Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Ďurovčík chystá festival Chorea, do Bratislavy prinesie svetový balet

Na snímke choreograf a režisér Ján Ďurovčík. Foto: TASR - František Iván

Podujatie s ambíciou očariť divákov nielen svojou noblesou, ale najmä nezabudnuteľnými výkonmi umelcov sa uskutoční od 8. do 11. júna v Divadle Tower Stage a River Park Plazza.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Svetový moderný balet prinesie v júni do Bratislavy medzinárodný tanečný festival Chorea 2017. Podujatie s ambíciou očariť divákov nielen svojou noblesou, ale najmä nezabudnuteľnými výkonmi umelcov, ktorí účinkujú po celom svete, sa uskutoční od 8. do 11. júna v Divadle Tower Stage a River Park Plazza. "Chceme vybudovať tradíciu, dlho sme hľadali také miesto, kde by to tradične mohlo existovať, niečo špeciálne pre moderný balet," uviedol dnes na tlačovej konferencii umelecký garant festivalu Ján Ďurovčík. V hlavnom meste sa počas troch večerov predstavia Ballet Finland, Chorvátske národné divadlo Split a Laleget Danza z Mexico City. Štvrtý večer bude patriť open air galavečeru - Chorea gala na nábreží Dunaja.

Ideou festivalu je podľa Ďurovčíka pripomenúť Slovensku, akých kvalitných umelcov má v popredných svetových súboroch. "Až na operných umelcov sa nedostávajú do médií, nedostáva sa im také spoločenské uznanie, ako by malo. Málokto vie, že Slovensko má naozaj hviezdy svetového moderného či klasického baletu," podčiarkol umelecký garant festivalu, ktorý chce tiež priblížiť slovenskému divákovi aktuálne dianie na svetovej scéne moderného baletu.




Festival odštartuje 8. júna v Divadle Tower Stage súbor z Fínska - Ballet Finland. Pod vedením choreografa a umeleckého riaditeľa Villeho Valkonena predstaví choreografie Seven a Red Light Drowning. Chorvátske národné divadlo zo Splitu o deň neskôr predvedie moderný balet 5 to 12 v réžii a choreografii Igora Kirova, umeleckého riaditeľa baletu. Mexický súbor Laleget Danza vedie choreograf a tanečník Diego Vazquez, ktorý spolu s tanečnicou Faizah Grootens zatancujú dve choreografie - False Cognate a Pendiente v celovečernom programe. "False Cognate je sólo inšpirované rozporuplným vzťahom k Biblii, Pendiente je tanečný duet na motívy knihy Gabriela G. Marqueza Kronika vopred ohlásenej smrti a sľubuje výnimočný multimediálny zážitok s kvadrofónnym zvukom," informovala Lenka Görfölová, výkonná riaditeľka festivalu.

Jeho vrcholom bude Open Air Gala 11. júna, počas ktorého sa po prvý raz na jednej otvorenej scéne na nábreží Dunaja predstavia slovenskí tanečníci a choreografi, ktorí sú poprednými umelcami vo svetových telesách. V galaprograme odprezentuje slovenským divákom svoje umenie Roman Novitzký zo Stuttgart Ballet, Nina Poláková a Roman Lazík z Wiener Staatsballet, Jozef Varga z Holandského národného baletu, Andrea Laššáková z ruského súboru Michajlovského divadla v Petrohrade. "Predstavíme aj našich choreografov, či už je to pán Ján Ďurovčík alebo Natália Horečná," poznamenala Görfölová s tým, že s našou svetovou choreografkou príde do Bratislavy prvýkrát Ballet Monte Carlo. Okrem toho sa predvedú aj všetky tri súbory, ktoré na festivale uvedú svoje vlastné celovečerné predstavenia.

"Moderný balet si zaslúži pozornosť, máme byť na čo hrdí a myslíme si, že by sme mohli vytvoriť tradíciu festivalu a slávnostného galavečera," dodal Ďurovčík na margo projektu, ktorý organizuje občianske združenie tanec. Záštitu nad prvým ročníkom podujatia prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal.