Dzurinda: Ukrajina patrí do EÚ, nad plnením kritérií sa ale nedajú prižmúriť oči

Ukrajina patrí do Európy a Slovensko ju podporuje v jej pričlenení sa do Európskej únie. "Vstup však nebýva darom, ani sa nemôže udiať s jedným alebo dvoma prižmúrenými očami, ale treba plniť kritériá. A dnes ich Európa bude sledovať omnoho pozornejšie, najmä po tom, čo sa odohráva v ekonomicko-finančnej oblasti," pripomenul minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

04.09.2011 08:53
Mikuláš Dzurinda Foto:
Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda
debata (5)

S týmto politickým posolstvom vycestuje 5. až 6. septembra do Kyjeva. Ide o jeho prvú oficiálnu návštevu tejto krajiny vo funkcii šéfa slovenskej diplomacie. „Chcem ich povzbudiť na ceste, ktorá je boľavá, ale ktorá je aj na základe našej skúsenosti dosiahnuteľná a má veľký zmysel,“ povedal.

V súvislosti s integračnými snahami Ukrajiny chce Dzurinda počas stretnutí otvoriť otázky týkajúce sa rozrokovaných procesov. Ide o uzatvorenie asociačnej dohody, dohody o voľnom obchode a akčného plánu pre vízovú liberalizáciu. „Chcem ich povzbudiť, aby nezaváhali na tejto ceste a aby k podpisu týchto významných dokumentov prišlo čo najskôr, lebo im to umožní ďalší proces smerom k EÚ,“ dodal.

Prediskutuje tiež možnosti rozširovania ekonomickej spolupráce, keďže na oboch stranách vidí obrovský potenciál tak pre investorov, ako aj pre ďalší rozvoj obchodu. S blížiacou sa vykurovacou sezónou sa nevyhne energetickej problematike. „Pamätáme si to nepríjemné obdobie, keď plyn z východu netiekol. Aj keď dnes sme trošku istejší, keďže máme zabezpečené reverzné chody,“ podotkol. Otvoriť sa chystá otázku modernizácie východoslovenských a ukrajinských prekladísk surovín a tovaru.

Dzurinda neobíde ani tému súvisiacu s uväznenou ukrajinskou expremiérkou a líderkou opozície Juliou Tymošenkovou. „Stretnem sa s ukrajinskou opozíciou a budem sa zaujímať o aktuálny vývoj,“ avizoval. Ako dodal, v diskusii s partnermi bude veľmi otvorený, keďže aj Slovensko má podľa neho oceneniahodné skúsenosti z nezmieriteľných súbojov medzi vládou a opozíciou.

Ďalšie otázky sa budú týkať spolupráce s príslušníkmi národnostnej menšiny. „Slováci na Ukrajine sú pekným príkladom národnostnej menšiny – uchovali si jazyk, vieru, kultúru, zvyky, ale sú lojálni ku krajine, v ktorej žijú,“ konštatoval minister. Podľa štatistiky z roku 2001 sa na Zakarpatsku prihlásilo k slovenskej národnosti 5695 obyvateľov, celkový oficiálny údaj hovoril o 6397 prísluš­níkoch. Podľa krajanských organizácií sa oficiálne informácie odlišujú od reálnych. Ich počet sa odhaduje na 15 000 až 17 000.

5 debata chyba