Ceny Jozefa Kronera.

Je otcom dvoch synov - Jaroslava a Petra, ktorí sú známi z oblasti hudby a médií.

V roku 2004 založil Fond Jozefa Dóczyho na podporu malých projektov realizovaných v rámci Nitrianskeho regiónu v oblastiach podpory talentov v oblasti umenia, podpory vzdelávania mládeže a dospelých v oblasti umenia, podpory kultúrnych aktivít, podpory programov a tiež podpory využitia voľného času mládeže.

Ocenenia:

Zaslúžilý umelec

2001 Cena Jozefa Kronera za celoživotné dielo

1995 Cena mesta Nitry, za celoživotný prínos a výrazný rozvoj divadelného i filmového umenia

tvorba

Herecká filmografia:

1958 V hodine dvanástej
1959 Pán a hvezdár
1960 Skalní v ofsajde (lekár)
1961 Most na tú stranu (šofér)
1962 Výlet po Dunaji (Hraško)
1963 Výhybka (Karásek)
1964 Pre mňa nehrá blues (Szende)
1967 Tango pre medveďa (lovec)
1969 Generácia (Filip Hracha)
1971 Zaprášené histórie – Na džentrickom plese
1971 Zaprášené histórie – Pán profesor sa zaľúbil (tulák)
1972 Adam Šangala
1976 Sebechlebskí hudci (vrátnik)
1976 Milosrdný čas (fotograf)
1976 Stratená dolina (predavač na jarmoku)
1980 Demokrati (Brigantík)
1982 Mačka (muž zo stavebnín)
1983 Zrelá mladosť (župan)
1987 Začiatok sezóny (Vendel)
1990 Šípová Ruženka
1996 Suzanne (chlap so psom)
1998 Rivers of Babylon

články linky
  Dóczy († 83) sa pobral za svojimi kamarátmi: Už sú spolu v hereckom nebi
  Zomrel herec Jozef Dóczy (†83): Skonal neskoro v noci!
  Jozef Dóczy má 80. Divadlo ho nepustí
  Jozef Dóczy: Modrá ruža ma trochu ničí
  Herec Jozef Dóczy: Záhadne zmizol!

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.dab.sk, www.csfd.cz, spracovala M. Remiašová a Z. Mokrá


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 02.10.2014

  Narodeniny/výročie  
  2.10.  Margita Figuli
  2.10.  Daniela Ježová
  2.10.  Andrej Kučinský
  2.10.  Božena Slančíková Timrava
  2.10.  Peter Markoš
  3.10.  Anton Bernolák
  3.10.  Gizela Miháliková
  3.10.  Michal Valent
  4.10.  Dežo Ursiny
  4.10.  Zoltán Sadovský
  4.10.  Ivan Škorvánek
  4.10.  Jozef Žižňovský
  4.10.  Ján Šufliarský
  4.10.  Alexander Rudnay
  4.10.  Peter Pázmáň
  4.10.  Vladimír Jánoš

  Dnes má meniny
  Levoslav

  Zajtra má meniny
  Stela



    za október 2014

  Oľga Janíková (178)
  Pavol Janík (177)
  Ivan Chodák (173)
  Ivan Chodák (172)
  Oľga Chodáková (172)
  Ľudovít Štúr (56)
  Janko Kráľ (55)
  Janko Matúška (50)
  Ján Francisci-Rimavský (37)
  Milan Rastislav Štefánik (36)
  Samo Chalupka (31)
  Andrej Sládkovič (28)
  Edita Gruberová (22)
  Ján Botto (22)
  Marcel Forgáč (21)
  Štefan Banič (19)
  Jozef Maximilián Petzval (19)


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2279

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku




 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS