Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dzurinda: Zriadiť zoskupenie Vyšehradskej štvorky bolo veľmi dobrým rozhodnutím

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Zriadiť zoskupenie Vyšehradská štvorka (V4) bolo veľmi dobrým rozhodnutím. Vyhlásil to dnes bývalý predseda slovenskej vlády Mikuláš Dzurinda na medzinárodnej konferencii v Budapešti venovanej štvrťstoročiu od zmeny režimu v krajinách V4 a 10 rokom ich členstva v Európskej únii.

Podľa agentúry MTI Dzurinda na podujatí pri príležitosti slávnostného otvorenia Letnej školy Józsefa Antalla povedal, že "štvorka" je dodnes dôveryhodným a rešpektovaným zoskupením, ktorého pozvanie európski vodcovia stále akceptujú.

V4 je popritom podľa jeho slov dobrým príkladom pre krajiny projektu Európskej únie Východné partnerstvo - Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Ukrajinu, Moldavsko a Bielorusko, ako aj pre krajiny západného Balkánu.

Bývalý poľský premiér Jan Krzystof Bielecki zdôraznil, že významným signálom bolo, že Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovensko boli schopné spolupracovať, čím ešte pred vstupom do Európskej únie dokázali, že sú pripravené aj na širšiu európsku spoluprácu.

"Je treba si uvedomiť, že krajiny štvorky, okrem Poľska, sú malými krajinami, ktoré samostatne nie sú zaujímavé. Svoje záujmy dokážu na medzinárodnom poli presadzovať iba spoločne," konštatoval niekdajší šéf českej diplomacie Karl Schwarzenberg. Zvláštnosťou tejto regionálnej integrácie podľa jeho slov je, že V4 nezriadila nepriehľadnú byrokratickú štruktúru.

V diskusii, ktorú moderoval bývalý maďarský minister zahraničných vecí Géza Jeszenszky, sa účastníci zhodli, že nie je potrebné, aby V4 bola rozšírená o ďalšie krajiny.

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó v úvode podujatia vyjadril presvedčenie, že krajiny V4 budú mať vedúcu úlohu pri vytvorení silnej Európy.

Vzdelávacie centrum, ktoré nesie meno po prvom demokraticky zvolenom predsedovi vlády Maďarska, každoročne organizuje letné vzdelávacie školy pre talentovaných mladých ľudí z krajín Vyšehradskej štvorky. Majú tak možnosť rozširovať svoje vedomosti, ale aj diskutovať a vymieňať si názory s predstaviteľmi politického života strednej Európy v oblasti ekonomiky, zahraničných vzťahov a sociálnych štúdií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu