Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zdeno Chára sa stáva levom. Prichádza do Prahy a KHL!

Z bostonského medveďa sa stáva pražský lev. Ruská Kontinentálna hokejová liga si môže oblízať všetky prsty, o jej pražskom nováčikovi ani nehovoriac. Zdeno Chára, kapitán striebornej slovenskej hokejovej reprezentácie z tohtoročných majstrovstiev sveta v Helsinkách, začne túto sezónu v hlavnom meste Česka. K osemčlennej skupine slovenských hokejistov v tíme Lev Praha, nováčika ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy, pribudne tromfové eso. Defenzívu vystuží obranca s najprudšou strelou v NHL, jeden z najlepších na svete.

02.10.2012 13:04 , aktualizované: 19:37
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára.
debata (62)

„Zatiaľ vám nemôžem nič potvrdiť. Zdenovi sme dali ponuku. Rokujeme, doťahujeme detaily. Ani percentuálne nebudem odhadovať, nakoľko je príchod jednej z najväčších hviezd NHL k nám istý. Viac oznámime v stredu, tlačovú konferenciu zatiaľ neplánujeme,“ konštatoval Normund Sejejs, generálny manažér pražského Leva.

Výluka v NHL nasmerovala do Európy aj slovenského kapitána hokejistov Bostonu. V sezóne 2010/2011 ich priviedol až do Bieleho domu – na tradičné prijatie víťaza Stanley Cupu u prezidenta USA. Hostiteľom bol Barack Obama. Víťaznú cestu za prestížnou trofejou začal Boston úvodnými zápasmi práve – v Prahe. Aj do zámoria odišiel vyrastený Trenčan, vtedy samá ruka, samá noha, z pražskej Sparty. Mohli tieto okolnosti zavážiť v Zdenovom rozhodovaní, kde hrať?

„Nemyslím si, že to bol hlavný dôvod. Aj keď Zdeno pražské hokejové zázemie dobre pozná. Lev hráva zápasy v hale Sparty. Nepríde kvôli spomienkam, ale preto, že o tomto čase sú už hráči NHL zvyknutí hrávať. Len trénovať nestačí. Chára chce byť čo najbližšie k trenčianskemu domovu. Keďže bratislavský Slovan ho neoslovil a pred ním už angažoval dvoch obrancov z NHL Ľubomíra Višňovského a Andreja Sekeru a ešte hľadá útočníka, tak voľba logicky padla na Prahu,“ uviedol známy slovenský hráčsky agent, ktorý si neželá byť menovaný.

Angažoval sa v tejto záležitosti? „Sčasti.“

Čo znamená sčasti? „Zainteresovaní konzultovali so mnou niektoré veci. Kým Lev oficiálne nepotvrdí Zdenkov príchod, nechcite to ani odo mňa. V tejto chvíli, keď spolu hovoríme, je to na deväťdesiat deväť percent.“

Aktualizácia
Pôvodný článok agentúry SITA sme aktualizovali o autorský materiál

Zdeno Chára patril aj k užšej skupine hráčov, ktorá vyjadrovala svoje stanoviská v súvislosti s rokovaním o výluke s majiteľmi klubov na čele s komisárom NHL Garym Bettmanom. „Oslovili aj mňa. Premýšľam o tom. Je to veľká zodpovednosť, musíte byť stále súčasťou diskusií. Momentálne chcem byť čo najviac s rodinou, venovať sa jej. Nevylučujem, že by som sa do toho zapojil,“ vravel koncom júna majiteľ Zlatého puku pre najlepšieho slovenského hokejistu uplynulej sezóny na jej slávnostnom vyhodnotení.

Signalizuje Chárov príchod, že NHL sa tak skoro nezačne? „Nepovedal by som. Hokejisti z NHL si bez ohľadu na dĺžku výluky hľadajú angažmány v európskych ligách, aby sa rozohrali. Odhadujem, že výluka sa skončí začiatkom decembra. Kluby dovtedy niečo ušetria, a aj keď rozdielne názory na rozdelenie peňazí medzi klubmi a hráčmi pretrvávajú, k dohode môže prísť rýchlo. Predpokladám, že po jedenástom októbri, keď sa mala začať NHL, budú rozhovory medzi oboma stranami častejšie,“ konštatuje agent.

Podľa informácií klubovej stránky pražského klubu má Zdeno Chára, v sezóne 2008/2009 držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL, nastúpiť na prvý zápas v drese Leva v sobotu proti SKA Petrohrad v zostave aj s Iľjom Kovaľčukom. Nová posila si opäť zahrá aj so spoluhráčmi zo striebornej reprezentácie Michalom Sersenom, Marcelom Hossom, Jurajom Mikúšom a Tomášom Surovým.

Lev, ktorý je v popredí v Západnej konferencii KHL, chytil dve muchy jedným ťahom: do obrany získal hviezdu svetovej veľkosti, ktorá je veľkým lákadlom i pre divákov. Návštevy v Prahe totiž zaostávajú za návštevami v Bratislave, kde Slovan zatiaľ vypredáva hľadisko.kejovej ligy HC Lev Praha. Informuje o tom portál iSport.cz.

62 debata chyba