Dzurinda: Nacionalisti sa zakrývajú figovým listom demokracie bez zodpovednosti
11.1.2011 07:28
akt. 05.02.2019 01:46

Dzurinda: Nacionalisti sa zakrývajú figovým listom demokracie bez zodpovednosti

Uložiť článok
Rok 2011 by mal podľa ministra zahraničných vecí SR a predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu tak v Európe, ktorá sa nachádza v dlhovej kríze, ale aj vo svete a na Slovensku prebehnúť v znamení hodnoty zodpovednosti.

"Hodnoty demokracie a plurality, ak nie sú sprevádzané zodpovednosťou, tak degenerujú a stávajú sa akýmsi figovým listom, za ktorým sa neraz skrývajú aj ľudia s totalitnými maniermi alebo nacionalisti," vyhlásil na stretnutí s poslancami zahraničného výboru a výboru pre európske záležitosti parlamentu, osobnosťami spoločenského života a predstaviteľmi mimovládnych organizácií, ktorí sa venujú zahraničnej politike.     

"Demokracia budovaná na základe zodpovednosti odlišuje skutočných demokratov od tých, ktorí sa ňou len zakrývajú a ktorí ju zneužívajú, " zdôraznil Dzurinda. Na Slovensku podľa neho vláda zostavila úsporný štátny rozpočet a znížila počty štátnych zamestnancov práve z titulu zodpovednosti. "Siahli sme aj po kroku, ktorý je nepopulárny v akejkoľvek krajine, ku zvýšeniu daní, aj keď nie k dramatickému," podčiarkol Dzurinda.     

Nikto podľa neho napríklad nemôže zakázať demokraticky zvolenej vláde, aby dlhodobo prehlbovala deficity štátneho rozpočtu, je to však nezodpovedné voči štátu, ktorý vedie. "Nič neukazuje výstižnejšie na zlyhanie zodpovednosti v našom paneurópskom priestore ako dlhová kríza, ktorá ohrozuje spoločnú menu," vyhlásil. "Cieľom našich krokov v tejto otázke je primäť každú zainteresovanú stranu, aby znášala svoj diel zodpovednosti aj za ten stav, ktorý je momentálne bolestivý a neradostný. Iba keď každý bude znášať svoj diel zodpovednosti, budeme schopní prekonať krízu," zdôraznil Dzurinda.     

Za zodpovedný postoj považuje minister zahraničných vecí aj solidaritu s bieloruskou opozíciou, ktorá je po zmanipulovaných prezidentských voľbách vo svojej krajine perzekvovaná. "Dnes sú (členovia bieloruskej opozície, pozn. TASR) zatváraní a sú vo väzení len preto, že chceli zodpovedne presadzovať hodnoty vo svojej vlasti," vyhlásil. Pripomenul aj demonštráciu slovenských mládežníckych organizácií, ktoré dnes pred bieloruskou ambasádou protestovali proti väzneniu mladej bieloruskej demonštrantky.     

Slovensko chce v tomto roku podporovať rozširovanie Európskej únie smerom na Balkán a to nielen dokončením negociačného procesu s Chorvátskom. "Ale aby nové šance dostalo aj Srbsko, aby pokročila Čierna Hora, aby si dokázala svoje problémy vyriešiť Bosna a Hercegovina a Macedónsko," povedal. "Budeme sa veľmi usilovať pomáhať aj našim priateľom v Moldavsku, na Ukrajine, v Gruzínsku, v krajinách východného partnerstva," dodal Dzurinda.     

"Vo vyspelých krajinách existuje základná zahraničnopolitická línia, ktorá prechádza celým parlamentným spektrom, pravicou aj ľavicou. Vo Veľkej Británii, napríklad. Ja som to v parlamente za bývalej vlády niekoľkokrát inicioval a pokladal by som za dobrý krok, ak by takéto niečo vzniklo na Slovensku. Toto ma inšpirovalo v súvislosti s úvahou pána ministra o zodpovednosti," reagoval na Dzurindov prejav podpredseda výboru NR SR pre európske záležitosti Martin Fronc (KDH). Za možné konsenzuálne témy považuje členstvo v Európskej únii a NATO a spoločnú menu. "Pri dobrej vôli je to možné. Základné veci by sa nemali stávať predmetom vnútropolitických zápasov, " zdôraznil.     

Poslanec OKS Peter Osuský, ktorý sa ako pozorovateľ osobne zúčastnil na prezidentských voľbách v Bielorusku, ocenil, že sa minister zahraničných vecí venoval v prejave aj tejto krajine. "To, čo sa odohráva tam, je absolútne za hranicami Európy," poznamenal. Práve štáty "novej Európy" by si podľa neho mohli pamätať, že pred dvoma desiatkami rokov sami žili v totalite a mali by sa o to viac snažiť pomôcť občanom štátov, kde obdobie neslobody stále trvá.     

"Voľbu kľúčového pojmu pre tento rok, ktorým je zodpovednosť, hodnotím veľmi pozitívne," povedala pre TASR politologička Soňa Szomolányiová. "Skutočne, čo politickým elitám v Európe chýba, je väčšia zodpovednosť za dlhodobý vývin a nielen za krátkodobé preferencie," povedala. "Za to, čo sa stalo v Grécku, nesú zodpovednosť aj tie krajiny, ktorých banky rizikový vývoj podporovali, lebo z toho profitovali. Ja preto v kontraste s mnohými mojimi kolegami a intelektuálmi súhlasím so stanoviskom Slovenska, že nebudeme podporovať tento morálny hazard. Súčasný vývin dáva za pravdu tomu, že argumentácia nášho ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) bola legitímna a zdôvodnená," uzavrela politologička.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Mikuláš Dzurinda
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.