sk  |  en
Utorok | 09.02.2016, 21:19 | meniny: Zdenko; zajtra: Gabriela

doplňte alebo opravte informácie

Jozef Dóczy ( 83 r.)

herec

Kategória: divadlo, film a TV

* 19.11.1929 Slovensko, Nitra

† 21.01.2013

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie škorpión

čínske znamenie had

jubileum od úmrtia 3 r.

jubileum od narodenia 86 r.

Životopis

Slovenský herec a komik Jozef Dóczy je rodákom z Nitry, kde dlhodobo pôsobí ako člen súboru Divadla Andreja Bagara. Pôvodným povolaním bol divadelný a filmový herec obchodník, tomuto povolaniu sa však prestal venovať v roku 1955, kedy nastúpil do umeleckého súboru vtedajšieho Krajového divadla v Nitre.

Populárny komik sa na divadelnom javisku prvý krát predstavil ako člen ochotníckeho krúžku tovarišov. Potom si jeho talent a nezameniteľný herecký prejav všimli aj režiséri profesionálnych divadiel, angažmán vo svojom súbore mu ponúkol Andrej Bagar. Počas takmer polstoročia vytvoril v Nitre viac ako 150 postáv. Naposledy (v apríli roku 2008) sa predstavil v premiére hry Modrá ruža. V operete Pavla Braxatorisa a Gejzu Dusíka stvárnil postavu chemika Lenoira. Diváci ho mali možnosť vidieť aj ako Pavla Sergejeviča v hre Ľudmily Razumovskej Námestie, ale tiež ako Klauna z hry Svätenie jari (I. Stravinskij, P. Zagar) a v mnohých iných úlohách.

Józef Dóczy účinkoval vo viacerých filmoch, televíznych programoch a inscenáciách, okrem iných v populárnom Svákovi Raganovi alebo vo filmovej verzii Adama Šangalu.

Slovenský herec je držiteľom ocenenia Zaslúžilý umelec i Ceny Jozefa Kronera.

Je otcom dvoch synov - Jaroslava a Petra, ktorí sú známi z oblasti hudby a médií.

V roku 2004 založil Fond Jozefa Dóczyho na podporu malých projektov realizovaných v rámci Nitrianskeho regiónu v oblastiach podpory talentov v oblasti umenia, podpory vzdelávania mládeže a dospelých v oblasti umenia, podpory kultúrnych aktivít, podpory programov a tiež podpory využitia voľného času mládeže.

Ocenenia:

Zaslúžilý umelec

2001 Cena Jozefa Kronera za celoživotné dielo

1995 Cena mesta Nitry, za celoživotný prínos a výrazný rozvoj divadelného i filmového umenia

Tvorba

Herecká filmografia:

1958 V hodine dvanástej
1959 Pán a hvezdár
1960 Skalní v ofsajde (lekár)
1961 Most na tú stranu (šofér)
1962 Výlet po Dunaji (Hraško)
1963 Výhybka (Karásek)
1964 Pre mňa nehrá blues (Szende)
1967 Tango pre medveďa (lovec)
1969 Generácia (Filip Hracha)
1971 Zaprášené histórie – Na džentrickom plese
1971 Zaprášené histórie – Pán profesor sa zaľúbil (tulák)
1972 Adam Šangala
1976 Sebechlebskí hudci (vrátnik)
1976 Milosrdný čas (fotograf)
1976 Stratená dolina (predavač na jarmoku)
1980 Demokrati (Brigantík)
1982 Mačka (muž zo stavebnín)
1983 Zrelá mladosť (župan)
1987 Začiatok sezóny (Vendel)
1990 Šípová Ruženka
1996 Suzanne (chlap so psom)
1998 Rivers of Babylon
zdroj: www.dab.sk, www.csfd.cz, spracovala M. Remiašová a Z. Mokrá

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost