Bárány: O previerkach by mala rozhodovať Súdna rada

O tom, kto bude a nebude sudcom, musia rozhodovať justičné orgány. V prípade, ak sudca neprejde previerkou, mal by mať možnosť právnej ochrany, aby sa mohol brániť. Myslí si to právnik a bývalý podpredseda Ústavného súdu a poradca premiéra Eduard Bárány.

31.01.2014 09:00
Eduard Barány Foto: ,
Eduard Barány.
debata (1)

O tom, kto bude a nebude sudcom, musia rozhodovať justičné orgány. V prípade, ak sudca neprejde previerkou, mal by mať možnosť právnej ochrany, aby sa mohol brániť. Myslí si to právnik a bývalý podpredseda Ústavného súdu a poradca premiéra Eduard Bárány.

Ako by sa dali robiť previerky sudcov tak, aby neboli protiústavné?

Pri tejto otázke sa naozaj pohybujeme na hrane ústavnosti. Previerky, ak k nim dôjde, by museli mať v rukách samotné justičné orgány. Dôležitá je v tomto prípade súdna kontrola a rozhodujúce slovo by nemal mať Národný bezpečnostný úrad, ale nejaký orgán sudcovskej legitimity, ak tak môžeme nazvať Súdnu radu. Pokiaľ ide o metodiku previerok, na to už majú príslušné orgány know-how. V tejto chvíli sme však úplne na začiatku, a preto nechcem rozprávať o konkrétnej technike. Je totiž veľa možností, ako to urobiť.

Kto bude môcť odvolať sudcu, ktorý neprejde previerkou?

To sú právno-technické riešenia, ktoré prídu na rad ako jeden z posledných bodov po dosiahnutí nejakej politickej dohody. No sudca by mal mať určite možnosť primeranej právnej ochrany i v ďalších konaniach, aby sa mohol brániť. Niečo na spôsob súdnej ochrany by tam byť muselo. Definitívne slovo nemôže mať orgán výkonnej moci alebo spravodajstva, čo je Národný bezpečnostný úrad. Kľúčové miesto by pravdepodobne mala zastávať Súdna rada. To však neznamená, že priamo ona by mohla realizovať odvolávanie sudcu.

Ako by sa mal voliť šéf Súdnej rady v prípade, ak sa táto funkcia oddelí od predsedu Najvyššieho súdu?

Prinajmenšom v tomto bode bude musieť dôjsť k širšej politickej dohode, pretože tam bude treba zasiahnuť do ústavy. Spôsobov, ako stanoviť šéfa Súdnej rady do funkcie, je viacero. Predpokladám, že to bude jeden z hlavných bodov, ktoré sa budú na rokovaniach riešiť, aby sa získala potrebná väčšina. Voliť ho môže Súdna rada alebo parlament s tým, že by ho vymenoval prezident. Dá sa menovať množstvo spôsobov. Je to otvorená otázka, o ktorej sa ešte bude hovoriť.

Ak by sa oddelili tieto funkcie, nebude mať súdnictvo akoby dve hlavy?

Predseda Najvyššieho súdu nie je šéfom justície, je len predsedom jedného z mnohých súdov. Vedie najväčší a v mnohom kľúčový súd, ktorý je však len jeden. Voči ostatným súdom nemá titul predsedu súdu ani žiadne právomoci. Všetko ostatné súvisí so Súdnou radou. Musím však povedať, že tu reálne nejde o kompetencie predsedu Súdnej rady, ale Súdnej rady ako takej. Predseda má v Súdnej rade len jeden hlas, navrhuje a vedie program a určuje miesto a čas rokovania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Súdna rada #Eduard Bárány