Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára získal cenu Marka Messiera, Norris Trophy mu však unikla!

Slovenský hokejista a kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára sa stal víťazom trofeje Marka Messiera určenej pre najlepšieho lídra v NHL. Tridsaťštyriročný rodák z Trenčína triumfoval v konkurencii Shanea Doana (Phoenix) a Nicklasa Lidströma z Detroitu.

23.06.2011 01:44 , aktualizované: 09:51
Nicklas Lidström, Zdeno Chára Foto:
Nicklas Lidström pózuje s Norris Trophy, Zdeno Chára pre zmenu so Stanley Cupom.
debata (4)

Radosť z hry na ľade sa Chára snaží preniesť v rámci viacerých charitatívnych projektov medzi tých, ktorí to v oblasti Bostonu potrebujú. „Je to pre mňa veľká pocta. Skvelé, že som ju mohol dostať od Marka Messiera, je to niečo veľké,“ povedal Zdeno Chára.

Zdeno Chára zísla cenu Marka Messiera

Švédsky obranca Lidström sa stal víťazom Norris Trophy, ktorú získava najlepší obranca ročníka. Kapitán Detroitu ju získal celkovo už siedmykrát v kariére, čím vyrovnal člena Siene slávy Douga Harveyho. Rekordér Bobby Orr vyhral túto trofej osemkrát.

Zdeno Chára prišiel na vyhlasovanie cien so... Foto: SITA
Zdeno Chára Zdeno Chára prišiel na vyhlasovanie cien so Stanley Cupom.

„Neskutočné, že som získal siedmu Norrisovu trofej, špeciálne v tejto fáze kariéry. Som veľmi pyšný, že stále môžem hrať hokej na najvyššej úrovni. Pokúsim sa o ďalšiu,“ povedal.

Lidström uspel (ne)očakávane v konkurencii Shea Webbera z Nashvillu a Zdena Cháru z Bostonu. Práve slovenský bek bol po triumfe jeho klubu v Stanley Cupe považovaný za horúceho kandidáta na celkový triumf, no vedenie profiligy sa priklonilo na stranu 41-ročného švédskeho veterána Lidströma.

Ten pritom nemal za sebou najlepšiu sezónu. V kanadskom bodovaní síce skončil na 2. mieste so ziskom 62 bodov (najproduktívnejším bekom ročníka sa stal Ľubomír Višňovský, no vedenie ligy ho nečakane vôbec nezaradilo do finálnej nominácie). V dôležitom ukazovateli +/- bodov však bol rodák z Avesty prvý raz za 20 rokov kariéry v mínusovom ukazateli (-2). To naoapak Chára mal na svojom konte najviac plusiek zo všetkých hráčov ligy (33).

„Pri vyhlásení výsledku som bol trochu prekvapený. Myslel som si, že výsledky budú veľmi tesné. Obaja moji protikandidáti, Weber aj Chára, mali rovnako ako ja vynikajúce sezóny. Keď som prichádzal do Vegas, nemyslel som si, že zvíťazím,“ uviedol pre nhl.com Lidström, ktorý získal spolu 736 bodov a len o osem bodov predstihol Sheu Webera, slovenský obranca Zdeno Chára zaostal za víťazom o 48 bodov. Veľmi vyrovnaný súboj o Norrisovu trofej naznačuje už prehľad umiestnení jednotlivých kandidátov na prvých miestach na hlasovacích lístkoch. Lidströma na prvú priečku zaradilo 35 hlasujúcich, Cháru 33 a Webera 32.

„Nicklas si túto cenu zaslúži. Nicky je jednoducho ikonou – jeden z najlepších obrancov, ak nie najlepší,“ uviedol slovenský obranca Bostonu Zdeno Chára. Ten sa stal iba druhým európskym kapitánom, ktorý priviedol tím zámorskej NHL k zisku Stanleyho pohára, pred ním sa to podarilo práve Lidströmovi. „Počas sezóny som iné zápasy príliš nesledoval, ale ak som mal možnosť, súboje Detroitu som si práve kvôli nemu nenechal ujsť. Sledoval som ho, na ľade predvádzal vynikajúcu prácu. Má svoj špecifický štýl. Ja hrám inak, ale nechávam sa ním inšpirovať,“ dodal Chára.

Norris Trophy získal Nicklas Lidström

Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny napokon získal krídelník Corey Perry z Anaheimu. „Absolútne som to nečakal. Keď som počul svoje meno, ostalo vo mne na chvíľu totálne prázdno. Jediné, na čo som sa zmohol, bol len výkrik ´oh´. Zostal som prekvapený. Nie je to však iba ocenenie pre mňa, ale aj pre mojich spoluhráčov, celú rodinu a priateľov,“ povedal pre zámorské médiá Perry, ktorý v hlasovaní o hlavnú cenu večera zdolal Daniela Sedina z Vancouveru a Martina St. Louisa z Tampy Bay.

