sk  |  en
Streda | 25.05.2016, 03:11 | meniny: Urban; zajtra: Dušan

doplňte alebo opravte informácie

Božidara Turzonovová ( 73 r.)

herečka, VŠ profesorka, bola prvou dekankou Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici

Kategória: divadlo, film a TV

* 28.05.1942 Sofia, Bulharsko

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie blíženci

čínske znamenie kôň

jubileum od narodenia 73 r.

Vzdelanie

1963 VŠMU v Bratislave

Životopis

Božidara Turzonovová je dcérou srbskej matky a macedónskeho otca, vyrastala však na Slovensku. Od detstva navštevovala dramatický krúžok, pôsobila v detskom rozhlasovom súbore a venovala sa hre na klavír. Počas štúdia na VŠMU debutovala vo filme Most na tú stranu, kde si zahrala aj so svojím manželom, hercom Jozefom Adamovičom.
Po absolvovaní štúdia sa stala členkou SND. Do povedomia filmových divákov sa zapísala najmä ako predstaviteľka opernej speváčky Emy Destinovej v Krejčíkovom filme Božská Ema. Hrala tiež v úspešnej inscenácii Na skle maľované, v Tajovského Ženskom zákone, v Albeeho Krehkej rovnováhe či Barčovom Mastnom hrnci.
V súčasnosti hosťuje v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Okrem toho pracuje v rozhlase a dabingu, učí herectvo a je predsedníčkou festivalového výboru Art Filmu. Nakrúca televízny seriál Panelák.
Božidara Turzonovová má dve dcéry.

Ocenenia:

1977 Najlepšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1978 Najpopulárnejšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1979 Titul zaslúžilá umelkyňa
1982 Najpopulárnejšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1984 Cena za najlepší herecký výkon (XXII. Českých a slovenských filmov Banská Bystrica)
1997 Český lev – nominácia za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej role za film Orbis Pictus
2007 cena Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu
2007 Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky

Tvorba

Filmografia:

1961 Most na tú stranu (Eva)
1964 Senzi mama (Tvrdoňová)
1970 Eden a potom (Marie-Eva)
1971 Hájnikova žena, Hry lásky šálivé (Sandra), Parížski mohykáni
1972 Kým kohút nezaspieva, Akce Bororo (Zuzana), Podezření
1973 Akce Bororo (Zuzana Keterová)
1974 Adam Šangala
1975 Vivat, Beňovský!, Kean
1976 Bouřlivé víno (Kateřina), 10 % nádeje (Rajterová), Plukovník Chabert, Prázdniny u starej mamy
1977 Amok, Bludička (Katarína), Příběh lásky a cti (Karolina Světlá), Penelopa (reštaurátorka Eva Kamenická), Rusalka (cudzia kňažná)
1978 Tosca (Tosca), Na vysokej skale
1979 Božská Ema (Emma Destinová), Barbora Rosselová, Poviem mu to sám, Sonatína pre páva, Vojvodkyňa z Amalfi
1980 Odveta (Kučerová), Na skle maľované
1981 Zralé víno (Janáková)
1982 Život bez konca
1983 Anděl s ďáblem v těle (madam Gabriela)
1984 Noc smaragdového měsíce (Marie), Poviem jej to sám
1985 Sachsens Glanz und Preußens Gloria (Henriette Amalie), Ideálny manžel, Kamenný chodníček
1986 Mladé víno (Janáková), Viktória
1987 A čo ja, miláčik? (Margita Pokorná), Stará teheľňa, Víkend za milión (Magda Veselá)
1988 Křeček v noční košili (matka), Anděl svádí ďábla (madam Gabriela), Mesto Anatol, Letiace tiene, Parazit
1990 Marta a já (Róza)
1991 Tajomstvo alchymistu Storitza (Roderičová), Trpký voz nádeje
1994 Maťo Palica, Zo života dona Juana
1996 Suzanne (Denyho matka), Zázračná láska, Zlodejka
1997 Orbis Pictus (Marta), Alergia, Blúznenie srdca a rozumu, Germinie
1999 Praha očima (matka), Zborovňa (Matulová)
2000 Der Lebensborn – Prameň života (matka Grétky), Čajová šálka lásky
2002 O svadobnej krajke
2003 O svatební krajce (babička)
2004 Zostane to medzi nami (Božidara)
2005 Adam Šangala

Dabing:

1970 Eden a potom (Marie-Eva)
1976 Krátky život (Šarotka)
1987 Cikánka Aza
1982 Kočka (Anna)
1989 Právo na minulosť (Věra)
zdroj: www.cfn.cz, www.csfd.cz . Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 11.03.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost