sk  |  en
Piatok | 30.09.2016, 13:38 | meniny: Jarolím; zajtra: Arnold
  • | Medzinárodný deň prekladateľov

    Medzinárodný deň prekladateľov je oslavovaný pod záštitou Medzinárodnej federácie prekladateľov (FIT) a oslavuje sa od roku 1991. Tento deň je venovaný prekladateľom a je príležitosťou na zdôraznenie významu tejto profesie, ktorá je stále dôležitejšia v procese globalizácie. Je to aj deň sv. Hieronýma, prekladateľa Biblie, patróna tlmočníkov, prekladateľov a knihovníkov, učencov a archeológov.

  • | Svetový deň mlieka v školách

    Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti.

doplňte alebo opravte informácie

Andrej Bagar ( 65 r.)

herec, divadelný režisér, pedagóg, jeden zo zakladateľov slovenského moderného profesionálneho divadla

Kategória: divadlo, film a TV

* 29.10.1900 Slovensko, Trenčianske Teplice

† 31.07.1966 Bratislava

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie škorpión

čínske znamenie potkan

jubileum od úmrtia 50 r.

jubileum od narodenia 115 r.

 

všeobecné informácie

Andrej Bagar je jedným zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadla. Narodil sa v Trenčianskych Tepliciach. Ako dvanásťročný odišiel do Viedne, kde po večeroch navštevoval kurzy na dekoračnom oddelení umelecko-priemyselnej školy, pretože sa mal stať čalúnnikom, čo bolo povolanie matkinho muža, ktorý si ho adoptoval. V poslednom roku prvej svetovej vojny narukoval a poslali ho na taliansky front. Po vojne pracoval krátko ako robotník vo svojom rodisku. Rozhodujúcim okamihom jeho ďalšieho smerovania bolo v roku 1921 hosťovanie Moskovského umeleckého divadla s predstaveniami v réžii Stanislavského a Dančenka. Po celý život vyznával Stanislavského metódu. Prvou Bagarovou profesionálnou úlohou bol Záhradník v Čechovovom Medveďovi. Spolu s Jozefom Kellom, J. Borodáčom a Oľgou Borodáčovou - Országhovou patril k prvým slovenským profesionálnym hercom. Divadlo začal hrať s ochotníkmi vo Viedni, kde študoval. Po návrate z prvej svetovej vojny pracoval v Trenčianskych Tepliciach a v roku 1921 sa stal členom tzv. Maršky - Propagačného činoherného súboru Slovenského národného divadla. V roku 1922 odišiel študovať do Prahy na konzervatórium. Od roku 1927 pôsobil ako herec a režisér SND v Bratislave. Účinkoval nielen v činohre, ale aj v opere a balete. V jeho smerovaní k realisteckému herectvu ho utvrdilo stretnutie s ruským divadlom pri zájazde československých divadelníkov do Moskvy v roku 1934. Pred rokom 1938 vytvoril napríklad titulnú postavu v Shakespearových tragédiách Hamlet a Macbeth. V roku bol ako komunista zatknutý, po prepustení v roku 1940 začal pracovať pod pseudonymom Ján Minárik v bratislavskom rozhlase. V roku 1944 odišiel do Martina, kde sa stal spoluzakladateľom Slovenského komorného divadla. Režíroval prvú inscenáciu tohoto mladého súboru (Filip II. od Emila Verhaerena) a vytvoril v nej titulnú rolu. Hra vyvolala nepriaznivú reakciu úradov a Bagar bol nútený z Martina odísť. V období povstania sa stal zakladateľom a vedúcim zájazdového Frontového divadla v Banskej Bystrici. Po ústupe povstalcov do hôr pomáhal vydávať povstalecké noviny. Po roku 1945 bol štátnym intendantom slovenských divadiel a stal sa riaditeľom SND. Od roku 1950 pôsobil aj ako profesor herectva a rektor na VŠMU v Bratislave. Bagar sa angažoval aj v politike: od roku 1954 bol dokonca členom ÚV KSS, členom predsedníctva Slovenskej národnej rady a stal sa aj predsedom Zväzu slovenských divadelných umelcov. Bol zakladateľom realistickej hereckej aj režisérskej tradície činohry SND. Ako režisér uvádzal ruské a sovietské hry. Je príznačné, že ako prvý na slovenskom pódiu ztelesnil postavu Lenina. Za život vytvoril okolo 370 postáv. Ku zrelým hereckým výkonom patril cár Ivan Hrozný v tragédii Alexeja Tolstoja a Shakespearov Falstaff. Účinkoval tiež vo filmoch (Jánošík, Boj sa skončí zajtra). Andrej Bagar zomrel 31. 7. 1966 v Bratislave. 1. mája 1979 sa Krajové divadlo v Nitre premenovalo na Divadlo Andreja Bagara.

 

vzdelanie a pôsobenie

od roku 1927
pôsobil ako herec a režisér SND v Bratislave
od roku 1935
hral vo filme
angažoval sa aj v politike

 

tvorba

Výberová filmografia
1935: Milan Rastislav Štefánik (Martin Javor)
1935: Jánošík (Šándor)
1936: Vzdušné torpédo 48 (Gettering)
1937: Matkina spoveď (Ondrej)
1938: Neporažená armáda (Michal Jurčík)
1938: Zborov (Veselý)
1947: Varúj! (panský gazda)
1948: Ves v pohraničí (Hrianka)
1948: Čertova stena (majiteľ chaty Hlavaja)
1951: Boj sa skončí zajtra (poslanec Drábek)
1952: Nad námi svítá (Houra)
1952: Nástup (Galčík)
1955: Drevená dedina (Martin Šechnár)
1957: Zemianska česť (Adam Bešeňovský)
1963: Jánošík I, II (gróf Žurayi)
1965: Úplně vyřízený chlap (Šafář)

 

Ocenenia:

1934
nositeľ Štefánikovej ceny za dramatické umenie
1945
nositeľ národnej ceny
1947
Československý vojnový kríž
1947 a 1951
laureát štátnej ceny
1949
nositeľ Radu 25. februára
1955
nositeľ Radu republiky a titul národný umelec
1960
nositeľ Radu práce.

 

galéria

zdroj: www.nitra.sk, www.cfn.cz, www.libri.cz, spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 11.05.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost