Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Chára útočí na vrchol svojho hokejového Kilimandžára

Z odstrkovaného hráča sa stala hviezda NHL. A z hokejovej atrakcie uznávaný líder. Zdeno Chára, dvojmetrový dlháň z Trenčína, môže byť siedmym Slovákom, ktorý zodvihne nad hlavu slávny Stanleyho pohár.

01.06.2011 06:00
Chára tréning Foto: ,
Zdeno Chára sa občerstvuje počas tréningu.
debata

V noci zo stredy na štvrtok sa v kanadskom Vancouvri začne finálová séria medzi Canucks a Bostonom Bruins. Hostí privedie na ľad s kapitánskym céčkom hokejista prezývaný Big Z – Zdeno Chára. Možno mu v tom momente hlavou preblysne jeho celý hokejový film.

Zdeněk Chára, bývalý československý reprezentant v zápasení, čakal, že syn pôjde v otcových šľapajách. On si však vybral hokej. Keď v roku 2009 Chára v Las Vegas získal trofej Jamesa Norrisa pre najlepšieho obrancu NHL, vyzdvihol mená troch ľudí, ktorí mu v mladosti veľmi pomohli: Jindřich Novotný, Ján Gajdošík a Jaromír Henyš.

V trenčianskom doraste pre neho nemali miesto, musel do druholigového béčka v Piešťanoch. „Nemal toľko talentu, ale vôľou a usilovnosťou to dotiahol ďaleko. S tréningom to niekedy preháňal. Na ľade aj na suchu. Otec mu doma zriadil posilňovňu a tie dávky, ktoré zvládal Zdeno, by vydržal máloktorý hráč,“ opisoval tréner Novotný, ktorý Cháru v Piešťanoch viedol.

Videovizitka Zdena Cháru

Hráčsky skaut Ján Gajdošík poslal video vizitku na Mannhattan do New Yorku Rangers. „Pozrite sa na toho vysokého chlapca, mohol by sa vypracovať.“ Lenže Rangers pochybovali. „Veď nehrá ani za trenčiansku juniorku, ako môže byť dobrý…“

Zlom nastal, keď si ho všimol český hráčsky agent Jaromír Henyš. V osemnástich sa sťahoval do Sparty Praha. „Basketbalisti hrajú vedľa na Letnej,“ uťahovali si z neho. V Prahe si odkrútil rok. A cestoval do Ameriky. Na draft.

Cháru si v ňom vybral iný newyorský tím – Islanders. Najskôr zbieral skúsenosti na farme v Prince George. V lete pracoval, aby mohol rodine, v ktorej býval, platiť za stravu. Umýval autá, sadil stromčeky. Po štyroch sezónach s Islanders putoval do Ottawy, kde hokejovo dozrel. Popri hokeji vyštudoval v hlavnom meste Kanady finančné plánovanie. V roku 2006 ho ako voľného hráča angažoval Boston Bruins, kde mu na dres našili kapitánske céčko.

Chára žiaril. Štyrikrát si zahral v Zápase hviezd, získal trofej pre najlepšieho obrancu. Lenže Boston sa na ceste za Stanley Cupom zakaždým potkol o nejakú prekážku. V roku 2009 neprešli Bruins cez druhé kolo a vlani Chára nechápavo krútil hlavou po zbabranej sérii proti Philadelphii, v ktorej Boston viedol už 3:0. Líderské schopnosti slovenského kapitána boli spochybnené. Vedenie Bruins mu však naďalej verilo a na začiatku nového ročníka podpísalo s Chárom nový sedemročný kontrakt. Bol to dobrý ťah.

Zdeno Chára cestou do lietadla smerom do... Foto: TASR
Zdeno Chára Zdeno Chára cestou do lietadla smerom do Vancouvru.

Bostonská tridsaťtrojka nazbierala v sezóne najviac plusových bodov zo všetkých (bilancia účasti na ľade pri strelených a inkasovaných góloch) – symbolických 33. Veľký deň hráča s najtvrdšou strelou v NHL prišiel 17. januára 2011. V zápase proti Caroline (7:0) dosiahol hetrik a pri oslave napodobil krajana Petra Bondru. O dva mesiace neskôr bol opäť v centre pozornosti médií. Útočník Montrealu Max Pacioretty narazil po zrážke s Chárom hlavou do hrany plexiskla a skončil v nemocnici. Jedna časť fanúšikov hovorila o nešťastnej náhode, druhá vinila obrancu zo zákerného úmyslu.

V júli 2008 vyliezol na najvyšší vrch Afriky, aby pomohol deťom, ktoré žijú v biede. Stal sa vyslancom kanadského humanitárneho programu Right to Play. ,,Cesta na Kilimandžáro je najťažšia vec, ktorú som v živote urobil," opakoval. Zdeno Chára stojí teraz tesne pod vrcholom svojho hokejového Kilimandžára. Chýba mu už len pár metrov. Štyri víťazstvá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba