Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Bratislavské Divadlo Aréna sa bude rekonštruovať za 4,5 milióna eur

Na snímke Divadlo Aréna. Foto: TASR/Ivan Majerský

Divadlo nebolo od svojho založenia nikdy komplexne zrekonštruované.


Bratislava 17. decembra (TASR) - Divadlo Aréna v Bratislave sa dočká rekonštrukcie. Ministerstvo financií SR na ňu dá 4,5 milióna eur. Prvých 2,5 milióna eur pôjde na rekonštrukciu v budúcom roku a zvyšok v roku 2017. Na financovaní sa bude podieľať aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK), v ktorého zriaďovateľskej pôsobnosti je divadlo od roku 2002. Informovala o tom dnes hovorkyňa kraja Lucia Forman.

"Oceňujeme rozhodnutie vlády a ministerstva, pretože Divadlo Aréna patrí k najstarším slovenským divadlám a k najcennejším pamiatkam divadelnej architektúry na Slovensku, kde dodnes funguje repertoárová scéna," reagoval predseda kraja Pavol Frešo.

Riaditeľom Arény je Juraj Kukura. V divadle vzniklo niekoľko oceňovaných inscenácií. "Stalo sa prakticky jediným divadlom profilujúcim sa ako politické, prinášajúce každú sezónu nové témy. Aréna spolupracuje s etablovanými režisérmi z domáceho i zahraničného prostredia," uviedla Forman.

Dodala, že Divadlo Aréna nebolo od svojho založenia nikdy komplexne zrekonštruované. "Aktuálny stav dispozičného riešenia a technickej vybavenosti je už nedostatočný pre umeleckú produkciu. Ako jedno z mála kamenných divadiel na Slovensku nedisponuje prepadliskom, točňou, adekvátnymi divadelnými ťahmi, skladovými priestormi ani vyhovujúcimi priestormi pre návštevníkov," opísala Forman.

Súčasťou plánovanej rekonštrukcie je podľa jej slov obnova javiskovej technológie. "Na rekonštrukciu vydal súhlasné stanovisko aj Krajský pamiatkový úrad," uzavrela hovorkyňa.