sk  |  en
Utorok | 26.09.2017, 16:55 | meniny: Edita; zajtra: Cyprián
  • | Európsky deň jazykov

    Európsky deň jazykov bol vyhlásený v roku 2001 a je organizovaný Radou Európy a Európskou komisiou. Deň je oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín, ktoré tvoria súčasť bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií. Cieľom je tiež podpora občanov k učeniu nových jazykov, vďaka ktorým si zvyšujú svoje šance na štúdium, prácu a lepší život v rámci EÚ.

doplňte alebo opravte informácie

Agatha Mary Clarissa Christie ( 85 r.)

bola anglická spisovateľka detektívnych románov. Publikovala aj pod pseudonymom Mary Westmacott. Patrí medzi klasikov detektívneho žánru.

Kategória: umenie a kultúra, spisovatelia

* 15.09.1890 Spojené kráľovstvo, Torquay

† 12.01.1976 Spojené kráľovstvo, Wallingford

Spojené kráľovstvo

1

domovský štát Spojené kráľovstvo

pohlavie žena

znamenie panna

čínske znamenie tiger

jubileum od úmrtia 41 r.

jubileum od narodenia 127 r.

 

všeobecné informácie

Agatha Mary Clarissa Christie, lady Mallowan, rod. Miller, DBE (prechýlene: Agatha Mary Clarissa Christiová, lady Mallowanová, rod. Millerová.

Život:
Agatha Christie sa pôvodne chcela stať opernou speváčkou a istý čas študovala spev v Paríži. Po dvoch alebo troch románových pokusoch sa rozhodla napísať detektívku. Počas 1. svetovej vojny pracovala v nemocnici, kde získala isté poznatky o jedoch, ktoré využila pri písaní prvého detektívneho románu Záhada na zámku Styles. V ňom prvýkrát čitateľov zoznámila s postavou Hercula Poirota, malého, trocha výstredného a márnomyseľného Belgičana, žijúceho v Anglicku. Aj keď kniha nemala veľký úspech (predalo sa 2000 výtlačkov), autorka pokračovala v písaní ďalších. Jej popularita postupne vzrastala a v roku 1926 sa dostavil prenikavý úspech. Detektívny román Vražda Rogera Ackroyda sa stal bestsellerom. Hoci časť kritiky jej vyčítala nedodržanie tzv. Knoxovho desatora detektívky, svojou originalitou, premyslenou zápletkou a občasným humorným nadhľadom patrí toto dielo medzi najlepšie autorkine práce. Bola vydatá za o 15 rokov mladšieho archeológa. Sama povedala: "Čím som staršia, tým sa môj muž o mňa zaujíma viac."

Diela:
Hercule Poirot vystupuje celkom v 33 románoch a mnohých poviedkach. Agatha Christie vytvorila okrem Poirota aj ďalšiu úspešnú postavu -- milú staršiu dámu so starodievčenskými viktoriánskymi spôsobmi, slečnu Jane Marplovú, ktorá vďaka životu na dedine St. Mary Mead dokonale spoznala ľudskú povahu, čo jej umožňuje mnohokrát triumfovať nad políciou v riešení zložitých kriminálnych prípadov. Slečna Marplová bola predstavená po prvýkrát v románe Vražda na fare (orig. The Murder at the Vicarage) v roku 1931. Agatha Christie pod pseudonymom Mary Westmacottová napísala šesť psychologických románov. Pridala ešte devätnásť zväzkov detektívnych poviedok, štrnásť divadelných hier s detektívnym námetom, dve diela literatúry faktu a knihu básní. Množstvo príbehov, či už s Herculom Poirotom alebo slečnou Marplovou, bolo úspešne sfilmovaných. Medzi najznámejšie filmové a televízne adaptácie patrí spracovanie príbehov Vražda v Orient Exprese, Desať malých černoškov (orig. Ten Little Niggers) či Smrť na Níle (orig. Death on the Nile). O úspechu Agathy Christie vypovedajú čísla predaných kníh. Doteraz boli na celom svete predané vyše dve miliardy výtlačkov jej diel. Viac predaných exemplárov má zatiaľ Biblia a diela od Shakespeara.

