Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cibulková: Verím, že ma nový tréner upokojí

Pohľad na koncoročný ženský rebríček vraví, že má za sebou najlepšiu sezónu. Na 15. mieste tenisový rok nikdy predtým nekončila. Dominika Cibulková v roku 2012 vymenila trénera, vyhrala turnaj v Carlsbade, na Roland Garros v Paríži zdolala svetovú jednotku Azarenkovú a chvíľu mala na dosah aj Top 10.

23.11.2012 12:00
Cibulková, Lipták Foto:
Tenisové spojenie Cibulková - Lipták by malo priniesť v novom roku úspech.
debata (23)

To jej zatiaľ nevyšlo. „Herne sa už do desiatky blížim, ale chýba mi konštantná výkonnosť,“ uviedla v rozhovore pre Pravdu Dominika Cibulková, ktorá trávila minulý týždeň na sústredení vo Vysokých Tatrách.

Prečo ste sa v apríli rozišli s chorvátskym trénerom Željkom Krajanom?
Začiatok sezóny nebol najlepší, mala som zlú zápasovú bilanciu, nedarilo sa mi. So Željkom sme sa zrazu nevedeli baviť o problémoch. Veľmi na mňa tlačil, že musím dosahovať výsledky a nešlo to. Možno mal byť väčším psychológom. Skončila som s trénerom a moja výkonnosť stúpla. Zrazu som vyhrala turnaj, hrala finále, štvrťfinále v Paríži. Beriem to tak, že to bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí v tomto roku.

Spoluprácu s ním ste si však predtým pochvaľovali. Či nie?
Vo výkonnosti problém nebol, mala som natrénované. Ale občas som potrebovala odlišný prístup – povzbudenie, menej nátlaku. Po zmene trénera a príchode Petra Miklušičáka som sa uvoľnila. Antuková sezóna bola asi najlepšia v kariére. Mala som dobré výsledky a najmä som sa nezranila.

Potom však prišli prehry v 1. kole vo Wimbledone aj na olympiáde. Ako ste prijali tvrdú kritiku fanúšikov?
Podvedome ma to zasiahlo. Po olympiáde som čelila azda prvej ostrej kritike v kariére. Predsa len, cítila som sa ukrivdená. Prispel k tomu aj šéf olympijského výboru pán Chmelár svojím vyjadrením, že som išla do Londýna na výlet. Mám rada Slovensko, Fed Cup hrávam pravidelne a rada. Je to jedna z mojich najobľúbenejších súťaží a potom príde taká vlna kritiky od ľudí. Určite ma to nepovzbudilo. Neviem, či to malo vplyv na moju hru, ale určitým spôsobom ma to blokovalo a sklamalo.

Olympijský turnaj ste nazvali béčkovým Wimbledonom…
Sťažovala som sa na povrch a organizáciu tenisového turnaja. Na tej tráve sa naozaj veľmi šmýkalo a nepovedala som to len ja, ale veľa ďalších hráčov, ktorí majú tenis založený na pohybe. Určite som nepovedala, že som tam nechcela hrať. Len som vravela, že bolo trochu nešťastné, aby sa olympiáda hrala na tráve, ktorá bola iná ako tá počas Wimbledonu.

Na US Open ste mali na lepší výsledok, ako len 3. kolo. Prečo to nevyšlo?
Po olympiáde som sa snažila niečo dokázať, dotlačiť nasilu. Tretie kolo skutočne nie je super výsledok. Proti Talianke Vinciovej v zápase o postup do osemfinále som cítila obrovský tlak. Sama som si ho vytvorila a vlastnými chybami nakoniec zápas spackala. Potom v Ázii som si povedala, že už je takmer koniec sezóny, že už nemám čo stratiť a v Tokiu som hrala výborne. Škoda Pekingu, kde už prichádzali zranenia z dlhej sezóny.

V sezóne ste odohrali až 27 turnajov plus dvakrát ste nastúpili vo Fed Cupe. Nie je to priveľa tenisu?
Určite chcem hrať v budúcnosti menej. Je to aj dôsledok toho, že som asi nemala skúsenejšieho trénera. Miki (Miklušičák) mi veľmi pomohol, ale asi ma občas bolo treba viac usmerniť. Maťo Lipták mi prízvukuje, aby som hrala maximálne 20–22 turnajov do roka. Po Wimbledone sme si mohli dať prestávku a potrénovať. Ja som však hrala takmer každý turnaj, bezhlavo som tlačila na pílu a efekt to neprinieslo. Bola to aj moja chyba, že som si nedala poradiť, aby som hrala menej.

Matej Lipták je asi najžiadanejší slovenský tréner. Pripravovali ste spoluprácu s ním už dlhší čas?
Už keď trénoval pred rokmi Karola Becka, všimla som si ho a nadviazali sme kontakt. Tento rok v marci, keď som skončila so Željkom Krajanom, som sa mu ozvala, ale vtedy trénoval Lukáša Lacka. Bol teda korektný voči nemu a dodržal zmluvu do konca tejto sezóny. Maťo je tréner, s ktorým sa navzájom poznáme už veľmi dlho najmä z fedcupového tímu. Vravela som si, že to treba vyskúšať, inak by som si to v budúcnosti vyčítala. V Tatrách sme teraz spolu týždeň naberali kondičku, poslúžilo to na bližšie spoznanie sa a mám z toho dobrý pocit.

