sk  |  en
Pondelok | 26.06.2017, 17:38 | meniny: Adriána; zajtra: Ladislav, Ladislava
  • | Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu

    Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 26. jún ako Medzinárodný deň proti nezákonnému užívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu, na pripomenutie cieľa, ktorý členské štáty prijali v tento deň v roku 1987- vytvoriť medzinárodné spoločenstvo bez drogových závislostí. UNODC (Úrad pre drogy a kriminalitu Organizácie spojených národov) volí každý rok ústrednú tému- posolstvo Medzinárodného dňa a iniciuje každoročnú kampaň na zvyšovanie povedomia o svetovom probléme drog.

  • | Medzinárodný deň OSN za podporu obetí týrania

    V roku 1997 bol 26.jún vyhlásený Organizáciou spojených národov za Medzinárodný deň OSN za podporu obetí týrania (International Day in Support of Victims of Torture). Úlohou tohto sviatku je ukázať solidaritu všetkým, ktorých myseľ,telo alebo duch bol obeťou mučenia.

doplňte alebo opravte informácie

Peter Machajdík ( 56 r.)

hudobný skladateľ, pedagóg, intermediálny umelec, organizátor

Kategória: hudba

* 01.06.1961 Slovensko, Bratislava

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie muž

znamenie blíženci

čínske znamenie byvol

jubileum od narodenia 56 r.

 

všeobecné informácie

Peter Machajdík vyrastal v Bratislave. Jeho tvorba, kritikmi často vnímaná ako novonasadená latka v prístupe k diatonike, zahŕňa skladby inštrumentálne, vokálne, zvukové prostredia, multimediálne projekty, hudbu k filmom, rozhlasovým hrám a tanečným predstaveniam.

V 80tych rokoch sa uchádzal o štúdium na Vysokej škole múzických umení, kde však neuspel, nakoľko koncept jeho vtedajšej tvorby bol silne ovplyvnený západnou avantgardou. Vyštudoval preto Národohospodársku fakultu Vysokej školy ekonomickej v Bratislave.

Jeho tvorba bola prezentovaná v rámci mnohých významných festivalov a medzinárodných projektov:

Hörgänge vo Viedni, young.euro.classic v Berlíne, Nuovi Spazi Musicali v Ríme, Bratislavské hudobné slávnosti, Nová slovenská hudba a Melos-Etos v Bratislave, Inventionen v Berlíne, New Work Festival v Calgary, Musica Nova v Sofii, Festival de Jazz et Musiques dAujourdhui v Mulhouse, Review of Composers v Belehrade, Audio Art Festival v Krakove, ďalšie projekty v Holandsku, Belgicku, Dánsku, Švajčiarsku, Portugalsku, Taliansku, na Ukrajine, v Čechách a na Slovensku, v USA, Rakúsku, Fínsku, atď.

Machajdíkove diela patria tak doma ako aj v zahraničí k najhranejším dielam žijúceho slovenského autora. Zaznievajú v interpretácii vynikajúcich umelcov akými sú napr. Floraleda Sacchi, Guido Arbonelli, David Moss, Elina Mustonen, Carson Cooman, Boris Lenko, Jozef Lupták, Eugen Prochác, Milan Paľa, Michael Davenport, Julie Hanson - Geist, Darry Dolezal, Peter Katina, Niels Bijl & Gertie Bruin. Od roku 2008 spolupracuje aj so spevákom a bývalým frontmanom legendárnej rockovej skupiny YES Jonom Andersonom, ktorý hosťuje na Machajdíkovom CD-albume Namah a s ktorým Machajdík koncertoval v rokoch 2009 a 2012 na Slovensku a vo Veľkej Británii.

Dirigenti a zbormajstri, ktorí uviedli diela Petra Machajdíka: Peter Breiner, Anu Tali, Marián Lejava, Karol Kevický, Maria Makraki, Alexander Gref, Ondřej Kukal, Richard Berkeley a ďalší.

Hudobné telesá: Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Štátna filharmónia Košice, Pomorská filharmónia Bydgoszcz, ARTE Quartett, Luganský symfonický orchester, komorný zbor Ave, Agon Orchestra, Veni Ensemble, Quasars Ensemble, Slovenian Clarinet Quartet a iní.

Za svoju tvorbu získal množstvo ocenení a na mnohých miestach Európy bol sídelným umelcom (Artist in Residence).

Peter Machajdík je autorom hudby k filmom Návrat rysov, Cesty Slovenskom a Altenburg - 4 žiaci proti Stalinovi a niekoľkým rozhlasovým hrám. Je taktiež autorom hudby k divadelnej hre Téma Palach a mnohým predstaveniam súčasného tanca (spolupráca napr. so Štúdiom tanca Banská Bystrica, s Petrou Fornayovou, Luciou Kašiarovou, Danielom Račekom, Jarom Viňarským, Dorotheou Rust). Je zároveň tvorcom zvukových inštalácií a sónických kompozícií, prezentovaných doma i v zahraničí. Jednou z nich bol aj projekt Waters and Cages, ktorý bol inštalovaný v Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy v lete roku 2012.

Okrem umeleckej tvorby sa Peter Machajdík venuje aj organizačnej činnosti a podpore hudobného diania. Už niekoľko sezón je dramaturgom cyklu koncertov klasickej hudby Hudba u Fullu a od roku 2011 kurátorom medzinárodného bienále zvukového umenia Sound City Days. Svojimi článkami prispieva do časopisov Hudobný život, Vlna a niektorých vybraných zahraničných periodík.

Peter Machajdík podporuje rôzne projekty, ktoré napomáhajú tvorivosti občanov Slovenska všetkých vekových kategórií. Takisto sa snaží o integráciu tvorby umelcov Slovenska do medzinárodného kontextu. Napriek pretrvávajúcemu nezáujmu slovenského školstva o jeho vedomosti a skúsenosti vyučuje súkromne kompozíciu, zvukové umenie, kultúrny manažment, dejiny súčasnej hudby a moderného umenia. Jeho prednášky o hudbe a umení 20. a 21. storočia sú často súčasťou medzinárodných sympózií, organizovaných zahraničnými univerzitami, nadáciami a festivalmi.

 

vzdelanie a pôsobenie

1980 - 1986
absolvoval štúdium na Fakulte národohospodárskej Vysokej školy ekonomickej v Bratislave

 

tvorba

Diskografia

2012 The Immanent Velvet, Azyl Records
2012 A Marvelous Love: New Music for Organ, Albany Records
2012 Typornamento, vydavateľstvo Guerilla Records
2012 Československé komorní duo, vydavateľstvo Českého rozhlasu
2012 Violin solo IV., vydavateľstvo Pavlík Records
2011 Inside The Tree, vydavateľstvo Amadeus Arte
2011 Violin solo III., vydavateľstvo Pavlík Records
2011 Kvintové variácie, vydavateľstvo Slovak Music Bridge
2009 Minimal Harp, vydavateľstvo Universal/Decca
2009 R(a)dio(Custica) Selected 2008, Český rozhlas
2008 Namah, vydavateľstvo Musica Slovaca
2003 Namaste Suite, vydavateľstvo Mnemes HCD 102
2000 Požoň Sentimentál, vydavateľstvo Hudobného fondu, Bratislava
1994 RēR Quarterly Vol.4 No.1, vydavateľstvo RēR Records, Veľká Británia
 

 

Ocenenia:

1989
cena na Medzinárodnej súťaži elektro-akustickej hudby Luigi Russola v talianskom Varese
1992
Artist in Residence v Berlíne (Berliner Künstlerprogramm des DAAD)
1999
Artist in Residence v Künstlerhaus Schloss Wiepersdorf (Nadácia KulturFonds)
2003
Artist in Residence vo Worpswede (Štipendium Dolnosaského ministerstva pre vedu a umenie)
2004
Artist in Residence v Künstlerhaus Lukas (Nadácia KulturFonds)
2005
Cena Jána Levoslava Bella
2011
Visegrad Artist Residency Program, Praha
2013
Artist in Residence v rakúskom Judenburgu
posledná aktualizácia 15.02.2016

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost