Dušan Dušek:  Ponožky pred odletom
9.11.2015 09:13
akt. 05.02.2019 01:12

Dušan Dušek:  Ponožky pred odletom

Uložiť článok
Slovenský prozaik Dušan Dušek potvrdzuje, že sa nepripravuje na spisovateľskú penziu. Po uplynulých dvoch rokoch aj v tomto roku pripravil pre čitateľov nový kúsok (Ponožky pred odletom, Slovart 2015).
2fotky v galérii Dušan Dušek: Ponožky pred odletom Zdroj: Slovart

Dušek znovu namiešal svoj typický mix spomienkovej nostalgie, životnej láskavosti a vtipu. Pamäť má predsa veľa čakární.

Dá sa do nich nakuknúť, zalistovať v živote, prepašovať zopár historiek a spomienok - z hlavy na papier. Písanie je jediný dovolený spôsob kradnutia: človek okráda sám seba. Pamäť je vývojka. Písanie je ustaľovač. A zrazu sú pred nami fotografie spomienok.

Dušan Dušek aj v tejto knižke kradne zo života. Nielen sebe, kradne všade, kde sa dá, zapisuje si za uši každú dobrú vetu, ktorú začuje. Ponúka nám svoj obdiv k hovorovému jazyku, k viere, že to najlepšie vždy zaznie v rozhovoroch ľudí. Neskôr tieto vety votkáva do príbehov, pomocou ktorých mapuje svoje dôverne známe prostredia: Piešťany, Bratislavu, Šaštín.

Navlieka ich na nitky ako koráliky, ktoré sa pri čítaní môžu zmeniť napríklad na lastovičky, usadené v jeseni na elektrických drôtoch pred cestou do teplých krajín, alebo aspoň na ponožky, sušiace sa vo vetre, prichytené štipcami o šnúru, ktoré sa takisto chystajú odletieť. Alebo správa o nebeskom holičovi. A zopár ďalších, rovnako strelených.

Pri čítaní sa dá krásne lietať: z vety do vety, zo spomienky do spomienky, z jednej poviedky do druhej, či do tretej.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Knižné tipy, Dušan Dušek
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.