Dubovcová vyzvala parlament, aby sa zaoberal právami detí

Poslanci sa v utorok zaoberajú Správou o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2013. Jana Dubovcová vyzvala Národnú radu, aby sa zaoberala právami detí, a to v prípade porušovania práva na vzdelanie či v prípade ich výživy.

10.06.2014 11:00 , aktualizované: 16:00
Jana Dubovcová Foto: ,
Jana Dubovcová
debata

Za najzávažnejšie považuje porušovanie základných práv detí, ktoré sa jej javí ako systémové. Jana Dubovcová upozorňuje na hladovanie detí v reedukačných domovoch.

Najväčší problém vidí v práve v týchto centrách. Vlani v nich robila viacero prieskumov. „Doteraz sa niekde objavujú výchovné postupy, o ktorých si centrum myslelo, že sú v poriadku,“ povedala. Išlo napríklad o gynekologické prehliadky po návrate dievčat do centra či strihanie detí dohola bez ohľadu na vek, vraj ako zdravotné opatrenie, keď sa vrátia z rôznych prostredí a môžu mať vši, tvrdí Dubovcová.

Hlina by presťahoval ombudsmanku do dôstojnejšej budovy

Nezaradený poslanec Alojz Hlina označil za desivé zistenie ombudsmanky, že v niektorých reedukačných centrách majú chovanci 2,50 až tri eurá stravnú jednotku na deň. „Moje ovce a kozy na salaši majú vyššiu hodnotu stravnej jednotky,“ vyhlásil.

Podľa neho by sa mala Dubovcová venovať aj ochrane práva na životné prostredie. Hlina sa vo vystúpení dotkol aj otázky sídla verejného ochrancu práv. „Dôstojné miesto by bola historická budova národnej rady,“ uviedol Hlina. Poslanec Smeru-SD Vladimír Jánoš reagoval, že majú záujem riešiť aj umiestnenie úradu.

Ombudsmanka by mohla mať vstupy v rozhlase, navrhol Mikloško

Ombudsmanka by mohla pravidelne vystupovať vo verejnoprávnom rozhlase a televízii, myslí si poslanec Jozef Mikloško (KDH). „V rozhlase by mohla mať každý týždeň päť minút, kde by jeden prípad podrobnejšie popísala a vysvetlila, v čom bola chyba,“ povedal Mikloško v rozprave k správe verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej za rok 2013.

Mikloško si myslí, že by mohla mať trojminútový výstup aj vo verejnoprávnej televízii. „Malo by to pedagogický zmysel, robia to aj v iných krajinách,“ podotkol Mikloško. Dubovcovej správu označil za lepšiu ako minulú. „Za úradom je kus práce,“ uviedol s tým, že ombudsmanka by mala byť politicky nekorektná. „Čo zistí, to musí povedať,“ dodal.

Situácia na Slovensku podkopáva prácu Dubovcovej, hovoria ombudsmani

Súčasná situácia na Slovensku podkopáva prácu slovenskej verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Píše sa to v liste, ktorý predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi poslal predseda Európskeho regiónu Medzinárodného inštitútu ombudsmanov Peter Tyndall. Inštitút má 160 členov v 90 krajinách.

Médiám poskytol list ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko. Podkopávanie práce ombudsmanky sa medzinárodne podľa listu chápe ako dôkaz nedostatku rešpektu k právam občanov.

„Vyzývam vás na čo najrýchlejšie riešenie situácie a tým aj potvrdenie, že NR SR podporuje demokraciu, ľudské práva a právny štát,“ uviedol v liste Tyndall. Ako dodal, medzinárodný inštitút ombudsmanov je ochotný v tomto pomôcť.

Inštitút je podľa vlastných slov znepokojený ťažkosťami, ktorým čelí slovenský ombudsman, pričom konštatuje, že táto inštitúcia je na Slovensku dobre etablovaná a v súlade s medzinárodnými pravidlami.

