Koncert Paľa Haberu v PraheInstagram @pavolhabera
StoryEditor

Česi vychvaľujú slovenskú legendu: Habera je skutočná superstar

02.06.2016, 12:14

Turné, na ktorom slovenská kapela Team v českých halách oslavuje tridsiate tretie výročie, je asi tým najlepším, čo hudobný mainstream bývalej federácie v poslednej dobe ponúkol. Pavol Habera s kapelou predviedli v stredu v pražskej O2 aréne show, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani svetoví interpreti.

Team pozná recept na úspech. Namiesto toho, aby každé leto obiehal festivaly, vydá sa raz za niekoľko rokov na väčšie turné, takže zostáva svojim fanúšikom vzácny. Na tých niekoľkých jedinečných koncertoch potom ponúkne poctivú dvojhodinovú šou plnú hitov, takže si môže celá hala spievať od začiatku do konca.

O úvod večera sa postaral spevák Peter Aristone, ktorý dal Pražanom ochutnať z programu, s ktorým už niekoľko mesiacov obchádza americké kluby. Odozvu mal slušnú, ale neváhal priznať, že všetci, jeho nevynímajúc, čakajú na hlavnú hviezdu.

Team neponechal nič náhode. Pódium pražskej O2 arény dopĺňala obria výprava vrátane niekoľkých úrovní obrazoviek, na ktorých sa pestrofarebné projekcie striedali s aktuálnym dianím na scéne. Pavol Habera ako frontman dokazoval, že skvelý koncert nemusí byť nárez od prvého do posledného tónu. Od úvodnej piesne síce budoval atmosféru, ale niekoľkokrát neváhal koncert prerušiť príhovormi k publiku, bez toho, aby večeru upadlo tempo. 

Komunikáciu s ľuďmi Habera zvládal na výbornú - s ľahkosťou a vtipom. Vypredanú halu zhodil poznámkou, že ide o "rozcvičku na Chomutov". Fotografom ponúkol, že môžu zostať dlhšie než obligátne tri pesničky a ochranku rozostavanú okolo móla "vyhnal", nech si idú koncert užiť a že tu mu predsa nikto nechce ublížiť. Či už išlo o dohovorenú hru, alebo úprimnosť, publikum tento prístup ocenilo úprimným aplauzom. Ešte viac Habera nadchol, keď sa neskôr ladne prehupol cez zábradlie a zrazu pobehoval medzi divákmi po jednej z priľahlých tribún.

Hoci na plagátoch k turné Habera pózoval s gitarou, skoro celý koncert si vystačil len s mikrofónom a občas s tamburínou. S výnimkou až prekvapivého akustického setu uprostred vystúpenia, kedy sám s gitarou zahral Kým ťa mám a Boli sme raz milovaní. Inak v programe nechýbala väčšina hitov ako Mám na teba chuť, Krátke lásky, Je to vo hviezdach alebo Reklama na ticho.

Doteraz bola reč o Haberovi, ktorý celý koncert odspieval, odskákal a odmoderoval, ale bolo by nefér nespomenúť aj zvyšok kapely. Bez Teamu, ktorý hral ako o život, by to totiž nebolo ono. Basgitarista Ivan Válek a Marcel Buntaj, ktorý v kapele nahradil zosnulého bubeníka Ivana Marčeka, držali celý koncert pohromade a sóla v podaní Dušana Antalíka sedeli presne tam, kde mali. Dokonca ani najmladší gitarista Matěj Morávek nebol na pódiu do počtu, hoci sa mohlo zdať, že kdesi v pozadí "len brnká" na sprievodnú gitaru. Jeho hra v Krátkych láskach bola precízna, ale mal aj ďalšie skvelé momenty.

Skrátka a dobre, išlo o výborne odohraný, veľmi slušne nazvučený a po všetkých stránkach zábavný koncert. Dúfajme, že sa Team vydá na nejaké ďalšie turné. A pokojne nech hovoria, že je zase posledné.

01 - Modified: 2016-05-03 16:47:53 - Feat.: - Title: Team s Paľom Haberom odštartovali turné. Scénu im preváža 5 kamiónov 02 - Modified: 2016-04-29 13:40:35 - Feat.: - Title: Slováci na Instagrame. Pozrite sa, ktorí z nich sú najsledovanejší
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:09