sk  |  en
Utorok | 19.03.2024, 07:37 | meniny: Jozef; zajtra: Víťazoslav, Klaudius
  • | Sviatok sv. Jozefa

    Sviatok sv. Jozefa - Sviatok sv. Jozefa je oslavovaný na počesť sv. Jozefa, ktorý je patrónom otcov, tesárov a umierajúcich. Neexistuje oficiálny zoznam, čoho všetkého je patrónom. Líši sa to podľa krajín, regiónov, miest. Mnoho náboženských rádov a spoločenstiev sú uvádzané pod jeho záštitou.

Charitatívny kalendár Staré zlaté časy pokrstil Štefan Skrúcaný zlatými vlasmi!

10.11.2017 | Ilustrovaný rozprávkový kalendár, princ z rozprávky a pomoc seniorom. Tak vyzeral slávnostný charitatívny večer občianskeho združenia NÁRUČ Senior & Junior. Krstným otcom kalendára sa stal Štefan Skrúcaný ako hlavný predstaviteľ filmovej rozprávky Plavčík a Vratko. Krásny charitatívny kalendár „Staré zlaté časy – detských kníh“ na rok 2018 pokrstil zlatými vratkovými vlasmi. Kalendár vydáva občianske združenie už 5. rok a jeho výťažok ide na tanečnú terapiu pre 100 odkázaných seniorov v Centrách sociálnych služieb NÁRUČ Senior & Junior v bratislavskej Dúbravke a v Solčanoch pri Topoľčanoch.

Hlavnými motívmi kalendára sú ilustrácie Štefana Cpina zo Striebornej a Zlatej knihy rozprávok. Na charitatívny účel ich poskytol jeho syn Peter Cpin v spolupráci s Idou Želinskou z „TOTO je galéria!“.

Hoci sa kalendár bežne nepredáva, dostane sa až k trom tisíckam ľudí. Kalendáre si totiž objednali spoločnosti a firmy, ktoré majú na jeho stránkach logo. Polovica získaných prostriedkov ide na tlač kalendára a polovica na tanečnú terapiu, ktorá bude seniorom spestrovať monotónne dni jesene a zimy, keď nemôžu chodiť do záhrady.

Na krste sa vydražili aj posledné a o to cennejšie originálne ilustrácie Štefana Cpina zo Striebornej a Zlatej knihy rozprávok. Výťažok z dražby pôjde na ďalší projekt, ktorý súvisí s kalendárom a tvorbou Štefana Cpina. Projekt s názvom „Čítam starkým rozprávku“. V rámci projektu počas celého roka, teda počas platnosti kalendára, bude občianske združenie realizovať raz mesačne čitateľské stretnutia, na ktorých budú deti z blízkych základných škôl spolu s matkami a deťmi z útulkov čítať rozprávky seniorom v sociálnych zariadeniach.

„Pôjde vlastne o vzájomnú svojpomoc. Deťom dáme užitočný dôvod začať čítať knihy a pre seniorov bude čítanie rozprávok aj užitočnou reminiscenčnou terapiou, pri ktorej si pospomínajú na svoje rodičovské časy. Preto chceme vyzvať aj sociálne zariadenia a základné školy na Slovensku, aby sa do tohto projektu zapojili,“ povedala prezidentka občianskeho združenia Anna Ghannamová.

Zdroj: Nora Krchňáková, NK FACTORY

Foto: Milan Krupčík

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost