Dzurinda bude v inzerátoch pokračovať

Ministerstvo zahraničných vecí bude opakovať výberové konanie na lukratívne miesta obchodných radcov. Z 29 voľných pozícií, ktoré chce ministerstvo obsadiť do septembra, sa to bude týkať minimálne troch. Pôjde konkrétne o miesta, ktoré sa snažil šéf rezortu Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) obsadiť vlastnými zamestnancami s diplomatickou skúsenosťou, ale nik o ne neprejavil záujem. Pri opakovanom výbere má preto dostať priestor ktokoľvek z externého prostredia.

18.07.2011 08:35
Dzurinda, SDKÚ Foto:
Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.
debata (4)

Ako Pravda už informovala, Dzurinda sa pôvodne snažil nájsť 22 diplomatov cez inzeráty na internete či v tlači a 7 miest vyčlenil pre záujemcov z interného prostredia ministerstva. Práve o tie bol minimálny záujem. Na štyri posty sa prihlásilo len po jednom uchádzačovi a o prácu v Pekingu, Bombaji a Tunise neprejavil záujem nikto. „Na tieto pozície bude vypísané nové výberové konanie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Petra Greksová.

S postupom Dzurindu pri obsadzovaní diplomatických miest pomocou inzerátov vyjadrilo nesúhlas viacero súčasných aj bývalých diplomatov. Exminister a diplomat Ján Kubiš nerozumie rozčleneniu výberového konania na vonkajšie a vnútorné. „Prekvapujú ma tieto kategórie, a najmä to, podľa čoho bolo určené, ktorá krajina bude zaradená do ktorej z nich,“ povedal. Nepozdávajú sa mu ani požiadavky pre uchádzačov, ktoré považuje za príliš mäkké.

Tie zahŕňali päťročnú prax so zameraním na medzinárodnú spoluprácu, predloženie predstavy o zameraní ekonomickej činnosti v krajine pôsobenia a znalosť cudzieho jazyka na odbornej úrovni C1. Túto podmienku navyše Dzurinda len pár dní pred uzatváraním prihlášok menil. Pôvodne totiž uchádzači museli jazykové znalosti doložiť riadnym dokladom, ktorý vydávajú len vybrané akreditované inštitúcie. Šesť dní pred uzávierkou prihlášok však ministerstvo spresnilo, že spolu s požadovanými dokladmi napokon stačí predložiť žiadosť o preskúšanie jazykových znalostí. Tú podľa neho vykoná súkromná poradenská agentúra Eduka, ktorá za každého radcu dostane 800 eur bez DPH.

„Dôvodom zmeny bola skutočnosť, že niektorí záujemcovia nedokázali hodnoverne doložiť písomný doklad o ovládaní cudzieho jazyka na úrovni C1, respektíve predkladali jazykové certifikáty, ktoré neuvádzajú požadovaný stupeň ovládania jazykových znalostí,“ vysvetľuje Greksová s tým, že pre súkromnú firmu sa rozhodli pre väčšiu transparentnosť. Na otázku o spôsobe a rozsahu preskúšania ministerstvo nereagovalo, nie je teda jasné, či sa vyrovná podmienkam získania medzinárodne uznávaných certifikátov. Pri nich trvá skúška niekoľko hodín a výsledky sa zväčša posielajú na spracovanie do zahraničia.

Ivan Rončák z Transparency International Slovensko hovorí, že zmeny podmienok počas priebehu výberového konania nie sú celkom štandardné. „V tomto prípade to však vnímam skôr ako zmäkčenie podmienok a pokus o to, aby sa mohla prihlásiť širšia skupina ľudí,“ hovorí.

Dzurinda začal s čistkami obchodných radcov len pol roka po tom, čo sa na základe kompetenčného zákona radcovia z ministerstva hospodárstva začlenili do jeho rezortu. S celkovým počtom záujemcov, ktorí sa ozvali na inzeráty, bol spokojný. Bolo ich 259, najväčší záujem bol o kanceláriu v San Franciscu. Okrem platu na úrovni približne štyritisíc eur získajú diplomati nárok aj na ďalšie benefity ako napríklad preplácanie cestovných nákladov, ale aj služobné auto či mobil.

Prednedávnom minister zahraničia odvolal aj jedenástich veľvyslancov Slovenska. Dôvody mal podľa svojich slov „rôzne“, medzi inými aj neúmerne dlhý čas pôsobenia v danej krajine.

4 debata chyba