sk  |  en
Utorok | 28.03.2017, 14:12 | meniny: Soňa; zajtra: Miroslav
  • | Deň učiteľov

    Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

doplňte alebo opravte informácie

doc. Juraj Slezáček ( 73 r.)

bol slovenský herec a divadelný pedagóg. Od roku 1985 nositeľ titulu zaslúžilý umelec.

Kategória: umenie a kultúra, divadlo, film a TV

* 14.01.1943 Slovensko, Zvolen

† 05.08.2016 Slovensko, Piešťany

Slovensko

1

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie kozorožec

čínske znamenie koza

jubileum od úmrtia 0 r.

jubileum od narodenia 74 r.

 

všeobecné informácie

V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na VŠMU. Členom Činohry SND je od roku 1964. Stvárnil desiatky postáv ako herec na javisku Činohry SND, televízii a filme. Od roku 1979 zastával funkciu umeleckého šéfa činohry SND. V roku 1990 sa ako dlhoročný člen KSS vzdal funkcie umeleckého šéfa a popri hereckej profesii sa venoval najmä pedagogickej činnosti na VŠMU (docent 1996). K tomu istému postu len pod titulom riaditeľ činohry SND sa vrátil v roku 1997. V októbri 2005 požiadal o uvoľnenie z funkcie. Venoval sa aj pedagogickej práci spočiatku ako pedagóg (docent - 1988) a v rokoch 1996 – 2002 ako dekan Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU v Bratislave.

 

tvorba

Filmografia:

1971: Kocúrkovo
1972: Don Juan (TV inscenácia)
1974: Škriatok
1975: Život na úteku
1975: Tridsaťdeväť stupňov v tieni
1975: Dokud kohout nezazpívá (TV hra)
1976: Štyria grobiani
1976: Hlas toho tretieho (TV inscenácia)
1976: Kongres v Neapole
1976: Serafinka a Cézar (TV inscenácia)
1977: Orol a lastovička
1977: Louis Pasteur
1978: Viťúzi (TV divadelné predstavenie)
1978: Bambusová dievčina
1978: Poéma o svedomí (Gabriš)
1979: Záhradníkov pes
1979: Choď a nelúč sa (Gerthoffer)
1980: Čarovná čaša
1980: Na skle maľované (TV divadelné predstavenie)
1980: Jubelove deti (TV inscenace)
1980: Bakaláři - Keď chceš vedieť tajné veci, opýtaj sa malých detí (TV hra)
1981: Môj otec
1981: Fénix (film) (lekár Miklíček)
1982: Nech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišiel
1982: Farba tvojich očí
1982: Doktor Bencúr
1983: Cesta na krvavé pole
1983: Henrik Ibsen: Pani z mora
1983: Husiarka a kráľ
1984: Vzbúrené mesto
1984: Vrabce z tŕnia
1984: Povstalecká história
1985: Hlupákovo šťastie
1985: Perinbaba (chlap)
1987: Daniela (film)
1987: Henrich IV. (film)
1988: Ten tretí
1989: Pani Berta Garlanová
1991: Amonina pomsta
1991: Jediná
1994: Dvaja muži pod posteľou
1994: Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženy (TV inscenácia)
1995: Komorný spevák
1995: Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženy
1997: Scenár (film)
1999: Kráľovská hra

Seriály:

1976: Americká tragédia
1980: A teraz sa rozhodni
2008 - 2015 Panelák (profesor Emil Blichár)
2009: Kutyil s.r.o. (epizóda 2.14 - Prof. Emil Blichár)

 

Ocenenia:

  • Zaslúžilý umelec
  • Cena Litfondu
  • Január 2003 Cenu ministra kultúry SR za rok 2002.
  • 1. júna 2004 mu prezident SR udelil ocenenie Kríž prezidenta SR II. stupňa za významné zásluhy o rozvoj slovenského divadelníctva a filmového umenia.
  • V roku 2008 sa stal čestným občanom Piešťan. 

Medaila prezidenta SR

2013, herec

 

ostatné informácie

Manželka: Jela Slezáčková
posledná aktualizácia 10.08.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost