Bezpečnosť je kľúčová aj pre hospodársku prosperitu EÚ, tvrdí Fico
18.4.2013 14:55
akt. 05.02.2019 01:53

Bezpečnosť je kľúčová aj pre hospodársku prosperitu EÚ, tvrdí Fico

Uložiť článok
Bezpečnosť je kľúčovým predpokladom vo všetkých oblastiach vrátane hospodárskeho rozvoja a nikdy by sme ju nemali považovať za automaticky danú. Nemôžeme ignorovať aktuálnu dramatickú situáciu v Sýrii či na Kórejskom polostrove, kľúčom k nášmu úspechu, vplyvu a angažovanosti vo svete je však stabilizácia európskeho hospodárstva, znovunaštartovanie jeho rastu a dokončenie zjednotenia nášho kontinentu, uviedol vo svojom príhovore na otvorení medzinárodnej konferencie Globsec 2013 v Bratislave premiér Robert Fico (Smer-SD).

Počas dvoch desaťročí samostatnej existencie sa podľa neho zo SR stala zodpovedná krajina, ktorá dokázala, že si vie riadiť demokraticky domáce záležitosti, smerovať k prosperite a stabilite, splácať dlhy a zároveň ukazovať solidaritu s tými, ktorí to potrebujú. "Zastávame konštruktívny prístup v Európskej únii, boli sme neoddeliteľnou súčasťou stabilizácie eurozóny," zdôraznil šéf slovenskej exekutívy.

Kľúčová pre hospodársku obnovu je podľa Fica fiškálna konsolidácia. Slovensko preto podľa neho intenzívne pracuje na tom, aby znížilo deficit v tomto roku na 3 % HDP, ozdravovanie verejných financií však bude pokračovať aj v ďalších rokoch. "Nie je iná alternatíva, ak chceme dosiahnuť dlhodobú stabilizáciu verejných financií. Sme členmi klubu, ktorý si dohodol pravidlá, ktoré my chceme dodržiavať," podčiarkol. Zároveň však upozornil, že konsolidačné úsilie nesmie ignorovať iné priority, ako napríklad podporu rastu a zamestnanosti.

Súčasná slovenská vláda podporuje hlbšiu integráciu EÚ, konštatoval premiér. "Spoločná mena nemôže fungovať v podmienkach selektívnej integrácie, teda len v menovej oblasti. Musíme dokončiť skutočnú hospodársku a menovú úniu. Silná integrácia je nevyhnutná," tvrdí Fico. V tejto súvislosti SR podporuje napríklad aj prísnejšie pravidlá finančnej disciplíny.

Slovensko zároveň víta prípravu rokovaní o transatlantickej dohode o voľnom obchode medzi EÚ a USA a kabinet podľa jeho predsedu dúfa, že táto dohoda bude podpísaná už budúci rok. "Máme jedinečnú príležitosť, aby sme vytvorili najväčšiu dohodu o voľnom obchode, ktorá by bola prínosom pre obidve strany Atlantiku," pripomenul Fico.

V rámci zvyšovania európskej bezpečnosti a prosperity vyzdvihol aj spoluprácu krajín vo formáte V4. Možnosti krajín strednej a východnej Európy ovplyvňovať medzinárodnú politiku sú podľa neho obmedzené a posilňujú sa práve ich vzájomnou koordináciou. "Spolupráca s našimi susedmi v oblastiach spoločného záujmu predstavuje najvyššiu prioritu pre moju vládu," doplnil slovenský premiér s tým, že vidí dostatok politickej vôle prehlbovať ďalej túto spoluprácu.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Robert Fico, SMER-SD
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.