Ako v iných štátoch, ombudsman je napojený na parlament a spoločne s ním spolupracuje s vládou pri ochrane práv občanov. V súlade s medzinárodnou praxou môže slovenská ombudsmanka prešetrovať sťažnosti občanov a iniciovať vlastné vyšetrovania. Verejný ochranca práv podáva parlamentu správy ako aj každoročnú Výročnú správu.

„Rozhodnutie Národnej rady SR vrátiť Výročnú správu verejného ochrancu práv za rok 2012 a vaše rozhodnutie nezahrnúť mimoriadnu správu verejného ochrancu práv do agendy je podľa našich skúseností bezprecedentné. Očakáva sa, že úlohou parlamentu je podporovať a chrániť prácu ombudsmana. Dá sa očakávať, že ombudsman niekedy počas svojej práce predloží správu, ktorá je kritická k činnosti vládnych orgánov. V demokracii sa však očakáva, že takáto správa sa preverí a bude sa na jej základe aj konať,“ informuje Medzinárodný inštitút ombudsmanov v liste zaslanom predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi.

Jane Dubovcovej v utorok odovzdali podpornú petíciu s 2 700 podpismi

Zástupcovia mimovládnych organizácií v utorok odovzdali v Bratislave verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej podpornú petíciu, ktorú podpísalo 2 700 ľudí. Petíciu spustila analyticko-výskumná organizácia s názvom Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) v januári. Za mimovládky ombudsmanke petíciu odovzdala Elena Gallová Kriglerová.

Dôvodom výzvy na podporu verejnej ochrankyne práv Centra pre výskum etnicity a kultúry bolo jednak neprerokovanie mimoriadnej správy ombudsmanky v septembri minulého roku, v ktorej sa okrem iného zaoberala aj policajným zásahom na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou z 19. júna 2013.

Dubovcová takisto nedostala slovo 8. januára na rokovaní vlády, kde chcela tiež hovoriť o tomto zásahu. „Nevypočutie ochrankyne práv v parlamente a vo vláde je prejavom arogancie charakteristickej pre nedemokratické režimy,“ uviedlo v texte výzvy na podporu centrum.

„Cítili sme potrebu podporiť Janu Dubovcovú, keďže už niekoľko mesiacov vláda aj parlament vehementne ignorovali jej mimoriadne správy,“ povedala Gallová Kriglerová.

Ako zároveň povedala, boli prekvapení, aký veľký úspech petícia mala. „Evidentne sme zachytili moment, keď boli mnohí ľudia na Slovensku nahnevaní, ako štátne inštitúcie pristupujú k tomuto úradu,“ doplnila.

Petícia podľa jej slov vyjadrovala symbolickú podporu a hovorila o tom, že naozaj to, čo navrhuje Jana Dubovcová, by mali štátne inštitúcie a verejné orgány brať zodpovedne a seriózne do úvahy. „Výzva petície bola symbolická voči politikom, aby bola mimoriadna správa naozaj prerokovaná a aby návrhy a odporúčania verejnej ochrankyne práv boli vzaté do úvahy,“ poznamenala Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry.

Janu Dubovcovú petícia od mimovládnych organizácií potešila, dozvedela sa o nej až v čase, keď už prebiehala. „V podstate ma to veľmi podporilo, pretože to bolo akurát v tom období, keď orgány verejnej správy, Riaditeľstvo Policajného zboru či ministerstvo vnútra nereagovali na opatrenia, ktoré som navrhovala,“ povedala. Zároveň doplnila, že vláda, aj keď dostala dve vyrozumenia, tak ich ani neprerokovala, čiže to bolo dosť zložité obdobie. „A práve vtedy, si myslím, že takáto pomoc, podpora a poukázanie na to, že dochádza k porušovaniu práv, boli veľmi dôležité a významné,“ uzavrela verejná ochrankyňa práv Dubovcová.

debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsmanka #Pavol Paška #Jana Dubovcová #Medzinárodný inštitút ombudsmanov