Ocenenia:
Už za jej života sa jej dostalo množstvo pôct a vyznamenaní. Bola predsedníčkou Detektívneho klubu, členkou Kráľovskej literárnej spoločnosti, nositeľkou Radu britského impéria a čestnou doktorkou literatúry.
- 1955, Grand Master Award

Bibliografia:

Príbehy s Herculom Poirotom:
1920 The Mysterious Affair at Styles (Záhada zámku v Styles)
1923 The Murder on the Links (Vražda na golfovom ihrisku)
1924 Poirot Investigates (Poirotove pátrania)
1926 The Murder of Roger Ackroyd (Vražda Rogera Ackroyda)
1927 The Big Four (Veľká štvorka)
1928 The Mystery of the Blue Train (Záhada Modrého vlaku)
1932 Peril at End House (Dom na myse)
1933 Lord Edgware Dies (Smrť lorda Edgwara)
1934 Murder on the Orient Express (Vražda v Orient Exprese)
1934 Three-Act Tragedy (Tragédia v troch dejstvách)
1935 Death in the Clouds (Smrť vo vzduchu)
1936 The A.B.C. Murders (Vraždy podľa abecedy)
1936 Cards on the Table (Karty na stole)
1936 Murder in Mesopotamia (Vražda v Mezopotámii)
1937 Death on the Nile (Smrť na Níle)
1937 Dumb Witness (Nemý svedok)
1938 Appointment With Death (Schôdzka so smrťou)
1938 Hercule Poirot's Christmas (Vianoce Hercule Poirota)
1940 One, Two, Buckle My Shoe (Záhada zubárskeho kresla)
1940 Sad Cypress (Tajomný cyprus)
1940 Curtain: Poirot's Last Case (Opona)
1941 Evil Under the Sun (Zlo pod slnkom)
1942 Five Little Pigs (Päť malých prasiatok)
1946 The Hollow (Dolina)
1948 Taken at the Flood (Čas prílivu)
1952 Mrs. McGinty's Dead (Smrť pani McGintyovej)
1953 After the Funeral (Po pohrebe)
1955 Hickory Hickory Dock (Vražda v ulici Hickory)
1956 Dead Man's Folly (Hra na vraždu)
1959 Cat Among the Pigeons (Mačka medzi holubmi)
1964 The Clocks (Hodiny)
1966 Third Girl (Tretie dievča)
1969 Hallowe'en Party (Hallowenská oslava)
1972 Elephants Can Remember (Slony majú pamäť)

Príbehy so slečnou Marplovou:
1930 The Murder at the Vicarage (Vražda na fare)
1942 The Body in the Library (Mŕtva v knižnici)
1942 The Moving Finger (Hroziaci prst)
1950 A Murder Is Announced (Ohlásená vražda)
1952 They Do It With Mirrors (Robí sa to trikom)
1953 A Pocket Full of Rye (Vrecko plné zrna)
1957 4.50 from Paddington (Vlak z Paddingtonu)
1962 The Mirror Crack'd from Side to Side (Puknuté zrkadlo)
1964 A Caribbean Mystery (Karibské tajomstvo)
1965 At Bertram's Hotel (Hotel Bertram)
1971 Nemesis (kniha) (Nemezis)
1976 Sleeping Murder (Zabudnutá vražda)
1979 Miss Marple´s Final Cases and Other Stories (Finálne prípady slečny Marplovej)

Iné:
1922 The Secret adversary (Tajomný protivník)
1924 The Man in the Brown Suit (Muž v hnedom obleku)
1925 The Secret of Chimneys (Tajomstvo Chimneys)
1929 The Seven Dials Mistery (Záhada siedmich ciferníkov)
1931 The Sittaford Mystery (Sittafordská záhada)
1935 Why Didn't They Ask Evans? (Prečo sa neopýtali Evansa?)
1939 Murder Is Easy (Vraždiť je hračka)
1939 Ten Little Niggers (Desať malých černoškov)
1941 N or M? (N či M?)
1944 Towards Zero (Nultá hodina)
1945 Death Comes As the End (Nakoniec príde smrť)
1945 Kyanid v šampanskom (Sparling Cyanide)
1947 The Labours of Hercule (Herkulove úlohy - poviedky)
1949 The Crooked House (Krivý dom)
1951 They Came to Baghdad (Išli do Bagdadu)
1955 Destination Unknow (Miesto určenia neznáme)
1961 The Pale Horse (Plavý kôň)
1967 Endless Night (Nekonečná noc)
1968 By the Pricking of My Thumbs (Svrbenie v prstoch)
1970 Passenger to Frankfurt (Cestujúci do Frankfurtu)
1973 Postern of Fate (Brána osudu)

