sk  |  en
Piatok | 19.04.2024, 08:08 | meniny: Jela; zajtra: Marcel

Dominik Hrbatý: Chce sa vrátiť do svetovej päťdesiatky

03.01.2008 | Najúspešnejší tenista v histórii samostatného Slovenska prežil zložitý rok, poznačený zdravotnými problémami, ktoré vyvrcholili operáciou problémového pravého lakťa. Operácia ramena, ktorú podstúpil koncom roka, nedovolí 30-ročnému bratislavčanovi nastúpiť na úvodný grandslamový turnaj roka Australian Open. V súčasnosti sa Dominik naplno venuje rehabilitácii a tomu, aby sa čo najskôr znovu zaradil do prvej päťdesiatky svetového rebríčka.

Aký je Váš súčasný zdravotný stav po ďalšej operácii a s tým súvisiace zmeny vo Vašom tréningovom aj súťažnom harmonograme?

Momentálne každý deň rehabilitujem a cvičím tak, aby to nezaťažilo rameno. Trénujem iba na bicykli a trošku v posilňovni. Na turnaje by som sa chcel vrátiť v marci, ale všetko sa uvidí podľa toho, ako na tom budem zdravotne.

Koniec roka je príležitosťou pre rekapitulovanie. Ako hodnotíte uplynulú sezónu, ktorá bola poznačená zdravotnými problémami, výpadkom z tenisového kolotoča a následným zosunom z vrchných priečok rebríčka?

Bola to iná sezóna ako všetky ostatné. Dá sa povedať, že päť mesiacov z roka som nehral a trápil som sa so zraneniami. S tým posunom na rebríčku sa teda dalo počítať, keď nemôžem hrať plnohodnotne a celú sezónu tak je to normálne.

Aj napriek zraneniu, ktoré Vás vyradilo na dlhé obdobie, ste opäť obhájili titul najúspešnejšieho slovenského tenistu. Ako vnímate toto ocenenie v tejto súvislosti?

Je to pekné, že som vyhral, ale na druhej strane ma to až tak neteší pretože to poukazuje na dosť slabú úroveň slovenského mužského tenisu. Nie sú po mne ďalší hráči a nikto, kto by ma mohol trošku aj naháňať na veľkých turnajoch. Síce máme kopu mladých hráčov, ale ešte majú dosť ďaleko od toho, aby sa dostali do svetového tenisu. Snáď to nepotrvá už dlho pretože tenisu by to len prospelo.

Aký je podľa Vás dôvod tohto stavu? V plnej miere sa tento rok ukázalo, že nemáme tenistu, ktorý by Vás dokázal nahradiť, alebo sa priblížiť k Vašim výsledkom.

Sme malá krajina a na Slovensku to bude vždy tak, že budeme mať maximálne jedného alebo dvoch skvelých tenistov. Ale myslím, že od vzniku Slovenska je to teraz asi najhoršia situácia. Myslím, že chalani musia niečo viac zo seba dostať ako tomu dávajú, žiaľ bežný tréning už nestačí. Vždy treba pridať niečo viac.

Aké sú prognózy do budúcnosti, čo sa týka Vášho zdravotného stavu a účasti na turnajoch? Aké ciele ste si dali do budúcej sezóny?

Mám už mnoho rokov v športe za sebou tak asi budem mať trošku viac zranení ako v minulosti alebo je tam aspoň väčšia pravdepodobnosť. Do tohto roka som si dal cieľ vrátiť sa do svetovej stovky a na konci byť okolo 50 miesta na svete, ale všetko bude záležať na tom, kedy začnem a aký budem mať zdravotný stav.

Zlatica Mokrá

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost