sk  |  en
Utorok | 27.09.2016, 19:07 | meniny: Cyprián; zajtra: Václav
  • | Deň železničiarov

    27. september je pre železničiarov výnimočný. V tento deň si pripomínajú svoj sviatok – Deň železničiarov. Tradícia osláv siaha do roku 1954, keď sa v Prahe konala prvá celoštátna konferencia železničiarov. Presný dátum sviatku železničiarov sa v priebehu nasledujúcich štyroch desaťročí menil, no oslavovalo sa v septembri. V roku 1993 padlo konečné rozhodnutie o konkrétnom dátume. Rozhodla septembrová tradícia a históriou ovplyvnený 27. septembrový deň, kedy sa v roku 1840 otvoril prvý úsek konskej železnice Bratislava – Svätý Jur. Táto konská železnica bola prvou verejnou železnicou nielen na území Slovenska, ale aj v bývalom Uhorsku.

  • | Svetový deň cestovného ruchu /turizmu, turistiky/

    Svetová organizácia cestovného ruchu – UNWTO, vyhlásený v 1979, pripomína sa od 1980; v ten deň 1970 prijali Štatút WTO

  • | Svetový deň srdca

    Svetový deň srdca podporujú organizácie WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF) a UNESCO a pripomína sa od roku 2000. Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi hlavné faktory patrí fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha a obezita, nezdravý spôsob stravovania, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu.

doplňte alebo opravte informácie

Zuzana Kocúriková ( 67 r.)

herečka

Kategória: divadlo, film a TV

* 19.12.1948 Slovensko, Bratislava

Slovensko

0

domovský štát Slovensko

pohlavie žena

znamenie strelec

čínske znamenie potkan

jubileum od narodenia 67 r.

 

všeobecné informácie

Životopis

V detstve sa venovala výtvarnému umeniu a chcela sa stať kostýmovou návrhárkou. Ešte ako maturantka však debutovala vo filme režiséra Jozefa Zachara Zmluva s diablom a vo filme a divadle sa objavila aj ako poslucháčka herectva na VŠMU v Bratislave. Zahrala si v slovensko-francúzskej koprodukcii Muž, ktorý luže a jej najväčšou filmovou úlohou bola hlavná postava Ester v českom filme režiséra Jana Schmidta Kolonie Lanfieri. Často bola obsadzovaná v kostýmových a rozprávkových filmoch do úloh exotických a záhadných krások. Od absolvovania VŠMU (1971) je členkou Činohry SND v Bratislave. Stvárnila desiatky divadelných a televíznych postáv, svoj hlas prepožičala množstvu herečiek. Jej manželom je režisér Peter Mikulík.

 

vzdelanie a pôsobenie

1971 -
VŠMU Bratislava (odbor herectvo)

 

tvorba

Filmografia

1967 Zmluva s diablom (Oľga Dvorská)
1968 Dialóg 20-40-60 (žena)
Muž, ktorý luže (Laura)
1969 Kolonie Lanfieri (Ester)
1970 A. C. Dupin zasahuje – Ukradnutý list (Luisa)
Krčmársky kráľ (Róza Samlerová)
Luk královny Dorotky (Elis)
1971 Katakomby
Páni sa zabávajú (Siďula)
Zaprášené histórie – 8. Svihrovská pieseň (Katka)
1972 Javor a Juliana (Anička)
Návraty (Máša)
Ruža z Herátu
1973 Deň slnovratu (Gabika)
Skrytý prameň (mladá cigánka)
1974 Hvězda padá vzhůru (Linda)
V každom počasí (Vilma Rybanská)
1975 Nevěsta s nejkrásnějšíma očima (Edita)
Príbeh o Fatime a Omarovi
1976 Červené víno I.-II. (Jozefka)
Paleta lásky (Goranová)
1977 Vzkriesenie Míny
1979 Panna a netvor (Málinka)
1982 Soľ nad zlato (princezná Vanda)
1984 Berdiho koberec
1986 Sen o krásnej panne
Claire Berolina
Safari
1989 Divoká srdce poviedka Divoký páv (Josefína Dušková)
1990 Marta a já (Ilona)
Divoký páv (Jozefína Dušková)
1992 Červený cigán
1994 Pevnost (Slovenka Lýdie)
2005 Sametoví vrazi (Anna Včelová)

 

TV a seriály:

2007 Ordinácia v ružovej záhrade

2008 Expozitura

        Panelák

        Profesionáli

2009 Nebo, peklo...zem

2011 Výstrel navyše

2012 Horúca krv

        Spiknutie

2014 Vdova

 

ostatné informácie

1971
člen činohry SND

 

galéria

zdroj: www.sfd.sfu.sk (Slovenská filmová databáza)www.cfn.cz (České filmové nebe)www.snd.sk (Slovenské národné divadlo)Spracovala M. Remiašová
posledná aktualizácia 07.10.2015

  Mapa

kontaktujte nás

tip na osobnost