Divadelné hry:
1930 Black Coffee
1934 The Case of the Discontented Husband
1943 And Then There Were None
1945 Appointment with Death
1946 Murder on the Nile / Hidden Horizon
1951 The Hollow
1954 The Mousetrap
1953 Witness for the Prosecution
1954 Spider´s Web
1956 A Daughter´s a Daughter
1958 Verdict
1958 The Unexpected Guest
1960 Go Bach for Murder
1962 The Rule of Three
1972 Fiddler´s Tree
1973 Akhnaton
2003 Chimneys

V slovenčine:
1948 Neznáma hrozí
1950 Šialenec nenávisti
1962 Hodina činu
1964 Desať malých černochov: Hra v troch dejstvách (Ten Little Niggers), prel. Karol Dlouhý
1965 Vraždy podľa abecedy (The A.B.C. Murders), prel. Štefan Kýška
1966 Herkulove úlohy (The Labours of Hercules), zbierka poviedok
1967 Vražda Rogera Ackroyda (The Murder of Roger Ackroyd), prel. Dimitrij Jurkovič (I. vydanie)
1968 Robí sa to trikom (They Do It With Mirrors), prel. Gabriela Hanáková (I. vydanie)
1968 Spomienka na smrť (Remembered Death)
1969 Tajomný cyprus (" Sad Cypress "), prel. Štefan Kýška
1971 Hroziaci prst (The Moving Finger), prel. Marta Sluková (I. vydanie)
1971 Smrť na Níle (Death on the Nile), prel. Viera Marušiaková (I. vydanie)
1973 Smrť vo vzduchu (Death in the Clouds), prel. Gabriel Horman
1973 Nekonečná noc (" Endless Night "), prel. Zuzana Bothová
1977 Opona (Curtain: Poirot's Last Case), prel. Otakar Kořínek (I. vydanie)
1979 Zabudnutá vražda (Sleeping murder, Miss Marple's last case), prel. Otakar Kořínek (I. vydanie)
1979 Zlo pod slnkom (Evil under the Sun), prel. Dušan Slobodník
1979 Po pohrebe (After the Funeral), Augustín Jurák
1979 Mačka medzi holubmi (Cat Among the Pigeons), Ľubomír Longauer
1979 Nakoniec príde smrť (Death comes as the end), prel. Bohuslav Kompiš (I. vydanie)
1982 17 orieškov na rozlúsknutie, prel. Eva Ruxová, Otakar Kořínek a Karol Rosmány
1983 Trikrát slečna Marplová, prel. Adriana Oravcová, Dušan Slobodík (obsahuje diela V hoteli Bertram, Puknuté zrkadlo a Mŕtva v knižnici = v I. vydaní)
1985 Schôdzka so smrťou, prel. Eva Levárska
1986 Nakoniec príde smrť (Death comes as the end), prel. Bohuslav Kompiš (II. vydanie)
1986 Môj životopis (Agatha Christie: An autobiography), prel. Michal Breznický a Karol Rozmány
1992 Ohlásená vražda (A murder is announced), prel. Elena Diamantová
1994 Vražda Rogera Ackroyda (The Murder of Roger Ackroyd), prel. Dimitrij Jurkovič (II. vydanie)
1996 Desať malých černoškov (And Then There Were None), prel. Katarína Jusková (I. vydanie)
1997 Záhada modrého vlaku (The mystery of the blue train), prel. Alena Šťastná a Jana Seichertová
2001 Puknuté zrkadlo (The mirror crack´d from side to side), prel. Adriana Oravcová (II. vydanie)
2002 Mŕtva v knižnici (The body in the library), prel. Adriana Oravcová (II. vydanie)
2002 Hotel Bertram (At Bertram's hotel), prel. Dušan Slobodník (II. vydanie)
2003 Vrecko plné zrna (A Pocket Full of Rye), prel. Katarína Jusková
2003 Robí sa to trikom (They do it with mirrors), prel. Gabriela Hanáková (II. vydanie)
2004 Vražda na fare (The Murder At The Vicarage), prel. Katarína Jusková
2004 Karibské tajomstvo (A Caribbean Mystery), prel. Veronika Redererová
2005 Trinásť záhad (The Thirteen Problems), prel. Alena Redlingerová
2005 Vlak z Paddingtonu (4.50 From Paddington), prel. Katarína Jusková
2006 Nemezis (kniha) (Nemesis), prel. Katarína Jusková
2006 Zabudnutá vražda (Sleeping murder, Miss Marple's last case), prel. Otakar Kořínek (II. vydanie)
2007 V temnom zrkadle (Miss Marple's final cases), prel. Alena Redlingerová
2007 Ohlásená vražda (A Murder is Announced), prel. Elena Diamantová (II. vydanie)
2008 Sittafordská záhada (The Sittaford Mystery), prel. Alena Redlingerová
2008 Hroziaci prst (The Moving Finger), prel. Marta Sluková (II. vydanie)
2009 Vraždiť je hračka (Murder is easy), prel. Alena Redlingerová
2009 Smrť pani McGintyovej (Mrs McGinty´s Dead), prel. Alena Redlingerová
2010 Smrť na Níle (Death on the Nile), prel. Viera Marušiaková (II. vydanie)
2010 A neostal ani jeden (And Then There Were None), prel. Katarína Jusková (II. vydanie)
2011 Opona (Poirotov posledný prípad) (Curtain: Poirot`s Last Case), prel. Otakar Kořínek (II. vydanie)
2011 Nultá hodina (Towards Zero), prel. Alena Redlingerová
2011 Vražda je zvyk (Murder in Mesopotamia), prel. Katarína Jusková
2012 Vražda na golfovom ihrisku (The Murder on the Links), prel. Otakar Kořínek
2012 Bod nula (Towards Zero), prel. Zuzana Šajgalíková (divadelná hra premiérovaná v Divadle Aréna 4. apríla 2012)
2012 Vražda v Orient Exprese (Murder on the Orient Express), prel. Katarína Jusková
2012 Zlo pod slnkom (Evil under the sun), prel. Tatiana Jarošová (II. preklad)
2012 Schôdzka so smrťou (Appointment with Death), prel. Lenka Cinková (II. preklad)
2013 Smrť v oblakoch (Death in the Clouds), prel. Dušan Janák (II. preklad)
2013 Vraždy podľa abecedy (The A.B.C. Murders), prel. Katarína Jusková (II. preklad)
2013 Poirotove Vianoce (Hercule Poirot's Christmas), prel. Dušan Janák
2014 Vražda na zámku Styles (The Mysterious Affair at Styles) prel. Nina Mikušová
2014 Nemý svedok (Dumb Witness) prel. Lenka Cinková
2015 Mačka medzi holubmi (Cat among the Pigeons) prel. Dušan Janák (II. preklad)
2015 Päť malých prasiatok (Five Little Pigs) prel. Lenka Cinková
2015 Vražda v End House (Peril at End House) prel. Marína Gálisová
2015 Záhada Modrého vlaku (The Mystery of the Blue Train) prel. Alexandra Ruppeldtová - II. preklad
2015 Vraždiť je hračka (Murder is easy), prel. Andrea Mrázová (II. preklad) - príloha týždenníka Život
2015 Záhada siedmych ciferníkov (The Seven Dials Mystery), prel. Marko Stojanović - príloha týždenníka Život
2015 Muž v hnedom obleku (The Man In the Brown Suit), prel. Aneta Homzová - príloha týždenníka Život
2015 Zišli sa v Bagdade (They Came To Baghdad), prel. Andrea Mrázová - príloha týždenníka Život
2016 Nakoniec príde smrť (Death comes as the end) prel. Aneta Homzová - príloha týždenníka Život - II. preklad
2016 Smrť pri bazéne (The Hollow), prel. Nina Mikušová
2016 Karty na stole (Cards on the Table), prel. Diana Ghaniová
2016 Puknuté zrkadlo (The Mirror Crack´d from Side to Side), prel. Adriana Oravcová (III. vydanie)
2016 Mŕtva v lodenici (Dead Man's Folly), prel. Lenka Cinková

 

galéria

posledná aktualizácia 21.12.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost