Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bondra: Radi by sme vydržali na šampionáte do 11. mája

Top udalosťou hokejového leta 2001 sa v NHL stal prestup českého hviezdneho útočníka Jaromíra Jágra z Pittsburghu do Washingtonu Capitals.

20.02.2012 06:00
Peter Bondra Foto:
Peter Bondra na hokejovej kartičke v časoch, keď obliekal dres Washingtonu.
debata

K Slovákovi Petrovi Bondrovi prišiel ďalší znamenitý útočník. Palebná sila mužstva zdvihla v hlavnom meste USA u fanúšikov optimizmus, u súperov rešpekt. Na bomba-trejd pohotovo zareagoval štáb televízny štáb z Washingtonu. V krátkom čase vycestoval za oboma veľkými osobnosťami. Najprv filmoval Jaromíra Jágra na rodičovskom hospodárstve v Hnidousoch pri Kladne ako prevracia seno, odtiaľ šiel do Popradu a Vysokých Tatier.

„Natáčali ma i pri výstupe na Téryho chatu. S Jardom sme sa ešte ako spoluhráči nevideli. Keď pricestoval do Washingtonu, akurát som odlietal na Slovensko. S Jágrom naše šance na zisk Stanley Cupu výrazne stúpnu,“ tešil sa slovenský kanonier počas Hokejového leta v Piešťanoch.

Vtedy sotva tušil, že Capitals nepostúpia ani do play off, a tak obe hviezdy budú môcť reprezentovať svoje krajiny na svetovom šampionáte vo Švédsku. Bondra, ktorý na februárovom olympijskom turnaji v Salt Lake City 2002 nehral, lebo Slovensko nepostúpilo zo skupiny a dohralo skôr, než NHL prerušila súťaž, sa v jeho premiére na MS stal jednou z kľúčových postáv slovenskej reprezentácie i šampionátu.

Peter Bondra v časoch, keď žiaril vo Washingtone

Filc dostal dôveru

Po olympijskom fiasku prežíval slovenský hokej obrovské sklamanie. Z trinásteho miesta, z historicky najhoršieho umiestnenia hokejistov z vrcholného podujatia i z nespravodlivého herného systému. Neumožnil trénerovi Jánovi Filcovi postaviť pod piatimi kruhmi najsilnejšie mužstvo. A to v olympijskej sezóne korčuľovalo v NHL 32 (!) hokejistov so slovenským pasom.

„Dopadlo to ako dopadlo. Ak vám niekto nedovolí hrať, a keď, tak len pod tlakom, na pohode to nepridá. Generálny manažér mi po stretnutí s Nemeckom – nastúpil som v druhej polovici, hoci som nemal – zavolal, že v ďalšom zápase už nesmiem hrať. Vraj len cez jeho mŕtvolu. Chyba nebola u nás, ale v postoji NHL. Nemohli sme ísť proti vôli klubov,“ oprášil Žigmund Pálffy nepríjemnú spomienku na Salt Lake City. S tým, že si opora Los Angeles Kings napraví chuť v boji o Stanley Cup…

Poriadne nahnuté kreslo mal i tréner Filc, ale výkonný výbor hokejového zväzu ho v ňom podržal. Za jeho zotrvanie hlasovalo šesť členov, proti bol len jeden. „Frustrácia z neúspechu bola veľká a bude ešte doznievať. Na majstrovstvách sveta by som rád zužitkoval predchádzajúcu prácu i vzťahy tak, aby sme boli o dva mesiace úspešnejší,“ vravel po tom, čo sa dozvedel, že ostal vo funkcii.

Stratégia ostala rovnaká, režim, v akom mala reprezentácia fungovať v Salt Lake City, stál pred druhou skúškou správnosti – v Göteborgu a Karlstade. Takisto s lotériou a veľkou neznámou – kto z NHL bude zdravý, voľný a bude mať chuť prísť.

Dobré správy zo zámoria

Filcovi zverenci začali prípravu na svetový šampionát 2. apríla. V deň, keď sa Miroslav Šatan stal s bilanciou dva góly, jedna asistencia prvou hviezdou stretnutia Buffalo – Philadelphia (3:1). Buffalu sa play off vzďaľovalo, jeho najlepší hráč Šatan si držal hernú pohodu. Tréneri mali slovenských hráčov v NHL pod drobnohľadom, v Martine sa pred dvoma zápasmi proti Švédsku zišiel extraligový výber. Slovenská súťaž vrcholila finálovým súbojom Slovan – Zvolen.

Slováci v oboch zápasoch Švédom podľahli (2:4, 1:3). Kto by vtedy vsadil na to, že silnému súperovi vrátia dve prehry práve na šampionáte na jeho ľade? Naprázdno vyšli aj v dvoch stretnutiach s Českom (1:5, 0:2). Obrat prišiel v treťom – Slováci remizovali 4:4. Do zostavy pribudlo desať hráčov z európskych súťaží. Hra dostávala tvár, zostava sa pozvoľna kryštalizovala.

Slováci v NHL v sezóne 2001/2002
Pavol Demitra St. Louis Blues 78 bodov
Miroslav Šatan Buffalo 73
Peter Bondra Washington 70
Marián Gáborík Minnesota 67
Marián Hossa Ottawa 66
Žigmund Pálffy Los Angeles 59
Jozef Stümpel Boston 58
Michal Handzuš Phoenix 45
Richard Zedník Montreal 44
Ladislav Nagy Phoenix 42
Vladimír Országh Nashville 36
Róbert Švehla Florida 29
Ľuboš Bartečko Atlanta 27
Zdeno Cíger NY Rangers/Tampa 25
Ľubomír Sekeráš Minnesota 24
Zdeno Chára Ottawa 23
Ľubomír Višňovský Los Angeles 21
Radoslav Suchý Phoenix 17
Ronald Petrovický Calgary 12
Branko Radivojevič Phoenix 6
Martin Cibák Tampa Bay 6
Marcel Hossa Montreal 4
Ivan Čiernik Washington 4
Marián Cisár Nashville 3
Juraj Kolník Islanders 2
Andrej Nedorost Columbus 2
Branislav Mezei Islanders 2
Peter Smrek Nashville 2
Jiří Bicek New Jersey 0
Kristián Kudroč Tampa Bay 0
Jaroslav Obšut Colorado 0
Ján Lašák Nashville brankár

Zvýraznení hráči hrali na MS 2002

Zo zámoria prišlo ďalšie povzbudenie: NHL zaznamenala premiéru slovenského brankára. Ján Lašák nastúpil za hostí v stretnutí St. Louis Blues – Nashville. Hoci hostia prehrali, mladoženáča Lašáka pochválili. Zlikvidoval aj Tkachukovo trestné strieľanie, nedovolil skórovať ani Pavlovi Demitrovi. „Skvelé, že sa dostal do bránky. Vedel som, že na to má. Pred majstrovstvami sveta by mu to mohlo psychicky pomôcť,“ tvrdil potešený Filc. Naznačil, že v nominácii v úvode MS bude päť hráčov z NHL už aj s Miroslavom Šatanom a Petrom Bondrom, ďalších doplní podľa vývoja v NHL.

Ako sa začalo kaliť zlato

„Spočiatku boli naše výkony rozhárané, no postupne sa zlepšovali. Spolieham sa, že nás potiahnu osvedčené kone – Miroslav Šatan ako skúsený kapitán a Peter Bondra autoritou i veľkým sebavedomím,“ zdôraznil Filc.

Slováci stúpajúcu formu potvrdili aj v posledných dvoch zo sedmičky prípravných zápasov. Švajčiarsko zdolali na jeho ľade 6:1 a remizovali 3:3. Po veľkom olympijskom sklamaní však ani verejnosť nežila vo veľkom očakávaní. Vystihol to i Bondra po prílete do dejiska: „Nik z nás nie je pod tlakom. Dúfam, že mi tretí pokus o úspech v tejto sezóne vyjde lepšie než predchádzajúce dva. Na olympijský turnaj som sa ani nedostal, s Washingtonom sme nepostúpili do play-off. Z jamy, do ktorej sme spadli v úvode sezóny, sme sa už nevyhrabali. Radi by sme tu vydržali až do jedenásteho mája.“ V ten deň sa hralo finále. 

