Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková: Serena je bombardérka. Zahnala ma do kúta

Nechýbala jej odvaha, bojovnosť ani nasadenie. Na výnimočnú súperku, ktorá predviedla takmer bezchybný výkon, však nestačila.

28.01.2015 07:34 , aktualizované: 09:44
debata (25)
Dominika Cibulková sa lúči s fanúšikmi v... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Dominika Cibulková Dominika Cibulková sa lúči s fanúšikmi v Austrálii.

Cestu Dominiky Cibulkovej (25) za obhajobou finálovej miestenky z lanského Australian Open usekla vo štvrťfinále Serena Williamsová. Americká legenda zdolala slovenskú tenisovú jednotku aj po piaty raz. Tentokrát jednoznačne 6:2, 6:2.

„Od začiatku som sa necítila vo svojej koži a cítila, že to budem mať mimoriadne náročné,“ vravela rodáčka z Bratislavy v konferenčnom hovore pre slovenské médiá

Výkon svetovej jednotky bol vskutku skvelý. Našli by ste hráčku, ktorá by s ňou za takýchto okolností uspela?
Neviem, čeliť takto rozbehnutej Serene je obtiažne. Mala jednoznačnú taktiku: od prvej do poslednej lopty na mňa útočiť a doslova ma rozbombardovať. Musím uznať, že jej to vychádzalo skvele. Opäť sa mohla spoľahnúť na zle čitateľný servis a ako jedna z mála hráčok ma dokázala dostať pod obrovský tlak. Prakticky ma nepustila k mojej hre. Keď mi dala ojedinelú šancu na útok, bola som vo veľkej panike. Potom som urobila aj také chyby, ktorých sa bežne nedopúšťam. Skrátka, zatiaľ čo v predošlých dueloch som zahnala súperky do kúta, tentoraz som v ňom bola ja.

Je medzi pocitmi, ktoré vo vás prevládajú, aj frustrácia?
Veru áno. Niekedy som na kurte ani nemohla uveriť tomu, čo súperka predvádzala. Zároveň si však uvedomujem, že stojím pred novou výzvou. S trénerom musíme pouvažovať, čo by sme mali na mojej hre vylepšiť a mohla som nabudúce čeliť Serene o čosi lepšie.

S akou taktikou vás tréner Lipták poslal na kurt?
Upozorňoval ma, aby som nemala prílišný rešpekt z rýchlych lôpt a tvrdého servisu. Jedna vec je však taktika a druhá jej realizácia priamo na kurte. Zrazu pred vami stojí bombardérka, ktorá vás niči z každej strany. A zrazu je všetko inak.

Bol stredajší zápas len o výnimočnosti súperky alebo aj o vašom slabšom výkone?
Keby ste sa niekedy proti Serene postavili na kurt, vedeli by ste, že je to najmä o nej. Nik iný na svete nevie vyvinúť taký ohromný tlak. Navyše, tentoraz Serena ani na okamih nepoľavila, bola nesmierne koncentrovaná. Priznávam, mohla som hrať aj lepšie, ale pri jej výkone to nebolo možné. Skrátka, nemala som osud zápasu vo svojich rukách.

V predošlých zápasoch ste súperkám znechutili tenis. Pripravila vám čosi podobné Serena?
To je príliš silné slovo. V tejto rovine to nevidím. Stála som pred náročnou úlohou, zopár vecí si môžem vyčítať. Bol to však jeden z tých dní, keď sa s ňou nedalo hrať.

Pociťovali ste pred zápasom väčšiu nervozitu ako pred predošlými štyrmi?
Nie. Nevnímala som ho síce ako nejakú rutinu, no mám dostatok skúseností na to, aby som vedela, čo všetko druhý týždeň na grandslamovom turnaji obnáša. Chcela som tento duel brať ako každý iný. Nepripúšťala som si veľké meno súperky ani pokročilú fázu turnaja.

V Austrálii ste odohrali päť zápasov. V ktorom z nich ste sa dočkali najsilnejšieho okamihu?
To je jednoznačné. Krásny bol najmä záver osemfinálového súboja s Viktoriou Azarenkovou. Na moment, keď som premenila mečbal, nezabudnem do konca života. Práve pre takéto okamihy driem. Vynahrádzajú mi totiž chvíle, keď sa mi nedarí a nie som v absolútnej pohode.

Odnášate si z Austrálie pozitívne alebo skôr negatívne pocity?
Je prirodzené, že momentálne pociťujem skôr sklamanie. Z Austrálie však opäť odchádzam s krásnymi spomienkami, na ktoré nikdy nezabudnem. Som hrdá na to, kde sa v tejto chvíli nachádzam herne, fyzicky i psychicky. Aj napriek tlaku, akému som čelila, som rok rok odštartovala skvele.

Pred Australian Open ste ťahali nelichotivú sériu – od apríla minulého roka ste nevyhrali viac ako dva zápasy v rade. Verili ste v jej pretrhnutie?
Už keď som začiatkom roka pricestovala do Austrálie, cítila som sa veľmi dobre. Verila som si, bola som hladná po tenise, nechýbalo mi sebavedomie ani psychická odolnosť. Štatistiky som neriešila.

Skúste porovnať vaše výkony z vlaňajšieho a tohtoročného Australian Open. Kedy boli lepšie?
Minulý rok som hrala výborne, ale mám pocit, že teraz som sa ešte o kúsok posunula. Neprialo mi však šťastie a žreb mi do cesty postavil Serenu. Predtým som hrala so súperkami, ktoré som rozbila. Tentokrát som narazila na jedinú, ktorá zničila mňa.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Serena Williams #Australian Open 2015