Čarnogurský: Pri generálnom prokurátorovi by som neváhal

Kandidatúru Jána Čarnogurského zatiaľ podporilo viac ako 21-tisíc ľudí. Na to, aby sa mohol uchádzať o Prezidentský palác ich potreboval 15-tisíc, túto podmienku teda splnil a púšťa sa do kampane. Oznámil to na tlačovej konferencii v Bratislave spolu so šéfom petičného výboru Františkom Mikloškom.

27.06.2013 12:38
Ján Čarnogurský Foto: ,
Ján Čarnogurský oznámil, že vstupuje do prezidentskej kampane.
debata (87)

„Vážim si dôveru ľudí, prijímam kandidatúru. Chcem požiadať všetkých občanov SR, aby sa vyjadrili, či dajú hlas mne. A v prípade, že tak urobia, chcem vykonávať funkciu prezidenta SR tak, aby SR bola silnou, spravodlivou a rešpektovanou,“ povedal Čarnogurský, ktorý pripomenul svoju politickú i disidentskú minulosť. Poznamenal, že ak by bol zvolený, bol by prvým nekomunistickým prezidentom SR, ktorý bojoval proti bývalému režimu.

Tvrdí, že by bol aktívnejšou hlavou štátu ako súčasný prezident Ivan Gašparovič. Pri menovaní generálneho prokurátora by neváhal. Ak bude zvolený kandidát na šéfa prokurátorov Jaromír Čižnár vymenovaný do funkcie, nebude sa ho dotýkať. „Ak by som to robil, zvyšovalo by to chaos v justičnej oblasti,“ vysvetlil. V súvislosti s podpisovaním zákonov vyhlásil, že nepodpíše zákony, ktoré by zužovali oblasť spravodlivosti na Slovensku, ani zákony, ktoré by dovoľovali, aby sociálne slabí občania spadli pod hranicu dôstojnosti.

Strany nemajú viesť studenú vojnu

Pokiaľ ide o silu krajiny, tá podľa neho závisí aj od vnútorných pomerov. Podľa Čanogurského by mala skončiť studená vojna medzi politickými stranami. „Strany si majú konkurovať, ale nemajú proti sebe viesť studenú vojnu,“ vyhlásil. Podľa Čarnogurského by mali byť strany schopné napriek svojim rozdielnym názorom a konkurencii spolupracovať v krízových situáciách.

Dodal, že sila Slovenska spočíva aj v zahraničnej politike. Krajina si podľa neho má plniť svoje záväzky. V záujme Slovenska je tiež podľa Čarnogurského aj orientácia nielen na západ, ale aj na východ. „Rusko, Ukrajina, prípadne Čína,“ poznamenal.

Je občiansky kandidát, ale nebráni sa podpore KDH

Čarnogurský zdôraznil, že je občiansky kandidát, nebráni sa však ani podpore od KDH. Kresťanskí demokrati vraj podporu svojho člena a prvého predsedu zvažujú. Čarnogurský s nimi o tejto možnosti hovoril ešte pred niekoľkými mesiacmi. Tvrdí, že v poslednej dobe nie. „Som občiansky kandidát. Pokiaľ si KDH určí svojho kandidáta, bude to legitímne rozhodnutie KDH,“ povedal Čarnogurský. Dodal, že súčasný počet podpisov pod kandidatúru nie je definitívny, mieni zbierať ďalšie. „Chcem mať silnejší mandát,“ zdôvodnil. Kampaň bude financovať z príspevkov, na ktoré má zriadený účet.

Hrušovský sa ešte nevyjadril

Prvý predseda KDH Čarnogurský oznámil kandidatúru v decembri 2012. Nie je jediný, kto má záujem o post prezidenta. Zabojovať oň chce aj zabojovať podnikateľ a filantrop Andrej Kiska aj poslanec Radoslav Procházka. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný a šéf klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorý sa ale ešte nevyjadril. Ak by kandidoval, chcel by podporu celej Ľudovej platformy. Pokiaľ k nej nedôjde, zrejme sa o Prezidentský palác uchádzať nebude. Záujem o post hlavy štátu oznámil aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD). Prezidentské voľby by mali byť na jar 2014.

87 debata chyba