Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková zdolala svetovú jednotku

Slovenská tenistka Dominika Cibulková dosiahla v utorok na turnaji WTA v Sydney (Aus.) obrovský úspech v podobe zdolania jednotky svetového rebríčka. Nad Dánkou Caroline Wozniackou zvíťazila v zápase osemfinálového 2. kola miestnej súťaže dvojhry za 101 minút hladko dvakrát 6:3. Rovnakým výsledkom predtým vyradila Rusku Mariu Kirilenkovú.

11.01.2011 07:11
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (2)

„Veľmi sa z toho teším! Štatistiky hovoria, ako som hrala: 30 víťazných úderov. Robila som na kurte to, čo sme trénovali a kouč to odo mňa vyžaduje. Na tretiu – štvrtú loptu, možno piatu už som bola vo dvorci a zabíjala som jej to. Dobre som returnovala a najmä z forhendu som vytvárala na súperku veľký tlak, na ktorý nedokázala odpovedať. Caroline mi dnes naozaj nemala čím ublížiť,“ povedala spokojná Cibulková.

Vo štvrťfinále si 21-ročná Bratislavčanka zmeria sily s takisto nenasadenou Alisou Klejbanovovou. Zavalitá Ruska v utorok prekonala 6:2, 6:4 španielsku ľaváčku Maríu José Martínezovú-Sánchezovú, premožiteľku Daniely Hantuchovej v 1. kole. Zverenkyňa Željka Krajana Cibulková už teraz má v dejisku OH 2000 istotu 120 bodov do renkingu a šeku na 15 675 USD. Proti rovesníčke Klejbanovovej, 25. v systéme, je skóre fedcupovej reprezentantky SR 0:1, pred dvoma rokmi na ňu tesne nestačila v kanadskom Toronte – 1:6, 6:4, 6:7 (4).

Dominika Cibulková. Foto: Reuters
Dominika Cibulková Dominika Cibulková.

Štvrťfinalistka US Open 2010 Cibulková hrala proti úradujúcej líderke renkingu štvrtý raz v kariére a dosiahla prvý úspech v takomto dueli. Predtým postupne podľahla Srbke Jelene Jankovičovej (OH 2008 v Pekingu), Ruske Dinare Safinovej (parížske Roland Garros 2009) a Američanke Serene Williamsovej (Wimbledon 2010). Osobným rekordom semifinalistky parížskeho Roland Garros spred dvoch rokov (vtedy nestačila v spomenutom zápase na Safinovú) dosiaľ bolo prekonanie Jankovičovej v Montreale v sezóne 2008. Srbka vtedy figurovala ma druhej priečke v počítačovom poradí.

Niekdajšia 12. hráčka hodnotenia Cibulková sa momentálne nachádza na 32. pozícii a je prvou tenistkou od Wimbledonu 2010 (Češka Petra Kvitová), ktorá zdolala Wozniacku a nebola v tej chvíli v Top 30. Dvojnásobná finalistka z hlavnej profesionálnej úrovne upravila v bilancii zo vzájomných seniorských súbojov s 20-ročnou „severankou“ s poľskými koreňmi na 2:5 po sérii piatich nezdarov. Naposledy v septembri na US Open medzi najlepšími ôsmimi prehrala 2:6, 5:7 vo štvrťfinálovom stretnutí, ktoré sa hralo v extrémne silnom vetre. Priamo v Sydney získala proti Wozniackej pred dvoma rokmi v 1. kole len tri gemy, nastúpila však krátko po fyzicky i mentálne vysiľujúcom podiele na triumfe tímu SR (s Dominikom Hrbatým) na Hopmanovom pohári v Perthe. Dánku prekonala v roku 2007 v Pekingu. Wozniacka teraz ako jednotka turnaja mala na úvod voľno.

Víťazstvo Cibulkovej nad Wozniackou

Wozniacka už má v tejto sezóne na konte tri prehry. Prvé dve utrpela v exhibičných vystúpeniach: najprv na Nový rok v Thajsku s Belgičankou Kim Clijstersovou a potom minulú sobotu v Hongkongu proti Ruske Vere Zvonarevovej.

Cibulková, ktorá sa prebojovala do štvrťfinále aj v predchádzajúcom týždni v Brisbane, sa dostala do hlavnej súťaže v Sydney ako posledná „akceptovaná“ podľa postavenia uchádzačiek vo svetovom rebríčku. V Brisbane i teraz obhájila body za vlaňajšok. Na blížiacich sa Australian Open v Melbourne nastúpi v tomto smere bez tlaku, pretože pred dvanástimi mesiacmi sa lúčila hneď v 1. kole.

Dvojhra – 2. kolo (osemfinále):

Dominika Cibulková (SR) – Caroline Wozniacka (Dán.-1) 6:3, 6:3

2 debata chyba