Arcibiskup Sokol mal účet vo Vatikánskej banke so státisícami
9.1.2013 10:44
akt. 13.03.2015 05:04

Arcibiskup Sokol mal účet vo Vatikánskej banke so státisícami

Uložiť článok
Arcibiskup Ján Sokol si peniaze na dôchodok odkladal aj na súkromný účet vo Vatikánskej banke. Vo včerajšom hlavnom spravodajstve to uviedla televízia TA3, podľa ktorej to dokazujú dokumenty, ktoré má k dispozícii.

Sokol si mal podľa TA3 účet založiť ešte počas pôsobenia na Trnavskej arcidiecéze, čo dokazuje dokument z decembra 2009. Arcibiskup v ňom podrobne opisoval všetky finančné operácie. Počas niekoľkých rokov tam mali končiť napríklad aj finančné dary od zahraničných Slovákov. "Účet, ktorý mám založený vo Vatikánskej banke, je môj súkromný účet, nie je to účet arcidiecézy, ani sa na ňom nenachádzajú arcidiecézne prostriedky," cituje TA3 Sokola z príslušných dokumentov.

Televízia ďalej uvádza, že Sokol si mal účet založiť z dôvodu, že pri preplácaní zahraničných šekov mu vo Vatikánskej banke neúčtovali žiadne poplatky. "Krátko pred ukončením úradu som z týchto mojich peňazí uložených vo Vatikánskej banke dal ako dar Trnavskej arcidiecéze 339.563 dolárov," tvrdí v dokumentoch Sokol.

Čítajte: Kauza Sokol: Tajný účet vo Vatikáne?

Podľa TA3 ale tieto peniaze Sokolovi údajne nikdy nepatrili, čo má potvrdzovať aj list pravej ruky pápeža kardinála Tarcisia Bertoneho. Peniaze mali podľa štátneho sekretára pochádzať z predaja pozemkov. Akých, jasné nie je. TA3 sa o transakcii so Sokolom hovoriť nepodarilo.

Bývalý arcibiskup Bezák zisťoval pôvod peňazí

2fotky v galérii Róbert Bezák

Bezák, ktorý zisťoval vo Vatikáne tieto čudné pohyby dostal od kardinála Bertoneho list, podľa ktorého sa nezistil dôvod prevodu takej vysokej sumy. Prinajmenšom zaujímavé zistenie. Veľa veriacich zbiera každé jedno euro na fungovanie kostolov a predstavitelia cirkvi ani nepoznajú dôvody prevodov vysokých súm z účtov na ďalšie účty. Televízia TA3 má list od pravej ruky pápeža, ktorý dokazuje, že Bezák riešil celý problém na najvyšších miestach vo Vatikáne .

Po tom, čo boli zverejnené dokumenty, podľa ktorých mal Bezák vedieť o miliónoch z New Yorku, televízia TA3 zverejnila ďalší list, ktorý dokazuje, že Bezák pôvod miliónov nepoznal. 

V júli 2012 

z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Bezákove odvolanie však stále v očiach verejnosti vyvoláva veľa otázok a pochybností.

Video: Na Sokolov súkromný účet vraj prichádzali státisíce

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Róbert Bezák
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.