Budaj: Bolo chybou nevysporiadať sa s komunistami. Rýchlo sa vrátili k moci

Protikomunistické hnutie v Československu urobilo chybu, že sa dôraznejšie nevysporiadalo s predstaviteľmi komunistickej strany (KSČ). Myslí si to bývalý disident a organizátor mítingov v čase Nežnej revolúcie Ján Budaj. Podľa neho bolo najväčším prekvapením návrat predstaviteľov bývalého režimu k ekonomickej moci.

11.11.2014 10:25
Ján Budaj Foto: ,
Bývalý disident Ján Budaj bol prekvapený, ako rýchlo idealisti z roku 1989 stratili vplyv na politiku a že sa k ekonomickej moci opäť vrátili komunisti.
debata (250)

„Bolo to predovšetkým rozhodnutie českej politickej reprezentácie, ktoré vytvorilo dohody s KSČ, aby dosiahlo, že sa ich líder stane prezidentom, a to voľbou komunistických poslancov. Začala sa uplatňovať akási dohodnutá revolúcia, keď namiesto ukončenia moci komunistickej nomenklatúry tá moc pokračovala,“ povedal Budaj na margo zvolenia Václava Havla za prezidenta a menovania komunistu Mariána Čalfu za premiéra vo vláde národného porozumenia na konci roku 1989.

Súčasťou komunistickej moci bolo podľa neho aj vedenie najvýznamnejších podnikov. „Tým, kto a ako organizoval transformáciu krajiny z plánovaného a štátneho vlastníctva na trhové vlastníctvo, je poznamenaný aj náš dnešok. Hrozí, že demokracia sa premení na oligarchickú demokraciu,“ myslí si Budaj, ktorý je v súčasnosti námestníkom bratislavského primátora.

Budaj: Nečakali sme návrat komunistov

Podľa Budaja revolučná garnitúra rýchlo stratila moc a transformácia štátu sa do veľkej miery uskutočnila v duchu bývalého režimu. „Neočakával som, že tak rýchlo stratia idealisti z novembra 1989 vplyv a že zavládne istý návrat komunistov a bývalých štruktúr k ekonomickej moci. To je veľká tragédia novembra 1989,“ zdôraznil.

Budaj spolu s Milanom Kňažkom organizovali počas Nežnej revolúcie protikomunistické mítingy na Slovensku. Jedným zo symbolov revolúcie sa na Slovensku stala aj vlnená čiapka, ktorú počas demonštrácií nosil a ktorá dostala prezývku „budajka“. „Ešte ju mám. Keď je zima, tak ju nosím,“ poznamenal.

Samotný Budaj v roku 1990 odstúpil z volebnej kandidátky, keď sa objavili informácie, že jeho meno je evidované v záznamoch spolupracovníkov komunistickej tajnej polície ŠtB. „Za tento brutálny zásah zodpovedá štát. Tých, ktorí boli nevinní, takto poškodili,“ povedal Budaj, ktorý bol v rokoch 1998 až 2002 poslancom slovenského parlamentu.

250 debata chyba
Viac na túto tému: #demokracia #17. november 1989 #Ján Budaj #KSČ