Dzurinda: Máme za sebou kus práce, sme skúsenejší a silnejší

Keby nemal Mikuláš Dzurinda odvahu a sily založiť SDKÚ-DS, nemohla by jeho strana podľa neho osem rokov forsírovať reformy, vymazať integračné manko, stabilizovať Slovensko. Dzurinda povedal, že SDKÚ-DS je jedenásť rokov od založenia zdravšia, skúsenejšia a silnejšia.

06.11.2011 12:42
Dzurinda, SDKÚ Foto:
Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda povedie svoju stranu do volieb po takmer šiestich rokoch.
debata (60)

Podľa Dzurindu SDKÚ-DS za tých jedenásť rokov spnila to, pre čo ju zakladal. „Veľmi dlho si budem pamätať a pokiaľ mi bude pamäť slúžiť asi ani nikdy nezabudnem dôvody, pre ktoré som sa SDKÚ-DS rozhodol založiť. Bolo to preto, aby pri tlakoch rozpustiť Slovenskú demokratickú koalíciu (SDK), sme mali šancu vládnuť, to znamená vykonať všetky potrebné opatrenia, zmeny, po mečiarizme. Keďže sa ukázalo, že SDKÚ-DS má čo ponúknuť aj po splnení historického cieľa, ktorým bolo vytiahnutie Slovenska z izolácie a dotiahnutie Slovenska do euroatlantických štruktúr, stranu sme rozvíjali ďalej,“ vyhlásil.

SDKÚ-DS je dnes podľa Dzurindu stredne veľkou stranou a má ešte pred sebou obrovský kus práce, aby sa splnil jeho sen, aby bola veľkou stranou. Na druhej strane treba vidieť, že modrí ponúkli dvoch premiérov a významnú časť tohto obdobia, dokázali niesť vládnu zodpovednosť za Slovensko. „Nech je do ďalšej dekády pre nás táto výzva ešte silnejšou, ako bola na začiatku pri vzniku SDKÚ-DS,“ povedal. Podľa neho aj teoretici by sa mohli zhodnúť, že keby na začiatku volebného výsledku bola dvojka, mohli by hovoriť o veľkej strane.

Dzurindovej strane sa však táto ambícia v roku 2012 naplniť nepodarí. „Je málo času. Je turbulentná doba. Na druhej strane pred parlamentnými voľbami som nikdy nezvykol ani odhadovať, ani tipovať. Urobíme všetko preto, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok,“ zdôraznil. Dzurinda bude spokojný, ak SDKÚ-DS ponúkne Slovensku po parlamentných voľbách vládu, ktorá dokáže Slovensko z tohto ťažkého obdobia vyviesť.

Dzurinda pri založení SDKÚ sníval o integrácii pravice. „Podarilo sa nám integrovať Demokratickú úniu, Demokratickú stranu a Úniu živnostníkov a podnikateľov Slovenska. Na pravej strane popri nás zostalo KDH, zrodil sa Most-Híd a SaS. Neviem, do akej miery je reálne sa uchádzať o integráciu v tomto slova zmysle od stredu na pravo, ale je pravdou, že pre Slovensko a pre presadenie nevyhnutných opatrení by bolo dobré, keby sme sa pohli aj týmto smerom,“ vyhlásil. Podľa neho sa ukazuje sa, že nové politické strany sú možno na chvíľu atraktívne, ale aj veľmi riskantné, pretože spravidla sa profilujú na krátkodobo populárnej téme, ale veľmi rýchlo sa ukáže, že nemajú ideológiu, ideu, hlbšie programové črty a priority. „Potom to dopadne tak ako v tomto volebnom období,“ konštatoval.

Slovenská demokratická a kresťanská únia bola oficiálne založená Politickou deklaráciou 16. januára 2000. Ustanovujúci kongres SDKÚ sa konal 17. novembra 2000. Za predsedu bol zvolený Mikuláš Dzurinda. SDKÚ – DS vznikla ako nasledovníčka Slovenskej demokratickej koalície (SDK), vytvorenej s cieľom volebného víťazstva nad Vladimírom Mečiarom v roku 1998. Stranami, ktoré vytvorili SDK boli Kresťansko-demokratické hnutie (KDH), Demokratická únia (DÚ), Demokratická strana (DS), Sociálno-demokratická strana Slovenska (SDSS) a Strana zelených (SZ). Mikuláš Dzurinda sa stal hovorcom tohto zoskupenia.

60 debata chyba