Čo ste si naplánovali, keď ste s Liptákom podpisovali zmluvu?
Nedá sa stanoviť presný cieľ, že budem do konkrétneho miesta v rebríčku alebo že vyhrám nejaký turnaj. Máme pred sebou ďalší mesiac sústredenia na Floride, kde si veľa vecí ujasníme.

Bude Lipták trénerom na celý rok vrátane dlhších výjazdov do Ameriky či Austrálie?
Áno, nemal by to byť problém. Dohodli sme sa, že budeme spolu väčšinu roka, približne 20 turnajov. Sama budem len na menších turnajoch.

Aj ste si už povedali, ktoré turnaje v kalendári vynecháte?
Nemusela by som ísť do Stuttgartu. Je to prvý turnaj po aprílovom Pohári federácie, antuka pod strechou, a asi som tam ešte v živote nevyhrala zápas. Vždy sa u mňa prejavovala únava a emocionálne vypätie z Fed Cupu. Rozmýšľam, že nepôjdem ani do Barcelony, hoci som tam bola tento rok vo finále. Je to predsa len menší antukový turnaj.

Nastali vo vašom realizačnom tíme aj ďalšie zmeny?
V Amerike sa budem venovať kondícii pod dohľadom Marka Wellingtona, ktorý v minulosti trénoval viaceré popredné hráčky. Budem mať aj nového fyzioterapeuta z jednej španielskej súkromnej športovej kliniky. Volá sa Stefano De Pyro. Dúfam, že bude dobrý.

Sezóna je dlhá a náročná. Sú turnaje, na ktorých hráte nerada, skôr preto, že musíte?
Dubaj a Dauha. Sú to dva veľké turnaje, ale fúka tam a celkovo mi tam počasie nevyhovuje. Na dvorci dosť trpím.

A ktoré turnaje sú najobľúbenejšie?
Miami, Paríž, Rím sú tri miesta, kam najradšej chodím.

Dominika Cibulková a jej koncentrácia pri údere. Foto: SITA
Dominika Cibulková Dominika Cibulková a jej koncentrácia pri údere.

Aký je váš základný cieľ do novej sezóny?
Asi to hovorím každý rok – útok na prvú desiatku rebríčka. Dúfam, že sa to už konečne podarí.

Čo vám chýba, aby ste sa dostali do Top 10?
Chýba mi konštantnejšia výkonnosť, aj keď herne sa tam blížim. Verím, že práve Maťo Lipták mi pomôže, poradí a upokojí ma vtedy, keď budem zbytočne príliš nervózna alebo premotivovaná. Po hernej stránke nie sú veľké rozdiely medzi hráčkami z konca prvej desiatky a tými z druhej.

Veríte si proti hráčkam z najlepšej desiatky?
Dnes si môžete veriť na kohokoľvek. Keby sa bralo do úvahy len to, aké hráčky som zdolala, asi by som bola v desiatke. Ale to nestačí, počítajú sa body zo všetkých turnajov.

Čo sa dá vo všeobecnosti vylepšiť na vašej hre?
So Željkom Krajanom som za posledné dva roky reálne vylepšila podanie a tiež forhend. Moja hra je omnoho agresívnejšia. Verím, že podanie môže byť ešte lepšie, môže sa viac odrážať a byť rýchlejšie. Faktom je, že moja hra je založená na dobrom pohybe a to asi meniť nebudem. Prechádzať teraz na iný štýl s častejším prechodom k sieti by asi nebolo dobré. Dôležitá je aj permanentná koncentrácia počas zápasu. V minulosti sa mi často stávalo, že som stratila pozornosť na dve-tri hry, urobila zopár hlúpych chýb a zrazu som prehrávala. Na tom sa dá tiež popracovať.

Nemáte pocit, že ženský tenis skôr starne ako sa omladzuje?
Boom mladých tenistiek tu bol pred pár rokmi, ale dnes je trend opačný. Číňanka Na Li hrá v tridsiatke najlepší tenis, Talianka Schiavoneová ešte nedávno vyhrala grandslamový turnaj a Serena Williamsová je v 31 rokoch úplne inde ako ostatné hráčky. Takých tenistiek, ktoré by vystrelili ako 16-ročné ako naposledy asi Češka Vaidišová, už dnes niet. Aj taká Kirilenková je na okruhu už osem rokov a až teraz sa dostala najvyššie v kariére, na 14. miesto.

Sú teda skúsenosti viac ako mladícky elán?
Úroveň súčasného tenisu je taká vysoká, že aj najlepšia juniorka má problém uchytiť sa na ženskom okruhu. Už to nie je o tom, že príde mladá hráčka a vybúcha svojím rýchlym tenisom ostatné. Kondičku má už dnes každá hráčka, lebo každá má kvalitného kondičného trénera. Hingisová kedysi vyhrala grandslamový turnaj ako 15-ročná. Dnes by to už asi nešlo.

Najväčší bol triumf nad Azarenkovou
Vypichnúť najväčší tenisový zážitok z celého roka nebol pre Dominiku Cibulkovú problém. „Určite víťazstvo nad Viktoriou Azarenkovou na Roland Garros. Keď som s ňou prehrala v Miami, hoci som viedla 6:1 a 5:2, bola som z toho nešťastná. Povedala som si, že ju raz musím zdolať, presvedčiť samú seba, že na to mám. V Paríži som sa prekonala a podarilo sa mi to. Preto ten výbuch emócií po premenenom mečbale,“ vravela Cibulková.

23 debata chyba