sk  |  en
Sobota | 10.12.2016, 00:57 | meniny: Radúz; zajtra: Hilda
  • | Deň ľudských práv

    Desiaty december je každoročne Dňom ľudských práv (Human Rights Day). Bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN v roku 1950 ako pripomienka prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv z roku 1948. Slúži ako oslava ľudských práv, ale rovnako v tento deň poukazujeme na prípady ich porušovania. Desiaty december je tiež dňom udeľovania Nobelovej ceny za mier v Oslo (Nórsko).

  • | Medzinárodný deň práv zvierat

    Medzinárodný deň práv zvierat

doplňte alebo opravte informácie

Mária Kráľovičová ( 89 r.)

herečka, recitátorka

Kategória: divadlo, film a TV

* 07.06.1927 Čáry

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie blíženci

čínske znamenie zajac

jubileum od narodenia 89 r.

 

všeobecné informácie

Mária Kráľovičová sa herectvu venuje od svojich osemnástich rokov. Prvýkrát stála na javisku v Komornom divadle v Martine, kde hrala dva roky. Pracovala v Zväze slovenských dramatických umení a bola funkcionárkou ústredného výboru Slovenského zväzu žien. Jej manželom bol novinár M. Procházka, spolu majú dve deti. V súčasnosti účinkuje v niekoľkých inscenáciách SND. Okrem divadla vystupuje v televíznych inscenáciách a filme.

 

vzdelanie a pôsobenie

1947 - 1950
Štátne konzervatórium v Bratislave (odbor herectvo)
Komorné divadlo v Martine
od 1948
SND v Bratislave

 

tvorba

Filmografia (výber)

1950: Priehrada (Uľka Bojnová)

1959: Muž, ktorý sa nevrátil (Kovalská)

1962:  Výlet po Dunaji (Domastová)

1963: Ivanov (Anna Sára)

1966: Šiesty júl

1970: Inferno

1971: Ľuský hlas

1975: Buddenbrookovci

1978: Jedenáste prikázanie

1997: Duchovia (Kvetka) - seriál

2000: Amálka, ja sa zbláznim

2005: Rodinné tajomstvá

2008: Priateľky (Mária) - seriál

 

Aktuálne inscenácie Slovenské národné divadlo

Georges Feydeau: Chrobák v hlave (Olympia Feraillonová)

Ronald Harwood: Kvarteto (Cissy Robsonova)

Valeria Schulczová, Roman Olekšák : Leni (Bertha)

Thomas Mann : Buddenbrookovci (Lina)

Christopher Hampton : Popol a vášeň (Nini)

Franz Lehár : Zem úsmevov (Excelencia Hardeggová)

Ivan Stodola : Bačova žena (Gazdiná)

 

Ocenenia:

Medaila prezidenta SR

2012, herečka
1967
titul zaslúžilá umelkyňa
1979
titul národná umelkyňa
2006
Sieň slávy
2007
Cena Jozefa Krónera za celoživotné herecké dielo
2007
výročná cena Literárneho fondu
2008
Krištáľové krídlo za rok 2007, v kategórii Divadlo a film
2010
Chodník slávy DPOH
2012
Osobnosť Bratislavy
2012
Medaila Prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj slovenskej kultúry
2014
Cena predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za rozvoj kultúry a za výnimočný prínos v oblasti dramatického umenia

 

galéria

zdroj: www.snd.sk, Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 11.05.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost