Baška: Kandidáti na silových ministrov by mali prejsť psychotestmi

Kandidáti na posty ministrov silových rezortov by mali podľa predsedu parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Jaroslava Bašku (Smer) prechádzať psychotestmi. Ako povedal, neobáva sa tých ministrov, ktorí sú vo funkciách na ministerstvách obrany a vnútra dnes, ale pripomenul, že v minulosti boli zneužité kompetencie napríklad v prípade nelegálneho odpočúvania vojenským obranným spravodajstvom v roku 2011.

22.10.2012 11:14
Jaroslav Baška Foto:
Poslanec Smeru Jaroslav Baška
debata (8)

„Ministri silových rezortov by mali prejsť nejakými základnými psychotestmi, aby sa zistilo, či má na to, pretože dostáva do rúk veľkú moc a treba zistiť, či vie s ňou zaobchádzať. Je otázka, či to netreba dať do legislatívy,“ povedal Baška s tým, že bude o tom diskutovať s kolegami. „Budeme hovoriť, či by sme nemohli niečo také pripraviť odhliadnuc od osobných invektív,“ dodal Baška.

Podľa Ľubomíra Galka psychotesty pre silových ministrov sú nápadom hodným Bašku. „Skôr by sme sa mohli zamyslieť, aké kritériá nastaviť, aby sa na ministerstvo nedostal človek, ktorý tam bude ako štatista a nechá si rozkradnúť rezort pod nosom,“ uviedol. Podľa neho treba zabrániť, aby sa do silového rezortu nedostal človek, ktorý nakupuje člny bez motorov, či modernizuje vrtuľníky po životnosti za obrovské milióny. „Treba zabrániť, aby tam neboli ľudia, ktorí robia podobné srandy, ktoré daňových poplatníkov stoja obrovské peniaze, ktoré by sme mohli využiť v zdravotníctve, alebo v školstve,“ konštatoval.

8 debata chyba