České Divadelné noviny ocenili Amslera aj Kukuru

Najlepšou českou inscenáciou sezóny 2014/2015 sa podľa odbornej poroty Ceny Divadelných novín stalo Vyhnání Gerty Schnirch v HaDivadle Brno. Porota za jej réžiu ocenila slovenského divadelníka Mariána Amslera.

16.10.2015 15:31
Marián Amsler Foto: ,
Marián Amsler získal cenu od českých Divadelných novín za inscenáciu Vyhnání Gerty Schnirch v HaDivadle Brno.
debata

„Inscenácia je intenzívnym pohľadom na premeny československej spoločnosti počas posledných päťdesiatich rokov s ohľadom na násilné pretrhnutie nadväzností českej a nemeckej kultúry,“ napísal portál rozhlas.cz o Amslerovej dramatizácii románu Kateřiny Tučkovej, ktorá sa odohráva v Brne pred, počas aj po druhej svetovej vojne. „V inscenácii nezľahčujeme ani nespochybňujeme nacistické hrôzy, zároveň ani tak neadorujeme alebo sa nestaviame na stranu vyhnaných, ublížených Nemcov. Skôr upozorňujeme na ten moment, keď jeden fanatizmus nahrádza druhý,“ povedal pre rozhlas Amsler.

Ďalším Slovákom, ktorý získal od Divadelných novín cenu za uplynulú sezónu, je Juraj Kukura. Ocenili ho za úlohu Fiodora Karamazova v inscenácii režiséra Martina Čičváka Bratia Karamazovci, ktorú má v repertoári pražský Činoherný klub. „Myslím si, že najdôležitejšie poznanie dnešného večera je to, že Česko-Slovensko existuje. V podstate sa vôbec nič nezmenilo, iba to, že sa máme ešte radšej ako predtým,“ povedal pri preberaní ceny Kukura. V kategórii hereckých výkonov bez ohľadu na žánre a pohlavie boli okrem neho nominované aj Iva Janžurová za úlohu Alžbety II. v hre Audiencia u kráľovnej v pražskom Národnom divadle a tiež Sára Venclovská za úlohu Gerty Schnirchovej v spomínanej inscenácii HaDivadla Vyhnání Gerty Schnirch.

Slováci bodovali aj v kategórii bábkového a výtvarného divadla, keď si cenu odniesli Ondro Spišák, Tomáš Žižka a Dominika Špalková za námet a koncepciu projektu Labyrint sveta a raj srdca v Divadle DRAK v Hradci Králové.

V kategórii alternatívneho divadla ocenili Pavla Zajíčka a Miroslava Bambušeka za autorstvo a réžiu inscenácie Pustina (Studio Hrdinů, Praha). Najlepšie české hudobné divadlo sezóny majú podľa poroty na svedomí dirigent Miloslav Oswald a režisér J. A. Pitínský, ktorí v Moravskom divadle Olomouc pripravili operu Pád Antikrista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Kukura #Marián Amsler #Cena Divadelných novín