Daniel Pastirčák: V tieni mŕtveho Boha

Eseje Daniela Pastirčáka sú meditatívne texty so spirituálnym obsahom.

12.10.2016 05:00
debata

Prepájajú myslenie súčasníka s duchovnými odkazmi Biblie. Pastirčák chce v katedrále nájsť miesto nielen pre kanonikov, ale aj pre heretikov. Civilizácia ducha potrebuje jedných i druhých. Strážcovia ortodoxie by bez heretikov nemali z čoho klenúť oblúky ponad čas.

Daniel Pastirčák: V tieni mŕtveho Boha

Potrebujeme Luthera, Ginsberga či Eliota, rovnako ako potrebujeme Ondruša či Válka. Tieň mŕtveho Boha je varovaním pred pominuteľnou ctižiadostivosťou materialistického chápania sveta. Človek, ktorý prestane veriť v Boha, je schopný uveriť čomukoľvek. Dvadsiate storočie sa stalo dokladom toho, že spoločnosť, ktorá sa zbaví náboženstva, sa sama stane náboženstvom a smeruje k totalite.

Daniel Pastirčák (1959) je spisovateľ, básnik, prozaik, esejista a výtvarník. V súčasnosti pôsobí ako kazateľ Cirkvi bratskej v Bratislave. Svoje verše, prózy a eseje publikoval na prelome 80. a 90. rokov v Slovenských pohľadoch a Tvorbe T, neskôr v časopise Romboid a v periodiku Mosty. Spolupracoval s rozhlasom aj televíziou. Jeho prozaické dielo Minimýty (2011) získalo cenu Obce slovenských spisovateľov.

LIC

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Pastirčák #V tieni mŕtveho Boha