Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková cez Pavľučenkovovú do štvrťfinále dvojhry v Dauhe

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako tretia zvíťazila nad Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou za 137 minút 7:5, 2:6, 6:2 v zápase stredajšieho osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji WTA Premier Qatar Total Open v katarskej Dauhe (dotácia 776 000 USD, tvrdý povrch).

15.02.2017 16:30
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Dosiahla svoj 399. zápasový úspech v singli podľa databázy Tenisovej asociácie žien (WTA). V 1. kole mala Cibulková voľný žreb. Vo štvrtkovom štvrťfinále ju vyzve úspešná zo súboja Barbora Strýcová (ČR-8) – Samantha Stosurová (Aus.). Tridsiatničku Strýcovú (17.) zdolala vlani v septembri vo Wu-chane 6:3, 3:6, 6:4. Proti 32-ročnej hrdinke newyorských US Open 2011 Stosurovej (21.) zaostáva 0:5, na sety 0:10. Nestretli sa od parížskeho Roland Garros 2014 (dvakrát 4:6).

Proti 25-ročnej Pavľučenkovovej (23.) má Cibulková aktualizovanú seniorskú bilanciu 5:2 aj zásluhou trvajúcej šnúry už troch úspechov. Vlani sa v rámci tejto rivality presadila v máji na antuke v Madride a v októbri na „harde“ v hale v Linzi. Niekdajšia líderka juniorského tzv. kombinovaného hodnotenia ITF Pavľučenkovová bola v januári vo štvrťfinále melbournských grandslamových Australian Open, na ktorých sa Cibulková lúčila v 3. kole.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková predviedla v prvom sete proti Pavľučenkovovej pozoruhodný obrat z manka 2:5 s dvojitým minibrejkom. V druhej časti za stavu 1:3 síce odolala trom brejkbalom v rade a znížila na 2:3 (k tomu mala jednu šancu na returne v šiestej hre), ale napokon to v tejto časti už bolo z jej strany všetko. Vo vstupnej fáze tretieho setu však Cibulková na nulu získala Pavľučenkovovej servis v druhej hre, únik potvrdila cez jeden brejkbal – 3:0. Za stavu 4:1 súboj prerušili približne na štvrť hodiny. Slovenka sa po pauze dostala aj na 5:2 cez zhodu pri svojom podaní a následne zužitkovala mečbal na returne v ôsmom geme.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková hrá v tomto dejisku piaty raz a premiérovo od sezóny 2014. Vrátane prehry v osemfinále edície 2011 ťahala sériu troch miestnych nezdarov. Pri debute už v roku 2008 bola vo štvrťfinále.

Cibulková sa potrebuje dostať do finále v Dauhe, aby si k 20. februáru mohla zlepšiť renkingový osobný rekord v podobe terajšej piatej pozície. Ani finále pritom v tejto chvíli ešte neznamená istotu nového maxima. Cibulková by si začala „pripisovať“ body až od prieniku do semifinále, v takom prípade by jej ich reálne pribudlo len 5, čo by ešte nestačilo na prekonanie aktuálne štvrtej a v Dauhe absentujúej Simony Halepovej (bolo by to 5172, resp. 5075 pre Rumunku). Pri dosiahnutí finále by úradujúca koncosezónna šampiónka z októbrového Singapuru Cibulková už mala 5195 bodov. S prípadným titulom by sa dostala na 5360 bodov, čo by dokonca znamenalo posun pred momentálne tretiu Karolínu Plíškovú. Češka by sa v Dauhe nesmela prebojovať za semifinále, čo však pri scenári so Slovenkinou trofejou je vopred isté, keďže obe sú v rovnakej polovici „pavúka“. Cibulková zároveň je v dosahu šiestej Poľky Agnieszky Radwanskej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková