Dokument o Demitrovi nie je filmovým fiaskom

Spomienková snímka o zosnulom Pavlovi Demitrovi mohla byť poľahky filmovou katastrofou. Siahodlhé zábery na horiace sviečky, dojatí kamaráti známych mien a hŕstka archívnych záberov z televízie. Takémuto lacnému gýču sa však tvorcovia vyhli. Ich 38 je uceleným portrétom, ktorý sa nebojí rozosmiať.

10.09.2014 08:00
38, film Foto:
Film 38 o Pavlovi Demitrovi nie je zbytočne patetický a vie aj rozosmiať.
debata

Nikdy neprehrať

Neidealizovať! Spoznať! Takýto záväzok si dal podľa vlastných slov režisér a scenárista Dano Dangl. Uspokojiť fanúšikov známeho hokejistu novými podrobnosťami o jeho živote a priniesť viac, ako sa objavilo v médiách po jeho tragickej smrti, nebolo jednoduché a je otázne, či sa mu to po obsahovej stránke podarilo. Otázku, aký Demitra naozaj bol, však zodpovedal z pohľadu nezainteresovaného diváka komplexne.

Film tvoria dve hlavné dejové línie. V jednej Demitrova manželka Mária cestuje vlakom na miesto nehody lietadla, v ktorom pred troma rokmi zahynuli hokejisti tímu Lokomotiv Jaroslavľ. Druhá je chronologickým prierezom Demitrovho života od záberov z domácej kamery cez nástup do NHL až po jeho najväčšie športové úspechy.

„Keď hral s otcom tenis na ihrisku, celé sídlisko sa na nich pozeralo z okna,“ hovorí so smiechom partia kamarátov v teplákoch. Mnohé historky z čias hokejistovho detstva výrazne pomáhajú dotvoriť mozaiku vyvíjajúcej sa osobnosti. Vykresľujú vzťah s otcom futbalistom, s ktorým večne súperil, vzťah so sestrami, ktoré mu potajomky robili úlohy do školy, aj vzťah s manželkou, ktorý rozhádal rodiny. Ako postupne Demitra zbiera skúsenosti aj úspechy, okruh jeho ľudí sa mení, povaha súťaživého muža, ktorý nikdy nemôže prehrať, však zostáva od mladosti nezmenená.

Bez glorifikácie

Pre hokejových fanúšikov sú očakávaným prínosom rozhovory so športovcami. Gáborík, Višňovský, Hossa, Kopecký, Chára či Šatan spomínajú na svojho niekdajšieho spoluhráča s úsmevom na tvári a vyťahujú príhody, ktoré Demitru stavajú do nového svetla. Aj vďaka nim pôsobí snímka realisticky a bez nadbytočného pátosu typického pre dokument o zosnulej hviezde. Toho sa, pochopiteľne, dočkáme na záver. V bode, keď Gáborík číta svoj prejav na pohrebe, máte pocit, že ste zosnulého poznali osobne a mnohí v kinosálach sa isto neubránia slzám.

Fajn spracovanie po filmárskej stránke obohatené vhodnou sprievodnou hudbou v spojení s prekvapivým nadhľadom tvorcov dokopy vytvárajú pútavú snímku. Atraktívna téma mohla v horšom prípade skončiť plytkým burcovaním emócií, nakoniec však ponúka priam filmovú dejovú líniu, ktorá má hlavu aj pätu. Možno je až na mieste pýtať sa, či by sa z vedľajších mikromotívov, ako bolo súperenie s Mariánom Gáboríkom alebo príchod slovenských hokejistov do USA, nedal spraviť hraný film.

Dokument 38 mal totiž ešte pred uvedením do kín potenciál zaujať širšiu verejnosť. A hoci je jasné, že je určený prevažne fanúšikom hokeja, čo dokazuje množstvo záberov z ľadovej plochy, nudiť by nemal ani športových ignorantov. Demitru zbytočne neglorifikuje, ale dokáže, prečo si pozornosť zaslúži.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

38/ Slovensko, 2014 / scenár a réžia: Dano Dangl, Lukáš Zednikovič / účinkujú: Pavol Demitra, Mária Demitrová, Marián Gáborík, Miroslav Šatan, Zdeno Chára, Ľubomír Višňovský / dátum kinopremiéry: 11. 9. 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra #dokument #38