Bohumil Klepl poupratuje, Eva Pavlíková spojí sily s publikom

Odkázaný sám na seba bojuje herec na javisku o pozornosť diváka. Často nechýba interaktívny moment, keď sa divák stáva sám súčasťou hry. O takéto zážitky nebude núdza v Trenčíne na medzinárodnom divadelnom festivale zameranom na divadlo jedného herca Sám na javisku, ktorý sa bude konať v priestoroch Prvej komornej divadelnej scény v klube Lúč a v kine Hviezda od štvrtka 10. septembra.

08.09.2015 16:29
eva pavlíková Foto:
V rámci festivalu Sám na javisku sa predstaví aj Eva Pavlíková s hrou Skok z výšky.
debata

Vášeň pre vysávač

„Program festivalu koncipujeme ako pestrú žánrovú paletu divadelných vystúpení – od známych osobností až po tie menej známe,“ rozpráva organizátor festivalu Kamil Bystrický z občianskeho združenia Kolomaž. Festival Sám na javisku odštartuje svoj 21. ročník vo štvrtok poeticko-hudobnou Spoveďou herečky Gabriely Očkajovej, pričom vstup na úvodné predstavenie je voľný.

Tomáš Plánka z Divadla Kolomaž sa predstaví ako Ježiš a cvok v jednej osobe v monodráme Blázon, ktorú napísal francúzsky autor Patrick Grégoire. Na hrane zdravého rozumu bude v piatok balansovať aj kosovský herec Mentor Zymberaj v predstavení Amok. Hlavnou postavou je lekár, ktorého prenasleduje trauma z mladosti a izoluje sa od sveta, keď ho navštívi istá žena a požiada ho, aby jej vykonal potrat. Lekár zákrok vykoná, no žena umiera, vtedy prichádza na scénu jej manžel s odhodlaním spoznať pravdu.

Minulý rok boli hlavnými hviezdami festivalu české herečky Eliška Balzerová či Eva Holubová. Úlohy lákadiel sa teraz zhostili Eva Pavlíková a český komik Bohumil Klepl. „Patria do prvej kategórie. Okrem hereckého majstrovstva oboch protagonistov, nás ich hry zaujali svojou témou – vysávanie a životné rozhodnutie,“ uviedol Bystrický. Bohumil Klepl stvárni postavu vášnivého upratovača z nákupného centra, ktorý vraj divákom povysáva starosti z hlavy. Vstupenky na predstavenia sú ešte dostupné, no záujem s blížiacim sa termínom rastie. K dispozícii divákom sú aj festivalové permanentky v hodnote 29 eur.

Ženy na javisku – emócie a smiech

V sobotu bude patriť festivalové javisko ženám. Rekapitulovať život bude poľská herečka Anna Skubik v predstavení Polámané nechty, dialógy Marlene Dietrich. „Anna Skubik je poľská performerka, ktorú nám odporučili kolegovia z partnerského festivalu monodrámy Wrostja z poľského mesta Vroclav. Rozohráva emotívne dialógy s bábkou životnej veľkosti – Marlene Dietrich v jej parížskom byte,“ vraví organizátor.

Predstaví sa tiež Eva Pavlíková s hrou Skok z výšky, ktorú dostala ako darček k narodeninám. Napriek tomu, že nebola veľkým priaznivcom monodrámy, tento žáner si obľúbila. „Mám to predstavenie nesmierne rada, aj keď som hodinu a pol na javisku a skončím po ňom úplne mokrá. Je to pre mňa veľmi dobrá skúsenosť – niečo úplne iné. Pre herca je to nesmierne náročné, pretože musí zaujať sám. Myslím si, že tento druh divadla má čo povedať ľuďom,“ vysvetľuje herečka. „Som rada, že existuje takýto festival, ktorý upozorní divákov aj na to, že funguje druh divadla, ako je divadlo jedného herca,“ dodáva Pavlíková.

Skok do výšky je rekapituláciou života päťdesiatročnej ženy – veľmi aktívnej, pracovitej a rozdávajúcej lásku a pomoc všetkým naokolo. „Resumé hry je v tom, ako málo stačí, aby bol človek šťastný. Možno len obyčajné slová mám ťa rád alebo ľúbim ťa,“ prezrádza Eva Pavlíková, ktorá na javisku nebude celkom sama. Sprevádzajú ju traja hudobníci a možnosť skúsiť si herecké povolanie pod jej vedením dostane aj 25 odvážnych divákov z publika.

„Pred hrou dostanú diváci scenáre a spolu so mnou sa podieľajú na predstavení. Ide nám o to, aby sme prežili jeden príjemný, nezabudnuteľný večer v divadle,“ uviedla herečka, ktorá priznáva, že na Slovensku sa diváci zvyčajne ostýchajú zapojiť do predstavenia. „Ale tu ide o veľmi príjemnú spoluprácu. A som rada, že sú aj takí diváci, ktorí sa vrátili na naše predstavenie viackrát,“ uzatvára s tým, že dobrovoľní herci nemusia v predstavení vyjsť na javisko, ale zostávajú čítať svoje repliky v hľadisku. Ako sa interaktívna hra Skok z výšky uchytí v Trenčíne, ukáže festival Sám na javisku už tento víkend.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Eva Pavlíková #Sám na javisku #divadlo jedného herca #Bohumil Klepl #Skok z výšky