dominika cibulkova

dominika cibulkova Zdroj: reuters

Dominika Cibulková útočí na životný úspech, stačí vyhrať 2 zápasy

Marek Balický • 14. okt 2016 o 08:55
Dominika Cibulková je v rakúskom Linzi dve víťazstvá od premiérového prieniku na koncoročný šampionát pre osem najlepších v sezóne. Podarilo by sa jej to prvý raz po deviatich rokoch. V prvých dvoch zápasoch povolila Švajčiarke Belinde Bencicovej a Nemke Annike Beckovej dovedna len sedem gemov (6:1, 6:2 a 6:1, 6:3).

"Usilujem sa ešte aj na sklonku sezóny hrať dobre a dostávať zo seba to najlepšie. Mám dobrý pocit z toho, ako sa mi to darí,"  skonštatovala podľa ORF Cibulková.

Ak si nevybojuje miestenku na WTA Finals do Singapuru (23. - 30. októbra) tento týždeň, bude mať k dispozícii štatutárne ešte hodnotnejšiu Moskvu. V ruskej metropole by jej stačil prienik do semifinále na to, aby v bodovaní Road predstihla Britku Johannu Kontovú, teraz poslednú nad čiarou.

Dvadsaťsedemročnú Bratislavčanku vyzve v piatok po 17.30 h vo štvrťfinále na tvrdom povrchu v hale TipsArena v Linzi ruská obhajkyňa titulu Anastasia Pavľučenkovová. "Bude to ďalší náročný zápas, nepochybne veľmi ťažký. Pohovorím si s trénerom o stratégii,"  predznamenala desiatka dlhodobého renkingu pre nasadzovanie Cibulková, ktorá v seniorskej bilancii vedie nad 25-ročnou 21. ženou svetového rebríčka Pavľučenkovovou 3:2.

Dominika Cibulkova, US Open, aug16, reuters
Dominika Cibulkova, US Open, aug16, reuters

V máji uspela v osemfinále na antuke v Madride 2:6, 6:3, 7:5. Rivalita vrátane juniorského obdobia oboch trvá už od roku 2006.

Zverenkyňa fedcupového kapitána SR Mateja Liptáka bola v tomto dejisku vo finále ročníka 2011, nestačila v ňom na Češku Petru Kvitovú (4:6, 1:6). V Linzi debutovala už pred ôsmimi rokmi, hrá v ňom šiesty raz.

Môže pripomenúť miestny triumf Daniely Hantuchovej zo sezóny 2007. Predchodkyňa si práve v Linzi definitívne vybojovala právo štartu medzi elitou, vtedy sa šampionát konal v Madride.

Cibulková síce zaostáva za Britkou Johannou Kontovou len o 10 bodíkov pri tisícových hodnotách (3455, resp. 3445), ale konto sa nezveľaďuje mechanicky. Platí totiž iba 16 najlepších turnajov v sezóne. Finalistka melbournských Australian Open 2014 Cibulková má ten posledný zohľadnený za 100 bodov.

Dominika Cibulkova, Wimbledon, jun16, Reuters
Dominika Cibulkova, Wimbledon, jun16, Reuters

Celú šampionátovú situáciu ešte môžu radikálne ovplyvniť prípadné absencie (napríklad už kvalifikovaná Američanka Serena Williamsová naposledy hrala 8. septembra na US Open v New Yorku, spomenutá Kontová vo štvrtok nenastúpila na osemfinále v Hongkongu pre natiahnuté brušné svalstvo), ale aj voľné karty na Moskvu či súbežný Luxemburg.

Tenistky na 6. až 11. pozícii v bodovaní Road k 13. októbru vrátane (prvých päť už má istú miestenku na šampionát WTA Finals):

6. Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.) 3736 b., hrá v Linzi (už postúpila do štvrťfinále)

7. Madison Keysová (USA) 3587, hrá v Linzi (už postúpila do štvrťfinále)

8. Johanna Kontová (V. Brit.) 3455, nenastúpila na osemfinále v Hongkongu

9. Dominika Cibulková (SR) 3445, hrá v Linzi (už postúpila do štvrťfinále) a bude hrať v Moskve

10. Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) 3120, hrá v Linzi (už postúpila do štvrťfinále) a bude hrať v Moskve

11. Svetlana Kuznecovová (Rus.) 3030, hrá v Tchien-ťine (už postúpila do štvrťfinále)