Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čarnogurský by bol tvrdší ako Putin: Chcem prísnejší trest pre Pussy Riot!

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský

BRATISLAVA – Zakladateľ a bývalý šéf KDH Ján Čarnogurský kritizuje mierny trest pre členky ruskej skupiny Pussy Riot. Ruské punkerky za skladbu, ktorú zaspievali pred oltárom moskovského pravoslávneho chrámu, v ktorej prosili Pannu Máriu, aby zbavila Rusko Putina, dostali dva roky väzenia. Rusofil Čarnogurský tvrdí, že na Slovensku by im naparili tvrdší trest!

Kým v Európe a USA sa proti rozsudku zdvihla vlna protestov, Čarnogurský na svojom blogu skupinu označuje za bláznivú a tvrdí, že už predošlým vyčíňaním si dláždili cestu k vystúpeniu v Chráme Krista Spasiteľa. Naráža tak na skupinový sex, na ktorom sa zúčastnili v moskovskom biologickom múzeu v roku 2008. „Asi 4 alebo 5 dvojíc sa v múzeu vyzlieklo a pred obyčajnými aj privolanými návštevníkmi usporiadali sexuálne orgie,“ tvrdí právnik Čarnogurský na blogu.

Je presvedčený, že slovenská polícia by ich riešila už pred štyrmi rokmi. „Na Slovensku by ich polícia musela začala stíhať a súd by ich odsúdil. Polícia by ich musela začať stíhať. V Rusku nič,“ uviedol v súvislosti s vyčíňaním punkeriek v múzeu s tým, že možno by si vystúpenie v chráme rozmysleli.

„Hopsanie a neprístojné akože spievanie pred hlavným ikonostasom chrámu je nepochybne taktiež výtržníctvom,“ pričom si zároveň myslí, že by sa na ne na Slovensku vzťahovala prísnejšia trestná sadzba. Podľa Trestného zákona o výtržníctve by predstavovala 6 mesiacov až 3 roky.

„K tomu by pribudol aj trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia opäť v sprísnenej sadzbe 2 až 5 rokov, v praxi asi tak 3 roky,“ vypočítava Čarnogurský. K tomu prirátal aj trest z roku 2008 a verdikt tak odhadol na 4 roky v base. „Takže Pussy Riot urobili dobre, že vystupovali v Rusku a nie na Slovensku,“ dodáva na záver.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu