Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čakám od seba veľa. To ma brzdí, vraví Kuzminová

Ach, tá streľba. Obrazne: na päťku. Anastasia Kuzminová, najväčšie slovenské biatlonové eso, prešla cieľom vytrvalostného biatlonu v dejisku budúcoročného svetového šampionátu prvá. So štartovým číslom 2 predstihla Švédku Ekholmovú, ale na rozdiel od nej sa v cieli neusmievala. Nádej na popredné umiestnenie stratila na strelnici - podobne ako v predchádzajúcich kolách Svetového pohára. Netrafila päť terčíkov, hoci v prvej položke trafila všetky.

12.01.2012 06:00
Anastasia Kuzminová Foto:
Anastasia Kuzminová na trati v Novom Meste na Morave.
debata

Prvú streľbu poležiačky ste zvládli bezchybne. Prečo to nevyšlo aj na prvej postojačky?
Prvá streľba mi vyšla – a povzbudila ma. Začala som si veriť, lebo konečne som ležku odstrieľala čisto. Asi som si verila až príliš… Myslela som si že aj na ďalšej streľbe to pôjde hladko. Vravela som si, že konečne by mi mohla vyjsť. Nestalo sa, hoci som sa veľmi snažila. Aj bežecky. Do behu som dala všetko. Streľba však šla iným smerom ako lyže.

Viete, kde robíte chyby?
Čo som získala na ležke, stratila som na stojke. Keď mi na nej ušli dva výstrely, vedela som, že je zle. Už si nechcem dávať veľké ciele, túto sezónu som premotivovaná. To je jeden z dôvodov.

A ďalší?
Platí, čo som povedala pred začiatkom tejto sezóny: Streľba je záležitosťou hlavy. Je to aj v psychike. Možno budem trochu pracovať aj so psychológom, lebo sama ten tlak, ktorý si aj sama utváram, už ťažko zvládam. Mám veľkú motiváciu, stále od seba veľa chcem. Pýtam sa – prečo ostatné môžu a ja nie? Nie je to pre mňa jednoduché. Keď sa darí, takéto otázky vám na um nezídu. Úspešnú olympijskú sezónu som chcela zopakovať aj v nasledujúcich, čo mi nevychádza. Výsledkami idem dolu, čo sa dalo aj trochu očakávať. Už viem, že každú sezónu nemôžem byť rovnako dobrá. Asi bude dobré na chvíľu vypnúť, všetko vyhodiť z hlavy, nič od seba nečakať. A potom sa znova rozbehnúť. (s úsmevom)

Nástrel pred úvodnými pretekmi bol v poriadku?
Bol v poriadku, lepší ako v predchádzajúcich pretekoch. Aj vetrík bol príjemný. V Novom Meste som zvyknutá, že fúka silnejšie. Po nástrele sa síce vietor trochu zmenil, aj som si upravila mieridlá, cvakla, čo spravidla nezvyknem. Prvá položka mi vyšla, druhá už nie.

Nebol sneh po odmäku na trati rozmočený?
V utorok bol podklad horší. Organizátori ho trošku spevnili, trate boli o niečo tvrdšie. No postupne sa rozmočovali.

Mali ste výhodu, že ste štartovali druhá?
Bolo dobre, že som štartovala v prvej skupine, lebo trate ešte držali. V závere už boli mokrejšie a rozbitejšie.

Ako sa vám pozdáva areál, na ktorom budú o rok majstrovstvá sveta?
Je veľmi pekný, všetci ho chvália. Poznám ho z pretekov v lete, odvtedy sa dosť zmenil, už je takmer hotový. Trate sú náročné, dá sa však na nich zabojovať a dobre pracovať, lebo sú aj široké. Pre mňa je aj dôležité, že areál nie je v nejakej zabíjajúcej nadmorskej výške. Mne výška nesedí, lebo som vysoká, svaly dostanú vo vyššie položených strediskách viac zabrať. Tu sú mierne stúpajúce kopce, môžem sa zaprieť a robiť dlhé kroky – to mi pomáha. Akurát vo vlhšom snehu som sa trochu viac zabárala než ostatné. Ale to nerozhodovalo.

Lyže ste mali namazané dobre?
Áno, lyže som mala pripravené veľmi dobre.

Pôjdete na piatkové rýchlostné preteky s čistou hlavou?
Pokúsim sa, no radšej nechcem vopred nič sľubovať.

Chrapánová s virózou: Potešila ma životná streľba

Preteky Svetového pohára v biatlone sa po 31 rokoch vrátili do Česka. A premiérovo do Nového Mesta na Morave, ktoré už hostilo elitu bežeckého lyžovania. V týchto dňoch privítalo biatlonovú.

„Vyrástol tu veľmi pekný areál, trate pripomínajú široké diaľnice, zvlnený profil je pritom náročný,“ pridáva charakteristku Milan Gašperčík, tréner slovenskej reprezentácie. Pred včerajším štartom vytrvalostných pretekov žien na 15 kilometrov, úvodnou disciplínou 5. kola Svetového pohára, povie i nepríjemnú správu: „V ženskom družstve šarapatí viróza. Ľubu Kalinovú sme z pretekov odhlásili, ani Janka Gereková a Martina Chrapánová nie sú úplne v poriadku.“

Prvá na 15-kilometrovú trať so štyrmi streľbami (ležka, stojka, ležka, stojka) vybieha Švédka Helena Ekholmová, pätnásť sekúnd po nej štartuje Slovenka Anastasia Kuzminová. Najväčšie favoritky na prvej streľbe nezaváhali, aj Gašperčík do vysielačky oznamuje kolegom na trati, že Nasťa odstrieľala čisto.

Správy po ďalších streľbách už také optimistické neboli. Kuzminová na ďalších dvoch položkách minula po dva terče, na poslednej jeden. S piatimi výstrelmi vedľa skončila na bodovanom 21. mieste, ale k spokojnosti mala ďaleko. Dosiahla síce štvrtý najlepší čas – rýchlejšie bežala len víťazná Fínka Kaisa Mäkäräinenová, tretia Nemka Magdalena Neunerová a piata Bieloruska Darja Domračevová (bola najrýchlejšia, ale minula štyri terče), čo je len slabá útecha.

„Bežala som, čo som vládala, no s takou streľbou dobrý výsledok byť nemôže,“ vravela zadýchaná v cieli.

Janka Gereková sa síce na strelnici zlepšovala, pokazila však prvú položku – dva terčíky ostali stáť. „Dve chyby sú veľa. Potom som už strieľala presnejšie, v poslednej stojke som dala nulu. Ani bežecky som sa necítila dobre, som prechladnutá. A jeden z najťažších okruhov, aký poznám, mi dal na ťažkom snehu zabrať. Takýto začiatok sezóny som si vôbec nepredstavovala. Dúfam, že v ďalších pretekoch sa zlepším, svetový šampionát je v marci,“ podotkla.

Zo slovenského tria najlepšie strieľala najmladšia. Martina Chrapánová minula len jeden terč – v poslednej položke. Na trati sa však trápila: „Po treťom okruhu som rozmýšľala, či neodstúpim. Týždeň a pol som prechladnutá. Mám však radosť z toho, že som absolvovala životnú streľbu. Ani neviem, ako,“ posmiala sa zachrípnuto.

Svetový pohár pokračuje vo štvrtok od 14.15 vytrvalos­tnými pretekmi mužov na 20 km – aj so slovenským triom Matej Kazár, Pavol Hurajt a Miroslav Matiaško.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba