Peter Sagan Tinkoff Tour de France 11 etapa jul16 SITA

Peter Sagan Tinkoff Tour de France 11 etapa jul16 SITA Zdroj: SITA

Bezprostredná reakcia Petra Sagana na skrátenie dnešnej etapy

Martin Hadač • 14. júl 2016 o 10:15
Na štvrtkovú 12. etapu Tour de France sa teší celé cyklistikou opantané Francúzsko. Presne po troch rokoch, v Deň dobytia Bastily, organizátori naplánovali v etapovom kalendári najslávnejších pretekov výstup na Mont Ventoux. Obávaný kopec v Provensálsku, ktorý sa týči do výšky 1911 m, preverí formu favoritov na celkové víťazstvo.

Z obáv pred silným vetrom organizátori napokon skrátili záverečné stúpanie o 5,7 km a cieľ presunuli k Chalet Reynard, kde sú cesty viac chránené pred vetrom okolitými stromami. Predpoveď počasia hovorí, že rýchlosť vetra by mohla dosiahnuť až 100 km/h. "Bezpečnosť jazdcov je dôležitejšia ako zachovanie pôvodnej trasy," vyhlásil šéf Tour de France Christian Prudhomme.

"Skrátili stúpanie na Mont Ventoux o 6 km? Pekné," zareagoval bezprostredne víťaz 11. etapy Peter Sagan . Takto stručne a jasne dokáže odpovedať asi len slovenský tourminátor.

Peter Sagan Tour de France 11 etapa usmev jul16 SITA
Peter Sagan Tour de France 11 etapa usmev jul16 SITA

Sagan pred troma rokmi pod Mont Ventoux bavil divákov pre seba typickým spôsobom. Najprv ako maximálny profík a potom ako akrobat na bicykli. Objavil sa v dlhočiznom úniku (etapa merala 242,5 km) a triumfom na rýchlostnej prémii si upevnil líderskú pozíciu v bodovacej súťaže.

"Zelený muž" sa krátko pred začiatkom záverečného stúpania predviedol fanúšikom jazdou na zadnom kolese s riadením jednou rukou. Tou druhou rozdával oslavné gestá a napokon naznačil, že sa už radšej zaradí dozadu a nebude plytvať silami pri výstupe na obávaný kopec. Ktovie, čo vymyslí "rýchlik spod Dubňa" dnes.