• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Brunovského diela ponúkajú prienik do baroka a surrealizmu

  • 9:48 26.05.2016
  • Kežmarok
Brunovského diela ponúkajú prienik do baroka a surrealizmu

Kežmarská Galéria u anjela je výstava malieb, koláží, grafík a keramických objektov predstaviteľa slovenskej postmoderny Daniela Brunovského.

Kežmarská Galéria u anjela ponúka výstavu malieb, koláží, grafík a keramických objektov predstaviteľa slovenskej postmoderny Daniela Brunovského. Ten sa umeleckej tvorbe venuje už viac ako 30 rokov.

Rád nám rozprestiera nebeskú oblohu ako koberec, aby sme kráčali po hviezdach nevedno kam. Ikonické bytosti defilujú na ceste k neznámym métam. Charakteristický je často sa opakujúci motív architektúry, fiktívne mestá, barokové a tajomné megapolis,“ opísala Brunovského diela kurátorka výstavy a riaditeľka galérie Carmen Kováčová. Podľa nej je pre jeho tvorbu inšpiračným zdrojom obdobie baroka. „Jeden z obrazov je voľnou reinterpretáciou maliara Petrusa Christusa. Rovnako tu objavíme renesančné ozveny či surrealisticky nám kýva na pozdrav kus červenej látky unášanej vetrom. Ak sa ponoríte hlbšie do obrazov Daniela Brunovského, vstúpite do inej dimenzie,“ opísala riaditeľka galérie.

Umelcovu tvorbu posledného obdobia definuje zovretejší rukopis, zjednodušenie tvarov a priestorových kompozícií. „Zameranie sa na podstatu, výrazná koloratúra, nová farebnosť. Na palete sa objavujú optimistické tóny tyrkysovej, farba neba a mora. Odrazu sa ocitneme v stredomorskej krajine,“ vysvetlila Kováčová.

Brunovský vo svojej tvorbe prepojil dva archetypy, krajinu a človeka, teda ide o prienik krajinomaľby a portrétnej tvorby. „Krajina zaľudnená príbehmi je nosnou témou už dlhé roky. Človek sa v nej týči ako maják na konci sveta. Posledné diela sú vytvorené na princípe koláže. Baroková rytina tvorí pozadie. V popredí sú figúry inšpirované salónnymi fotografiami z prelomu 19. a 20. storočia. Majú strnulý výraz, ale o to viac odkazujú k fotografii inscenovanej a štylizovanej. Tieto protichodné motívy vytvárajú určité napätie a dynamiku umeleckého diela,“ doplnila. Verejnosti je výstava prístupná do 14. júla.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.