Ako by z neho hovoril prorok. Príbeh ďalších dní najlepšie vystihol parafrázovaný názov: Ako sa kalilo zlato. Na svoje by si v ňom prišiel aj televízny štáb z Washingtonu.

Všetko do seba ideálne zapadlo, spomína Peter Šťastný

V Salt Lake City ťažko prežíval olympijský neúspech, o dva mesiace v Göteborgu sa tešil z historického zlata. „Obhájili sme svoju pravdu,“ zdôrazňuje Peter Šťastný, vtedajší manažér slovenskej hokejovej reprezentácie.

Čo bolo pre vás najväčším poučením z neúspechu hokejistov Slovenska na olympijskom turnaji v Salt Lake City 2002?
Neúspech nás všetkých veľmi zarmútil. Mužstvo však aj zomkol, našlo novú motiváciu, čo bola aj pri tom sklamaní veľmi pozitívna črta. Každý z nás pociťoval aj veľkú nespravodlivosť. Za Slovensko nemohlo nastúpiť pätnásť kvalitných hráčov. To sú tri päťky, skoro jedno mužstvo. Nemali sme takú základňu, aby sme si v najsilnejšej konkurencii a pod takým tlakom postavili kvalitou druhé mužstvo. Dodnes som presvedčený, že sme zvolili najlepšie riešenie: výber z Európy skombinovať s hráčmi NHL.

Nedalo sa na nespravodlivý systém reagovať skôr?
My sme naň predsa upozorňovali aj pred olympijským turnajom! Osobne aj v lete pred začiatkom olympijskej sezóny. Na NHL som mal ťažké srdce, že neprerušila súťaž na dlhšie. Olympijský turnaj mal mať iný formát. Na druhej strane som vedel, že NHL bude veľmi ťažké presvedčiť, lebo jej ide o veľký biznis. Čím by bola v súťaži dlhšia prestávka, tým viac finančne strácala. A to nám vyšla v ústrety, keď nám kluby uvoľnili niektorých hráčov. Ešte v Salt Lake City sme do Slovenského domu pozvali aj Reného Fasela a argumentovali sme, že je v rozpore s olympijským ideálom, ak najlepší hráči nemohli nastúpiť za svoje krajiny. Niektorí naši špičkoví hokejistiu už boli lídrami v kluboch NHL a nemohli hrať pod piatimi kruhmi. To je úžasne nefér. Týkalo sa to napokon aj Švajčiarska.

Presviedčali ste aj v zámorí?
Po olympiáde som to hovoril všade, kam som prišiel: obrazne od Bostonu až po Edmonton. Aj našou zásluhou prišlo k zmene formátu olympijského turnaja. Nespravodlivý už nie je. A svoju pravdu sme najkrajším spôsobom obhájili o dva mesiace na svetovom šampionáte vo Švédsku.

Museli ste niektorého hráča prehovárať?
Vôbec nie. Najkrajším príkladom bol Žigo Pálffy. On sa dokonca ozval prvý a sťažoval sa, prečo mu vraj nevoláme. Upokojoval som ho, neboj sa Žigo, nezabudli sme na teba, no nechceli sme ti volať hneď po vyradení Los Angeles z play off. Ctil som zásadu, že hráča, sklamaného z vyradenia, oslovíme po jednom-dvoch dňoch. Nemuseli sme sa nikam ponáhľať, súpisku sme mohli doplniť pred štvrťfinále. Súrnejšie sme potrebovali obrancu, preto sme jedno miesto pred doplnením držali pre Ľuba Višňovského. Žigo to pochopil, mužstvo zabával svojím žartovaním. Uvoľnil atmosféru, oddýchol si. A v troch zápasoch od štvrťfinále až do finále patril k najlepším. Svoju úlohu zvládol perfektne – tak ako všetci ostatní. Všetko do seba ideálne zapadlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba