Dzurinda o Branisku: Politickú zodpovednosť som cítil

Mikuláš Dzurinda (SDKÚ), ktorý tunel Branisko otváral v roku 2003 pre motoristov ako vtedajší premiér, odmieta, že by za tunelovaním Braniska boli systémové chyby pri nomináciách vnútri SDKÚ. "Nech by bol však systém výberu akýkoľvek, nikdy nemôže garantovať bezúhonnosť ľudí," tvrdí teraz Dzurinda.

01.08.2013 08:00
Branisko, Dzurinda, Prokopovič Foto: ,
Tunel Branisko odovzdali do užívania pred vyše desiatimi rokmi. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda (vpravo) a minister dopravy Pavol Prokopovič.
debata (122)

Ako vnímate to, že vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi, aby obžaloval šesť osôb zo založenia zločineckej skupiny, ktorá mala pripraviť štát pri výstavbe tunela Branisko o 260 mil. korún (8,6 mil. eur)?
K trestnoprávnej zodpovednosti konkrétnych osôb je možné sa vyjadriť až po právoplatnom rozhodnutí súdu.

Kto vybral do vedenia Slovenskej správy ciest v minulosti Dušana¤Matonoka, Romana¤Veselku a Valeriána¤Horvátha? Preberali sa takéto nominácie na pôde SDKÚ?
Týchto funkcionárov vybral vecne príslušný minister, v tomto prípade minister dopravy, ktorým bol v tom čase pán Jozef Macejko (Macejko sa pre HN vyjadril, že nominantov predtým nepoznal, pozn. red.). Tieto nominácie neboli posudzované na žiadnom politickom grémiu SDKÚ. Politickú zodpovednosť za vymenovanie nesie vecne príslušný minister, ktorému som do jeho práce vrátane personálnej nezasahoval. Samozrejme, politickú zodpovednosť v širšom zmysle nesie aj strana, ktorá navrhla príslušného ministra, v tomto prípade SDKÚ-DS, a aj ja sám ako jej vtedajší predseda a premiér. Preto by mi bolo ľúto, keby sa preukázalo zlyhanie príslušných funkcionárov.

Nešlo o chybu systému, keď SDKÚ nominovala takýchto ľudí?
Nepamätám si, na základe akých kritérií vybral pán Macejko riadiacich pracovníkov Slovenskej správy ciest, či a ako prebehlo výberové konanie. Nech by bol však systém výberu akýkoľvek, nikdy nemôže garantovať bezúhonnosť ľudí. Je na každom z nás, či si bezúhonnosť dokážeme udržať, alebo nie.

Cítite alebo cítili ste politickú zodpovednosť za túto kauzu?
Cítil som politickú zodpovednosť, aj preto som pána ministra Macejka navrhol z funkcie ministra odvolať (v roku 2002, pozn. red.). Aj keď najmä pre kauzu „vláčiky“. Vždy som presadzoval zákonnosť a snažil som sa vyvodzovať politickú zodpovednosť.

Ako sa pozeráte na vyjadrenie švajčiarskych médií ohľadne Jána¤G.? Ten mal podľa nich prostredníctvom svojej firmy podplácať slovenských úradníkov, aby dodávku technológie pre časť výstavby Braniska zverili konzorciu, ktorého súčasťou bola i jeho spoločnosť, a traja úradníci boli nominanti vašej strany.
Posudzovať takéto tvrdenia nie je mojou vecou.

Vláda Ivety Radičovej zaviedla tendre na manažérske funkcie v štátnych podnikoch. Politické nominácie však pokračujú. Ako si to vysvetľujete?
Od ostatných parlamentných volieb sa v poslaneckom klube SDKÚ venujem zahraničnej politike. Téma, na ktorú sa pýtate, nepatrí do môjho pracovného portfólia.

Viaceré náznaky káuz v štátnych podnikoch boli aj za prvej vlády Smeru. Prečo sa žiadna nedostala doteraz takisto na súd, kam smeruje aktuálne práve kauza Branisko?
Venujem sa zahraničnej politike.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba