sk  |  en
Sobota | 28.05.2016, 01:56 | meniny: Viliam; zajtra: Vilma
  • | Deň Amnesty International

    Medzinárodná organizácia Amnesty International vznikla v roku 1961 a venuje sa ochrane a presadzovaniu ľudských práv po celom svete. Bojuje proti diskriminácii, proti násiliu na ženách, za práva homosexuálov, spravodlivosť pre obete, za ľudskú dôstojnosť. Cieľom je zvyšovať povedomie o hnutí a možnostiach zapojenia sa do jeho aktivít

  • | Medzinárodný deň akcii pre zdravie žien

    Počiatky tohto dňa spadajú do roku 1987, kedy bol na stretnutí Global Network pre reprodukčné práva žien (WGNRR) v Costa Rice vyhlásený Medzinárodný deň akcií pre zdravie žien. Cieľom je zabezpečiť, aby každá žena na svete mala právo na život, zdravie, rozvoj, česť, dôstojnosť, rešpekt, slobodu a rodinu spolu s právom na prístup k bezpečnému a legálnemu potratu.

  • | Medzinárodný deň džezu

    Medzinárodný deň džezu bol vyhlásený v roku 1991 v USA džezovým hudobníkom a kapelníkom D. Michaelom Dennym, ktorý bol v tom čase členom predstavenstva New Jersey Jazz Society. Deň je príležitosťou na oslavu džezovej hudby, jej histórie a džezových muzikantov.

doplňte alebo opravte informácie

Jaro Filip ( 51 r.)

skladateľ, režisér, humorista, dramaturg, herec, spevák ... Človek hromadného výskytu

Kategória: hudba, divadlo, film a TV, tváre a hlasy

* 22.06.1949 Slovensko, Hontianske Moravce

† 11.07.2000 Bratislava

Slovensko

2

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie rak

čínske znamenie byvol

jubileum od úmrtia 15 r.

jubileum od narodenia 66 r.

 

všeobecné informácie

Narodil sa v učiteľskej rodine. Študoval na základnej umeleckej škole v Šahách, ktorú ukončil ako jeden z prvých absolventov.

Začiatkom 60. rokov rokov študoval na konzervatóriu v Bratislave. V tom období bol veľkým obdivovateľom Deža Ursinyho a jeho skupiny Beatmen. V štúdiu pokračoval kvôli zlému prospechu na konzervatóriu v Žiline.

Po jeho absolvovaní hrával v bratislavskom vysokoškolskom klube "Véčko" so skupinou Petra Lipu Blues Five. Zúčastnil sa s ňou aj pražského beatového festivalu v roku 1969. Isté obdobie pracoval v agentúre Slovkoncert. Neskôr študoval na VŠMU dramaturgiu a scenáristiku, kde v roku 1976 promoval.

Významná je jeho spolupráca s Dežom Ursinym, spoločne nahrali legendárny album Provizórium. Neskôr ďalšie. Rovnako plodne spolupracoval s dvojicou komikov Milan Lasica & Július Satinský, s ktorými nahral legendárne albumy „Bolo nás jedenásť“ (1981), „S vetrom o preteky“ (1982), „My“ (1987) a „Sťahovaví vtáci“ (1990). Spolu realizovali aj kabaret „Ktosi je za dverami“ a viacero divadelných projektov.

S manželkou Evou mal tri deti: synov Jara a Lea a dcéru Evu. Jeho dcérou je aj mladá nekonvenčná hudobníčka Dorota Nvotová, ktorú splodil s herečkou Annou Šiškovou.

Vyšla o ňom životopisná kniha „Človek hromadného výskytu“ (Slovart 2002) od Mariana Jaslovského

 

 

 

vzdelanie a pôsobenie

1977 - 1980
VŠMU (odbor filmová a televízna scenáristika a dramaturgia)
1977-1980
pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr ako dramaturg Poetického súboru Novej scény v Bratislave. Ako herec pôsobil v divadle „U Rolanda“.
od 1981
bol dramaturgom a hercom Divadla pre deti a mládež v Trnave.

 

tvorba

Diskografia:

1998 Ten, čo hrával s Dežom
1996 Cez okno
1996 Meditation for Piano - meditačná hudba s originálnymi prírodnými zvukmi

Spolupráca s Richardom Müllerom:

1999 Koniec sveta
1998 Nočná optika
1996 LSD
1994 33

Spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským:

Sťahovaví vtáci
Pred popravou
1987 My
1981 Bolo nás jedenásť
S vetrom o preteky

Spolupráca s Dežom Ursínym:

1994 Príbeh
1992 Ten istý tanec
1991 Do tla
1990 Momentky
1987 Na ceste domov
1986 Zelená
1981 Modrý vrch
1979 Nové mapy ticha
1978 Pevnina detstva
1973 Dežo Ursíny & Provisorium

Filmová hudba:

1998 Film "Rivers of Babylon" - Extrémne trpká komédia o dravcovi, ktorého od vás neoddeľuje žiadna mreža (Na motívy rovnomenného románu Petra Pišťanka)
1997 Dokumentárny film "Času je malo a voda stúpa"
1982 Film "Čarbanice"
1980 Film "Citová výchova jednej Dáši"

Scénická hudba:

1985 Hudba k inscenáciám Činohry Slovenského národného divadla a Novej scény v Bratislave
1984 Dvaja
1984 Výnosné miesto
1984 Tri sestry
1983 Cyrano z Bergeracu
1983 Komik
1983 Marysa
1980 Belasé kone na červenej tráve
1980 Pokus o lietanie
1978 Leocadia

Ďalšie projekty:

Hudba k televíznemu seriálu "Silvánovci"
Hudba k TV inscenácii: Carlo Goldoni - Prefíkaná vdova

Spolupráca s divadlami:

Divadlo U Rolanda
Divadlo pre deti a mládež v Trnave
Divadlo West
Nová scéna
Slovenské národné divadlo
Štúdio S
Prešovské divadlo

Divadelné postavy:

Kone sa strieľajú (Rocky)
Muž ako muž (Galy Gay)
Prostáčik (Gordon, Angličan)
1985 Kvinteto (klavirista)
1983 Finta (Tom)
1983 Kaukazsky kriedovy kruh (spevák)
1983 Ako sme sa hľadali (vojak a učiteľ)
1982 Charlie (Zloduch a Študent)
1982 Hamlet III. (Fengo)
1981 Commune de Paris (Pepe)
1981 Svadba Krecinskeho (Krecinskij)
1978 Teta na zjedenie (Bouda)

Divadelné predstavenia a projekty:

Nikto nie je za dverami - Kabaretný program Štúdia S
Hudobná, herecká a autorská spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Deň radosti - divadelné predstavenie Štúdia S
Autor a interpret piesni, postava Klaviristu, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Jubileum - divadelné predstavenie Štúdia S
Autor a interpret piesni, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Sneh sa smial až padal - muzikál
Autorská spolupráca s Dežom Ursínym

Filmové postavy:

1984 Hraný film - O sláve a tráve - muž v montérkach
1987 Televízny film - Albert - Albert
1988 Hraný film - Iba deň - Stano

 

Ocenenia:

Cena ministra kultúry SR mu bola udelená in memoriam za neobyčajný a mnohostranný umelecký talent a osobité umelecké aktivity, schopnosť tímovej spolupráce s výraznými slovenskými a českými umelcami, ako aj za výnimočné osobnostné a charakterové vlastnosti a postoje.
2004
mu prezident Ivan Gašparovič prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, in memoriam.

 

ostatné informácie

V prvej polovici osemdesiatych rokov bol členom populárnej skupiny YPS.

 

galéria

 

video

zdroj: www.jarofilip.sk
posledná aktualizácia 23.10.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost