Bezák má na to, aby pôsobil vo Vatikáne, tvrdí Srholec

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák má na to, aby reprezentoval Slovensko v novom tíme, ktorý vznikne okolo budúceho pápeža. Kňaz Anton Srholec to uviedol v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

17.02.2013 15:03 , aktualizované: 16:26
Srholec Foto: ,
Kňaz Anton Srholec
debata (98)

Podľa Srholca bol Bezák predstaviteľom postupného procesu zlepšovania pomerov v cirkvi, alebo prijímania nových kritérií, či nových ľudí. „Ja som to privítal a to, čo sa s ním udialo, to bolo neférové a to skrývanie sa za Svätého otca bolo príliš priehľadné,“ povedal Srholec. Bezáka označil za vzácneho človeka. Ocenil, že na Slovensku začal kryštalizovať skupiny ľudí, ktorí už sú slobodnejší, nie sú tak tesne viazaní na svojich duchovných otcov a prebudil tu takú diskusiu o viere a o cirkvi, aká u nás ešte nikdy nebola.

„Ja čakám, že jeho dajú do vyšších služieb, aj na to má, aby Slovensko reprezentoval nejako v tom novom tíme, ktorý si nový pápež urobí,“ doplnil Srholec.

Podľa bývalého poslanca Františka Mikloška by bolo ideálne, keby sa prípad Bezáka nejako vyriešil práve na najvyšších miestach a upokojila by sa situácia. „Ja si myslím, že by bolo úžasné, keby sa to udialo ešte za pontifikátu tohto pápeža,“ povedal v relácii Mikloško.

Podľa vatikanistu Imricha Gazdu nie je vylúčená zmena rozhodnutia v prípade Bezáka. „Je to človek s veľkým potenciálom a bude dobre, ak bude využitý,“ dodal. Nebýva podľa neho štandardné, aby pápež menil rozhodnutia svojho predchodcu, ale nič nie je vylúčené.

Centrum cirkvi už nie je podľa Srholca v Ríme

Podľa Františka Mikloška pápež Benedikt XVI. svojou abdikáciou vlastne narušil systém, celé premýšľanie o cirkvi. Srholec pripomína, že cirkev je súčasťou tohto sveta a je súčasťou aj veľkých premien, ktoré sa tu odohrávajú. „Toto vidím ako koniec starého sveta, stredoveku,“ dodal. Cirkev sa podľa neho bude musieť otvoriť ako inštitúcia predovšetkým veriacich ľudí, ktorí ju nesú.

Pápež Benedikt XVI. pozdravuje veriacich počas... Foto: Reuters, MAX ROSSI
POPE-RESIGNATION/ Pápež Benedikt XVI. pozdravuje veriacich počas nedeľného príhovoru po modlitbe Anjel Pána.

Srholec je presvedčený, že ak bude chcieť cirkev zastaviť trend odchodu miliónov ľudí z kostolov, tak bude musieť prihliadať na to, aby bol pápež skôr zástancom stámiliónov trpiacich ľudí. „Centrum cirkvi už nie je v Ríme, alebo v Európe, ale už sa presúva do Latinskej Ameriky alebo do Afriky,“ doplnil.

Pápež Benedikt XVI. sa na svoje rozhodnutie odstúpiť pripravoval dlhšie a mal ho premyslené. Uviedol to bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Podľa neho je zreteľné, že pápež mal toto rozhodnutie, tak ako aj ostatné rozhodnutia, hlboko premyslené.

Pre arcibiskupa sú pápežove dôvody na abdikáciu ľudské a zrozumiteľné. „Prekvapilo ma to, bolelo ma to, istý smútok mám za vynikajúcim pápežom,“ dodal. Podľa neho cirkev prežila nádherné obdobie a po Jánovi Pavlovi II. bola obdarená ďalším vynikajúcim pápežom.

Zvolenský očakáva, že nový pápež iste nadviaže na to, čo robil Benedikt XVI. Pripomenul, že nadviazal ekumenické kontakty s ostatnými cirkvami, zásadne vstúpil aj do vzťahu k islamu a k predstaviteľom hebrejského náboženstva. Zreteľne podľa neho ukázal na základné nebezpečenstvá, ktoré prežíva súčasná spoločnosť.

Do Vatikánu prichádza väčšie množstvo pútnikov

Búrlivej podpory od tisícok ľudí sa v nedeľu dostalo Benediktovi XVI., ktorý pri jednom zo svojich posledných vystúpení na verejnosti vyzval k obrode viery. Odstupujúci pápež požiadal veriacich, aby sa modlili aj za jeho nástupcu.

V pondelok pontifik oznámil, že 28. februára svoj úrad opustí, a tak v nedeľu na pravidelnú nedeľnú modlitbu Anjel Pána prišlo do Vatikánu oveľa viac ľudí ako zvyčajne. Námestie svätého Petra bolo úplne zaplnené a nad hlavami zhromaždených sa objavili veľké plagáty s nápismi vyjadrujúcimi sympatie hlave rímskokatolíckej cirkvi. Rímske úrady odhadli počet prítomných na 100-tisíc.

Pútnici prišli do Vatikánu s ďakovnými... Foto: Reuters, MAX ROSSI
Pápež, nápis Danke Pútnici prišli do Vatikánu s ďakovnými transparetmi. Jeden z nich bol aj v pápežovom materskom jazyku.

Nadšený dav na pápežove slová reagoval potleskom aj skandovaním a prianím dlhého života. Na transparentoch, ktoré ľudia priniesli, bola poďakovanie v taliančine alebo v pápežovej rodnej nemčine: „Grazie“ a „Danke“.

„Ďakujem, že ste prišli v takom hojnom počte, je to znamenie lásky a duchovnej blízkosti, ktoré ste mi prejavili v týchto dňoch,“ povedal Benedikt XVI. Dav odpovedal volaním „Viva il papa!“ (Nech žije pápež!).

Rím predpokladá, že na bezpečnostné opatrenia v súvislosti s odchodom pápeža a voľbou jeho nástupcu vynaloží okolo 4,5 milióna eur. S veľkým množstvom ľudí počítajú úrady v stredu 27. februára, kedy by sa malo s pápežom pri jeho poslednej generálnej audiencii rozlúčiť množstvo osobností z celého sveta.

98 debata chyba