Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bondra: Sme tím bez minulosti. To nás úžasne zomklo

Mačka vo vreci cerí zuby a hryzie. Postup hokejového tímu Európy, ktorému experti nedávali veľké šance, do semifinále je najväčším a najpríjemnejším prekvapením ostrosledovaného prestížneho Svetového pohára.

23.09.2016 08:00
Peter Bondra Foto: ,
Peter Bondra.
debata (9)

„Odborníkov nadchol spôsob, ako hladko sme v prvom zápase zdolali reprezentáciu USA, jedného z favoritov turnaja. A keďže sme v predĺžení vyhrali aj nad Českom, mediálny záujem o nás opäť stúpol. Nič na to nezmenila ani prehra s Kanadou, hlavným kandidátom na prvenstvo,“ vraví Peter Bondra (48), asistent Miroslava Šatana, generálneho manažéra tímu Európy.

Nemali ste po dvoch prehrách (0:4, 4:7) z prípravných zápasov s výberom mladých hráčov Severnej Ameriky obavy pred vstupom do turnaja?
Isté obavy sme mali – ako vždy, keď ide o čosi nové. Tím Európy sme skladali tak, aby bol čo najviac konkurencieschopný. Vedeli sme, že tvoríme niečo, čo tu predtým nebolo, no nepoznali sme ešte reálnu silu . Dve prehry v príprave síce nepotešili, z výsledkov sme boli sklamaní, no aspoň nás zorientovali, čo musíme zlepšiť, koho ku komu priradiť. Vlastne sme boli mladíkom za to aj vďační, za výkony proti nám si vyslúžili pochvalu. Boli rýchli, ťažko ich bolo brániť. Ešte sme však mali čas na korektúry.

Čo vám ukázalo presvedčivé víťazstvo nad Švédskom (6:2) v poslednom prípravnom zápase?
Povzbudilo nás. Videli sme, že v každom z troch prípravných zápasov sa mužstvo zlepšovalo od tretiny k tretine. To sme považovali za veľmi dôležité, bol to priaznivý signál, že mužstvo nachádza hernú tvár. V takomto trende sme chceli pokračovať i v turnaji. Boli sme si vedomí aj toho, že súťažné zápasy sú iné než prípravné.

Aký ohlas mali v zámorí dve víťazstvá z prvých dvoch zápasov nad USA a Českom? Prekvapili aj vás?
Prekvapili všetkých! Pre zámorie je Svetový pohár najväčší hokejový sviatok, obrovská prestíž. Američania netajili, že reprezentáciu pripravovali a formovali tak, aby vedela najmä fyzicky čeliť domácej Kanade. V prvom prípravnom zápase ju Američania zdolali, v druhom podľahli. A nestačili ani na nás, v úvode turnaja sme sa postarali o veľkú senzáciu. Zápas nám vyšiel, vyvarovali sme sa veľkých chýb. Základom víťazstva bol vynikajúci výkon brankára Jara Haláka. Vlieval istotu celému tímu, pochvala patrila všetkým.

Ktoré stretnutie bolo náročnejšie – proti USA alebo proti Česku?
Víťazstvo nad USA potešilo, ale bol to len prvý krok. Česi mali nôž na krku, ak chceli ostať v postupovej hre, museli vyhrať. Do stretnutia sme šli s rešpektom, no aj dôverou vo vlastné sily. Nezahrali sme tak perfektne ako proti USA, boli tam aj nejaké chyby. O víťazstve sme mali rozhodnúť v riadnom hracom čase, mali sme na to dosť príležitostí, no aj z výhry v predĺžení sme mali veľkú radosť. Takmer isto znamenala postup – bez ohľadu na výsledok náš proti Kanade.

Čo urobili dve víťazstvá s mužstvom?
Ukázalo sa, že sme ho zložili tak, že si sadlo herne, hráči si rozumejú na ľade a aj mimo. Sme mužstvo bez minulosti a zrejme aj bez budúcnosti, v takomto zložení sa viac nezídeme. A ak by Svetový pohár aj pokračoval v rovnakom formáte o štyri roky, už by to bol iný tím. Hráči si to uvedomujú, sú odhodlaní čosi spolu dokázať, postup je pre nás všetkých odmena. Atmosféra v tíme je ako v reprezentácii. Je milé sledovať, ako si niektorí chlapi z rôznych krajín majú čo povedať. Tím má prirodzených lídrov, korčuľuje v ňom niekoľko držiteľov Stanleyho pohára. Súdržnosť je príkladná, o maximálnom profesionalizme ani nehovoriac.

Proti Kanade hral tím Európy o prvé miesto v skupine. Čo rozhodlo o víťazstve súpera?
Stretli sa dva postupujúce tímy. Kanada je horúci favorit, zápas proti nej nám nevyšiel, ako sme chceli. Doplatili sme na veľa vylúčení, na to si musíme dať v semifinále proti Švédom pozor.

Výber Európy v príprave Švédov zdolal. Je to preň malá psychická výhoda?
Nemyslím si, bude to iný zápas, s predchádzajúcim nemá nič spoločné. Švédi majú vysokú kvalitu na každom poste, vynikajúcich brankárov. My však nemáme čo stratiť, každý deň na turnaji si užívame. Verím, že tréneri zvolia účinnnú taktiku. Chceme tu ostať čo najdlhšie.

Pred dvadsiatimi rokmi ste boli kapitánom Slovenska na Svetovom pohári. Spomenuli ste si na to, pripomenul vám to niekto?
Samozrejme. Na informačných kockách nad ľadom idú počas prestávok aj šoty z predchádzajúcich ročníkov. Na jednom som sa zazrel, ako zakončujem akciu gólom. Pekne sa na to spomína. Vtedy sme sa z víťazstva netešili, teraz sme sa ho aj s Mirom Šatanom dočkali – v manažérskych pozíciách. Mali sme aj viaceré mediálne povinnosti, podobne ako aj viacerí hráči nášho výberu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bondra #Tím Európy #Svetový pohár v hokeji 2016