Corey Perry s trofejou Maurica Richarda (vľavo)... Foto: SITA
Corey Perry Corey Perry s trofejou Maurica Richarda (vľavo) a Hart Trophy.

Útočník Ducks, ktorý získal Hartovu trofej premiérovo, pomáhal svojmu klubu výrazne najmä v závere základnej časti, keď v posledných šestnástich zápasoch dal 19 gólov a Anaheim sa dostal do play-off. S celkovo 50 presnými zásahmi sa zároveň stal aj držiteľom Ceny Mauricea Richarda pre najlepšieho strelca.
Aj napriek prehre v boji o Hartovu trofej prežil Daniel Sedin tiež veľký večer, keď si prevzal najskôr Art Ross Trophy pre najproduktívnej­šieho hráča základnej časti a následne aj Cenu Teda Lindsaya pre najlepšieho hráča v hlasovaní samotných hokejistov. Hráč Vancouveru nazbieral v uplynulej sezóne 104 bodov (41+63).

Po skvelom play-off a zisku Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča vyraďovacej časti sa brankár Bostonu Tim Thomas tešil aj z Vezinovej trofeje pre najlepšieho gólmana ligy. V priebehu týždňa druhýkrát zdolal jednotku Vancouveru Roberta Luonga, tretím kandidátom bol Pekka Rinne z Nashvillu. Thomas získal Vezinovu trofej druhýkrát v kariére za 93,8 % úspešnosť zákrokov a priemer 2,00 inkasovaného gólu na zápas v základnej časti. „Len nedávno sme vyhrali pohár, prežili sme bláznivé oslavy a ani som nemal čas ešte poriadne rozmýšľať nad sezónou,“ povedal pre nhl.com Thomas.

Tim Thomas s Conn Smyth Trophy pre najlepšieho... Foto: SITA
Tim Thomas Tim Thomas s Conn Smyth Trophy pre najlepšieho hráča vplay-off (vľavo) a Vezina Trophy, ktorú dostáva najlepší brankár ročníka.

Najlepšie brániacim útočníkom ligy sa pri tretej nominácii na Trofej Franka J. Selkeho stal Ryan Kesler z Vancouveru, trénerom roka Dan Bylsma z Pittsburghu, nováčikom sezóny podľa očakávania Jeff Skinner z Caroliny a generálnym manažérom ročníka Mike Gillis z Vancouveru. Džentlmenom sezóny je Martin St. Louis z Tampy Bay, cenu za oddanosť hokeju získal Ian Laperriere z Philadelphie.

**  Individuálne ocenenia:**

Hart Memorial Trophy (pre najužitočnejšieho hráča): Corey Perry (Anaheim)
Ted Lindsay Award (pre najužitočnejšieho hráča podľa NHLPA): Daniel Sedin (Vancouver)
James Norris Memorial Trophy (pre najlepšieho obrancu): Nicklas Lidström (Detroit)
Frank J. Selke Trophy (pre najlepšie brániaceho útočníka): Ryan Kesler (Vancouver)
Vezina Trophy (pre najlepšieho brankára): Tim Thomas (Boston)
Calder Memorial Trophy (pre najlepšieho nováčika): Jeff Skinner (Carolina)
Jack Adams Award (pre najlepšieho trénera): Dan Bylsma (Pittsburgh)
Lady Byng Memorial Trophy (za férový prístup k hokeju): Martin St. Louis (Tampa)
Bill Masterton Trophy (za oddanosť hokeju): Ian Laperriere (Philadelphia)
Bridgestone Messier Leadership Award (za výnimočné vodcovské kvality v tíme): Zdeno Chára (Boston)
NHL Foundation Player Award (za prínos v oblasti charity): Dustin Brown (Los Angeles)
King Clancy Trophy (za hráčske a ľudské kvality): Doug Weight (New York Islanders)
Generálny manažér roka: Mike Gillis (Vancouver)

**  All-Star tímy sezóny:**

Prvý: Tim Thomas (Boston) – Nicklas Lidström (Detroit), Shea Weber (Nashville) – Corey Perry (Anaheim), Henrik Sedin (Vancouver), Daniel Sedin (Vancouver)
Druhý: Pekka Rinne (Nashville) – Zdeno Chára (Boston), Ľubomír Višňovský (Anaheim) – Martin St. Louis, Steven Stamkos (obaja Tampa Bay), Alex Ovečkin (Washington)
Nováčikovia: Corey Crawford (Chicago) – John Carlson (Washington), P.K. Subban (Montreal) – Michael Grabner (New York Islanders), Jeff Skinner (Carolina), Logan Couture (San Jose)

Nicklas Lidström pózuje s Norris Trophy, Zdeno...
Ryan Kesler s Franke J. Selke Trophy pre...
+6Corey Perry s trofejou Maurica Richarda (vľavo)...
4 debata chyba