sk  |  en
Utorok | 27.09.2016, 05:31 | meniny: Cyprián; zajtra: Václav
  • | Deň železničiarov

    27. september je pre železničiarov výnimočný. V tento deň si pripomínajú svoj sviatok – Deň železničiarov. Tradícia osláv siaha do roku 1954, keď sa v Prahe konala prvá celoštátna konferencia železničiarov. Presný dátum sviatku železničiarov sa v priebehu nasledujúcich štyroch desaťročí menil, no oslavovalo sa v septembri. V roku 1993 padlo konečné rozhodnutie o konkrétnom dátume. Rozhodla septembrová tradícia a históriou ovplyvnený 27. septembrový deň, kedy sa v roku 1840 otvoril prvý úsek konskej železnice Bratislava – Svätý Jur. Táto konská železnica bola prvou verejnou železnicou nielen na území Slovenska, ale aj v bývalom Uhorsku.

  • | Svetový deň cestovného ruchu /turizmu, turistiky/

    Svetová organizácia cestovného ruchu – UNWTO, vyhlásený v 1979, pripomína sa od 1980; v ten deň 1970 prijali Štatút WTO

  • | Svetový deň srdca

    Svetový deň srdca podporujú organizácie WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF) a UNESCO a pripomína sa od roku 2000. Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi hlavné faktory patrí fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha a obezita, nezdravý spôsob stravovania, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu.

doplňte alebo opravte informácie

Mária Kráľovičová ( 89 r.)

herečka, recitátorka

Kategória: divadlo, film a TV

* 07.06.1927 Čáry

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie blíženci

čínske znamenie zajac

jubileum od narodenia 89 r.

 

všeobecné informácie

Mária Kráľovičová sa herectvu venuje od svojich osemnástich rokov. Prvýkrát stála na javisku v Komornom divadle v Martine, kde hrala dva roky. Pracovala v Zväze slovenských dramatických umení a bola funkcionárkou ústredného výboru Slovenského zväzu žien. Jej manželom bol novinár M. Procházka, spolu majú dve deti. V súčasnosti účinkuje v niekoľkých inscenáciách SND. Okrem divadla vystupuje v televíznych inscenáciách a filme.

 

vzdelanie a pôsobenie

1947 - 1950
Štátne konzervatórium v Bratislave (odbor herectvo)
Komorné divadlo v Martine
od 1948
SND v Bratislave

 

tvorba

Filmografia (výber)

1950: Priehrada (Uľka Bojnová)

1959: Muž, ktorý sa nevrátil (Kovalská)

1962:  Výlet po Dunaji (Domastová)

1963: Ivanov (Anna Sára)

1966: Šiesty júl

1970: Inferno

1971: Ľuský hlas

1975: Buddenbrookovci

1978: Jedenáste prikázanie

1997: Duchovia (Kvetka) - seriál

2000: Amálka, ja sa zbláznim

2005: Rodinné tajomstvá

2008: Priateľky (Mária) - seriál

 

Aktuálne inscenácie Slovenské národné divadlo

Georges Feydeau: Chrobák v hlave (Olympia Feraillonová)

Ronald Harwood: Kvarteto (Cissy Robsonova)

Valeria Schulczová, Roman Olekšák : Leni (Bertha)

Thomas Mann : Buddenbrookovci (Lina)

Christopher Hampton : Popol a vášeň (Nini)

Franz Lehár : Zem úsmevov (Excelencia Hardeggová)

Ivan Stodola : Bačova žena (Gazdiná)

 

Ocenenia:

Medaila prezidenta SR

2012, herečka
1967
titul zaslúžilá umelkyňa
1979
titul národná umelkyňa
2006
Sieň slávy
2007
Cena Jozefa Krónera za celoživotné herecké dielo
2007
výročná cena Literárneho fondu
2008
Krištáľové krídlo za rok 2007, v kategórii Divadlo a film
2010
Chodník slávy DPOH
2012
Osobnosť Bratislavy
2012
Medaila Prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj slovenskej kultúry
2014
Cena predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za rozvoj kultúry a za výnimočný prínos v oblasti dramatického umenia

 

galéria

zdroj: www.snd.sk, Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 11.05.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost