Dzurindova SDKÚ zahmlieva

Ani sudca Peter Paluda, ani slovenská verejnosť netuší, čo sa skrýva za dôvodmi Dzurindovej SDKÚ, ktorá odmietla podporiť Paludovu kandidatúru na post šéfa Národného bezpečnostného úradu. Či Paludu mohli poškodiť predčasné vyjadrenia o prehodnotení bezpečnostných previerok, jeho blízkosť k ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi, ktorá SDKÚ nemusela vyhovovať, alebo anonymy o jeho údajných osobných problémoch, tak zostáva v rovine dohadov.

12.05.2011 12:56 , aktualizované: 13.05.2011 07:09
Bugár, Most Foto:
Predseda Mostu-Híd Béla Bugár nevie, prečo SDKÚ odmietla podporiť Paludovu kandidatúru na post šéfa NBÚ.
debata (19)

Paluda je známy tvrdou kritikou predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina a má povesť zásadového a čestného človeka. Práve jeho osobnostné vlastnosti mohli oslabovať možnosti politikov vplývať na budúceho šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Konfliktný vzťah zažil pred rokmi Mikuláš Dzurinda ako premiér práve s riaditeľom bezpečnostného úradu Jánom Mojžišom v tzv. kauze skupinka, ktorá mala vraj škodiť štátu.

Politický analytik Ján Baránek si myslí, že pre šéfa SDKÚ Mikuláša Dzurindu je téma NBÚ háklivá. „Paluda je považovaný za človeka blízkeho Danielovi Lipšicovi a Dzurindovi by mohlo prekážať, že KDH by malo dosah na ďalšiu silovú zložku štátnej správy,“ mieni Baránek. Pripustil, že politikov mohli vystrašiť aj Paludove výroky. „Nepomohol si, keď začal dopredu rozprávať, že môže prehodnotiť previerky. Bolo to z jeho strany dosť netaktické, keď ešte nebol zvolený. Nebola to však chyba, ktorá by ho mala preto diskvalifikovať.“

Problém s previerkami však naznačil aj šéf klubu KDH Pavol Hrušovský. Osobne mu trochu prekáža, ako Paluda komunikoval svoj funkčný vzťah k právomociam, ktoré by ako šéf úradu mohol získať. „To je niečo, čo by nemalo predchádzať rozhodnutiu o ustanovení do funkcie. Vyvoláva to isté pochybnosti o nezávislosti výkonu tejto funkcie,“ povedal Hrušovský.

Paludu navrhla do funkcie SaS. Jej predseda Richard Sulík tvrdí, že ich kandidát by vykonával svoju funkciu čestne a zásadovo. Nepredpokladá preto, že by boli pochybnosti o riadnom vydávaní bezpečnostných previerok. „Chcem veriť, že toto nie je dôvod. Dôvody sa v nejakej dobe dozvieme.“

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár podotkol, že keby mali konkrétny problém, tak si Paludu zavolajú do klubu, ale nevie, prečo ho SDKÚ odmietla podporiť. Šéf poslaneckého klubu SDKÚ Jozef Mikuš odmietol konkretizovať výhrady SDKÚ, pretože by „nebolo korektné verejne o tom hovoriť“. Ak by vznikla požiadavka pozvať Paludu na rokovanie klubu, tak by ho pozval.

Paludovi mohli priťažiť aj anonymné listy. Hovorilo sa v nich o jeho osobných problémoch. „Anonym som čítal, to je úplný suterén. Sú tam popísané podlosti,“ vyhlásil Sulík.

SaS bude pravdepodobne hľadať už tretieho kandidáta. Prvého – Jana Stana vládne strany odmietli. Dôvodom bola jeho práca v tajnej službe, keď ju viedol Ivan Lexa. Sulík tvrdí, že ak nebude zhoda koalície, nebude na Paludovi trvať. „Volí ho parlament, tam nemá zmysel prerážať múr hlavou. Keď sa nezdvihne 28 rúk, tak my sa môžeme aj rozkrájať,“ podotkol.

Hrušovský nepovedal, či má Paluda podporu KDH. „V tejto chvíli nezáleží, či má podporu KDH, ale celej vládnej koalície, lebo len ak bude jednotná, tak bude schopná niekoho zvoliť.“

Bugár doplnil, že po oznámení kandidatúry Paludu sa vyjadril, že na prvý pohľad problém nemá. „V stredu sa objavili rôzne informácie, budeme ešte rokovať v klube,“ dodal Bugár.

19 debata chyba